banner
Harga Minyak Mentah dan Gas Asli Meningkat kerana Kebimbangan Bekalan Masih Kekal

Harga Minyak Mentah dan Gas Asli Meningkat kerana Kebimbangan Bekalan Masih Kekal

Saham AS meningkat sedikit pada hari Isnin apabila pelabur mencerminkan musim pendapatan yang berterusan. Keputusan yang diterbitkan pada hari Isnin adalah bercampur-campur. Bank of America, salah sebuah bank mega AS, berkata jumlah pendapatannya meningkat sebanyak 2% kepada $23.2 bilion pada suku pertama. Peningkatan ini dibantu oleh peningkatan 13% dalam pendapatan faedah bersih apabila pinjaman meningkat sebanyak 8%. Keputusan ini selaras dengan jangkaan kebanyakan penganalisis. Sementara itu, Schwab berkata bahawa pendapatan bersihnya merosot sebanyak 6% kepada $1.4 bilion manakala pendapatan sesaham larasannya merosot sebanyak 8% kepada 77 sen. Syarikat mengaitkan keputusan yang lemah itu kepada persekitaran yang mencabar. Minggu lalu, Citigroup dan JP Morgan menerbitkan keputusan yang lemah juga.

Indeks dolar AS mengekalkan aliran kenaikan harganya walaupun selepas keyakinan pembina rumah yang lemah. Menurut Persatuan Kebangsaan Pembina Rumah, indeks pasaran perumahan merosot sebanyak 2 mata kepada 77 pada bulan April. Indeks berada sedikit lebih tinggi daripada kedudukan sebelum wabak itu bermula. Kebanyakan pembina rumah mengadu tentang kenaikan kadar gadai janji, yang baru-baru ini mencecah 5%, mata tertinggi dalam satu dekad. Isu rantaian bekalan yang berterusan juga telah mengheret kos pengeluaran dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Dolar AS akan bertindak balas terhadap permit bangunan AS terkini dan data permulaan perumahan.

Harga minyak mentah meningkat pada pagi Isnin dan Selasa walaupun selepas data ekonomi bercampur-campur dari China. Menurut Biro Perangkaan Kebangsaan (NBS), ekonomi negara berkembang sebanyak 1.3% pada asas suku ke suku dan sebanyak 4.8% pada asas tahun ke tahun. Angka-angka ini adalah lebih baik daripada anggaran median sebanyak 0.6% dan 4.4%. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda bahawa strategi Covid negara menjejaskan pertumbuhan. Sebagai contoh, jualan runcit merosot sebanyak 3.5% pada bulan Mac. Oleh itu, pelabur menjangkakan permintaan minyak akan perlahan dalam beberapa bulan akan datang memandangkan China merupakan pengguna minyak terbesar.

XBR/USD

Pasangan mata wang XBRUSD meningkat kepada paras tertinggi 112.27, iaitu paras tertinggi sejak Jumaat. Pada carta empat jam, pasangan itu bergerak di atas garis arah aliran menurun yang ditunjukkan dalam warna merah. Pasangan itu juga telah membatalkan corak segi tiga menurun yang ditunjukkan dalam warna merah. Ia juga bergerak sedikit di atas purata pergerakan 25 hari dan 50 hari manakala Indeks Saluran Komoditi (CCI) telah meningkat. Oleh itu, terdapat kemungkinan bahawa pasangan itu akan terus meningkat apabila EU mempertimbangkan untuk mengharamkan minyak Rusia.

EUR/USD

Pasangan mata wang EURUSD meneruskan aliran menurunnya apabila penjualan euro berterusan. Pasangan itu merosot ke paras rendah 1.0775, iaitu paras terendah sejak Khamis minggu lalu. Ia telah bergerak sedikit di bawah purata pergerakan 25 hari dan 50 hari manakala MACD telah bergerak di bawah paras neutral. Pengayun Stochastic bergerak di bawah paras terlebih jual. Oleh itu, pasangan mata wang ini berkemungkinan akan terus jatuh apabila penurunan menyasarkan sokongan pada 1.0700.

XNG/USD
Pasangan XNGUSD melonjak ke paras tertinggi 8.04, yang jauh lebih tinggi daripada paras terendah tahun ini. Ia telah bergerak melebihi purata bergerak jangka pendek dan panjang manakala DeMarker dan MACD terus meningkat. Oleh itu, pasangan mata wang ini berkemungkinan akan terus meningkat apabila kenaikkan mensasarkan rintangan pada 8.50.

Sumber: OctaFx

Share Me