banner
Hawkish Fed dan China Lockdown Mengancam Rali FX Brazil yang menewaskan dunia

Hawkish Fed dan China Lockdown Mengancam Rali FX Brazil yang menewaskan dunia

Real Brazil telah meningkat lebih 18% berbanding dolar AS setakat tahun ini, lebih dua kali ganda daripada kenaikan mana-mana rakan setara lain, kerana kenaikan kadar yang agresif menarik aliran pelaburan asing yang mencari jarak dari perang Ukraine.

Walaupun kadar faedah dua digit Brazil mungkin masih menawarkan dagangan bawa yang lumayan untuk wang panas, kenaikan kadar yang menjulang daripada Rizab Persekutuan AS mungkin mengecilkan jurang itu dengan cepat. Penutupan agresif China untuk memerangi COVID-19 juga telah menjejaskan harga bijih besi, kacang soya dan minyak yang dieksport Brazil.

“Terdapat dua risiko besar kepada prestasi sebenar: Fed menaikkan kadar lebih daripada jangkaan dan penurunan mendadak dalam ekonomi China yang boleh menjejaskan harga komoditi,” kata Alvaro Mollica, pakar strategi pasaran baru muncul untuk Citigroup.

Nota daripada rakan-rakannya di Citi Economics pada hari Khamis menandakan “mata wang yang lebih lemah di hadapan” untuk Brazil, meramalkan kadar pertukaran akhir tahun 5.19 reais setiap dolar – susut nilai hampir 10% daripada penutupan hari Rabu.

Malah di Kementerian Ekonomi Brazil, yang telah mencetuskan lonjakan dalam pelaburan asing dan faedah mata wang yang lebih kukuh untuk memerangi inflasi, sesetengah pegawai meragui trend itu akan berterusan selama-lamanya. Kerajaan Presiden sayap kanan Jair Bolsonaro, yang menjana keyakinan awal yang besar di kalangan pelabur, mempunyai rekod bercampur-campur mengenai pembaharuan serta menswastakan aset negara.

“Saya tidak melihat sebarang faktor struktur, malangnya. Semuanya kelihatan mengikut keadaan,” kata seorang pegawai, meminta enggan dikenali untuk memberikan penilaian terus terang terhadap pasaran. “Dolar jatuh jauh, malah di bawah di mana beberapa institusi melihat keseimbangannya… Saya rasa ada ruang untuk sedikit pembalikan.”

Pegawai yang sama menegaskan bahawa bursa saham utama Brazil, yang telah menarik bersih 69 bilion reais ($14.7 bilion) dalam aliran asing tahun ini, tidak lagi kelihatan begitu murah dalam dolar atau reais selepas kenaikan 11% tahun ini.

Satu lagi sumber kementerian bersetuju bahawa, selain daripada kadar faedah Brazil, pemacu utama perhimpunan mata wang adalah “luaran” dan tertakluk kepada perubahan.

Tidak semua pegawai begitu skeptikal.

Fausto Vieira, setiausaha kecil dasar makroekonomi di Kementerian Ekonomi, berkata peraturan mesra perniagaan meningkatkan pelaburan dalam bidang seperti sanitasi, di mana perbelanjaan modal swasta telah melonjak daripada 3 bilion kepada 30 bilion reai setiap tahun.

Kementerian mengunjurkan kira-kira 360 bilion reai dalam pelaburan swasta baharu menjelang 2025, membantu menarik aliran modal asing jangka panjang tanpa mengira kesan pasaran jangka pendek.

Bagaimanapun, itu mungkin bergantung pada pilihan raya tahun ini. Bekas Presiden berhaluan kiri Luiz Inacio Lula da Silva, yang mengetuai Bolsonaro dalam pengundian menjelang pengundian Oktober, telah berikrar untuk membatalkan sebahagian besar agenda ekonomi penyandang itu.

Ketika perlumbaan presiden semakin panas, penganalisis memberi amaran bahawa kedua-dua Lula dan Bolsonaro mungkin menggunakan retorik yang lebih populis, meningkatkan kebimbangan pelabur tentang disiplin fiskal negara.

Buat masa ini, premium risiko Brazil telah menurun, kata ahli ekonomi Jonathan Petersen dari Capital Economics, yang “mungkin mencerminkan kebimbangan yang semakin pudar tentang kemampanan fiskal dan risiko politik.”

“Tetapi jika prospek kejatuhan harga komoditi dan pertumbuhan ekonomi yang lemah terbukti betul, kebimbangan ini mungkin timbul semula, terutamanya sebelum pilihan raya,” katanya kepada pelanggan dalam nota Khamis, meramalkan kadar pertukaran pada 5.0 reais setiap dolar menjelang akhir tahun ini.

Sumber:Reuters

Share Me