banner
Iklim Perniagaan Jerman Jatuh, Euro Meningkat

Setelah tamat minggu yang tenang, EUR/USD telah memulakan minggu dengan keuntungan. Pada masa ini, EUR/USD diperdagangkan pada 1.1809, meningkat sebanyak 0.36% pada hari tersebut.
Fokusnya adalah pada Iklim Perniagaan Jerman, yang perlahan untuk pertama kalinya dalam enam bulan. Indeks bermula pada 100.8, kemudian turun dari 101.8 dan bersepakat pada 102.3 mata. Penurunan ini adalah hasil daripada kenaikan kes Covid dan gangguan bekalan, yang telah membebani ekonomi dan memburukkan keyakinan perniagaan terhadap ekonomi terbesar zon Euro.
Mesyuarat dasar ECB biasanya tidak mendapat banyak perhatian, tetapi berbeza untuk minggu lalu. Terdapat harapan bahawa pertemuan itu akan menggegarkan pasaran mata wang, kerana Presiden ECB, Christine Lagarde telah mengumumkan bahawa bank akan menyesuaikan ‘forward guidance’ dengan tinjauan strategi yang dikeluarkan pada awal bulan Julai.
Pada akhirnya, ECB mengalihkan pandangan dalam ‘forward guidance’ tetapi reaksi dari pasaran disenyapkan, dengan Euro menunjukkan hanya kerugian kecil. Sasaran inflasi baru bank adalah 2%, disesuaikan dari “rendah, tetapi mendekati 2%”. Petunjuk baru juga menyatakan bahawa ECB tidak akan menaikkan kadar faedah sehingga inflasi mencapai 2% “tahan lama”. Ini memberi ruang goyangan kepada pusat, walaupun inflasi meningkat di atas 2%, ia dapat mengatakan bahawa inflasi yang lebih tinggi adalah sementara (bagi sesiapa yang mengikuti Federal Reserve dan tindak balasnya terhadap kenaikan inflasi, argumen ini akan terdengar biasa).
Dengan perubahan ‘forward guidance’, ECB menjadi semakin tidak menentu. ECB nampaknya tidak prihatin bahawa inflasi jauh di bawah sasarannya dan tidak menunjukkan kecenderungan untuk menaikkan kadar faedah dalam waktu terdekat. Pendirian ini tidak akan membantu Euro, yang telah jatuh 3.3% sejak awal bulan Jun.

Share Me