banner
Hasil Bon Zon Euro Meningkat Dengan Mantap Sementara Menunggu CPI A.S.

Hasil bon zon Euro meningkat menjelang data inflasi AS yang penting dan diharapkan dapat memberi kesan kepada pasaran pada hari Rabu.
Menurut tinjauan Reuters, harga pengguna AS dijangka meningkat 5.3% tahun ke tahun pada bulan Julai, sedikit di bawah 5.4% bulan lalu tetapi mengekalkan inflasi meningkat.
Dua pegawai Federal Reserve AS minggu ini mengatakan bahawa inflasi sudah berada pada tahap yang dapat memenuhi satu ujian utama untuk permulaan kenaikan kadar dan ini telah memfokuskan perhatian pelabur ketika Fed mungkin mulai mengurangkan pembelian bonnya.
Data pekerjaan AS yang lebih baik dari yang dijangkakan pada hari Jumaat telah menghentikan penurunan mendadak dalam hasil AS dan kawasan euro kerana data itu dilihat akan membawa Fed selangkah lebih dekat untuk mengurangkan pembelian bon.
Pada hari Rabu, hasil 10 tahun Jerman, penanda aras untuk kawasan euro, tidak berubah pada hari itu pada 06:51 GMT pada -0.45%, di bawah paras tertinggi sejak 2 Ogos pada -0.447% menyentuh pada hari Selasa.
Ia berada di atas paras terendah enam bulan pada -0.524% yang disentuh minggu lalu.
Tetapi sementara hasil Perbendaharaan AS 10 tahun meningkat 6 bps minggu ini, bon 10 tahun Jerman yang berprestasi tinggi telah mengungguli carta, kerana hasilnya yang tidak berubah. Hasil bon bergerak terbalik dengan harga.
“Kekuatan Bund relatif akan diuji dengan ‘bumper’ CPI lain yang berbaris dan perbincangan Fed yang lebih hawkish berlanjutan,” kata ahli strategi Commerzbank, Michael Leister dan Hauke Siemsen.
Prestasi Bund Jerman yang lebih tinggi telah memperluaskan jurang antara hasil Perbendaharaan Jerman dan AS selama 10 tahun kepada lebih daripada 181 bps, yang paling luas sejak bulan Jun. Hasil bon bergerak terbalik dengan harga.
Prospek European Central Bank yang berbeza dari Fed, terutamanya setelah semakan semula sasaran inflasi akan menyebabkan ia mengekalkan kadar yang lebih rendah lebih lama, telah menyokong bon kerajaan kawasan Euro.
“Kami menjangkakan kadar USD akan meningkat lebih cepat dari sini. Dengan pengurangan Fed, perbezaan dengan dasar ECB (pelonggaran kuantitatif) akan menjadi lebih jelas,” kata penganalisis ING kepada pelanggan.
Tumpuan juga diberikan kepada pasaran utama, dengan satu-satunya lelongan hutang kerajaan minggu ini, 4 bilion euro pembukaan semula bon Jerman 10 tahun dijadualkan.

Share Me