banner
Harga Minyak dan Gas Global Telah Sangat Meruap – Apa Yang Akan Berlaku Seterusnya?

Harga Minyak dan Gas Global Telah Sangat Meruap – Apa Yang Akan Berlaku Seterusnya?

Sepanjang dua setengah tahun yang lalu, harga minyak dan gas dunia telah tertakluk kepada kejutan permintaan dan kejutan bekalan – dan kadangkala kedua-duanya serentak. Ketidaktentuan yang terhasil dalam pasaran tenaga adalah gambaran dan mikrokosmos ekonomi global yang semakin meningkat.

Harga minyak mentah Brent merosot daripada “biasa” $68 setong pada akhir 2019 kepada $14 setong pada April 2020 apabila wabak Covid-19 merebak ke seluruh dunia. Dua tahun kemudian, pada Mac 2022, harganya melonjak kepada $133 setong selepas Rusia menyerang Ukraine. Kini ia jatuh semula di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat tentang kemelesetan di AS. Tetapi harganya boleh meningkat dengan mendadak jika ekonomi China bangkit daripada keadaan buntu yang disebabkan oleh dasar sifar-Covidnya.

Apakah yang akan berlaku seterusnya, dan bagaimanakah pembuat dasar boleh memerhatikan kelestarian alam sekitar dalam menghadapi kegawatan pasaran ini?

Satu sebab mengapa harga minyak dan gas sangat tidak menentu ialah permintaan jangka pendek untuk tenaga bertindak balas dengan lebih cepat kepada perubahan dalam pertumbuhan berbanding perubahan harga. Oleh itu, apabila terdapat kejutan tenaga, perubahan harga yang besar mungkin diperlukan untuk membersihkan pasaran.

Dan wabak itu adalah ibu kepada semua kejutan, membawa perubahan terbesar dalam permintaan sejak perang dunia kedua. Sebelum Covid-19, permintaan minyak global adalah kira-kira 100 juta tong sehari tetapi penutupan (dan ketakutan) menyebabkan permintaan menjunam kepada 75 juta tong sehari. Pembekal tidak dapat secara kolektif mematikan spigot dengan cukup pantas (memperlahankan telaga minyak yang mengalir bukanlah tugas yang remeh). Pada 20 April 2020, harga minyak turun seketika kepada tolak $37 setong, kerana kemudahan penyimpanan menjadi terharu dan pembekal berusaha untuk mengelak daripada membayar penalti.

Pelaburan dalam pengeluaran minyak dan gas baharu telah pun lemah sebelum wabak itu, sebahagiannya sebagai tindak balas kepada inisiatif seluruh dunia untuk memacu pembangunan ekonomi daripada bahan api fosil. Bank Dunia, misalnya, tidak lagi membiayai penerokaan bahan api fosil, termasuk projek yang melibatkan gas asli, sumber tenaga yang agak bersih. Pelaburan dan peraturan alam sekitar, sosial dan tadbir urus mengurangkan akses projek minyak dan gas kepada pembiayaan, yang sudah tentu adalah perkara utama. Itu tidak mengapa jika pembuat dasar telah membentangkan pelan peralihan yang boleh dilaksanakan untuk mengurangkan pergantungan kepada bahan api fosil tetapi ini telah menjadi satu cabaran, terutamanya di AS dan Asia.

Minyak, arang batu dan gas asli masih menyumbang 80% daripada penggunaan tenaga global, kira-kira bahagian yang sama seperti pada akhir 2015 apabila perjanjian iklim Paris diterima pakai. Penggubal dasar di Eropah dan kini AS (di bawah Presiden Joe Biden) mempunyai cita-cita yang patut dipuji untuk mempercepatkan tenaga hijau sepanjang dekad ini. Tetapi sebenarnya tidak ada rancangan untuk mengatasi pemulihan permintaan minyak berbentuk V yang datang dengan lantunan semula pasca-pandemi, lebih-lebih lagi kehelan bekalan tenaga akibat daripada sekatan yang diketuai oleh barat ke atas Rusia.

Penyelesaian yang ideal ialah harga karbon global (atau skim perdagangan kredit karbon jika cukai terbukti mustahil). Di AS, bagaimanapun, pentadbiran Biden yang panik dengan inflasi serius mempertimbangkan untuk pergi ke arah yang bertentangan, dan telah meminta Kongres untuk menggantung cukai petrol persekutuan – $0.18 segelen – selama tiga bulan. Pelan G7 yang diumumkan baru-baru ini untuk mengehadkan harga minyak Rusia masuk akal sebagai sekatan tetapi Rusia sudah pun menjual kepada India dan China pada harga diskaun yang tinggi, jadi ini tidak mungkin memberi kesan besar kepada harga global.

Hanya sebentar tadi, pentadbiran Biden menggunakan kuasa eksekutifnya untuk membantutkan pertumbuhan pengeluaran bahan api fosil AS. Kini ia memperjuangkan pengeluaran yang lebih tinggi daripada pembekal asing, malah mereka – terutamanya Arab Saudi – yang sebelum ini dijauhi atas alasan hak asasi manusia. Malangnya, berakhlak mulia dengan mengehadkan pengeluaran minyak AS dan pada masa yang sama menyerap keluaran dari negara lain tidak banyak memberi kesan kepada alam sekitar. Eropah, sekurang-kurangnya, mempunyai rancangan separa koheren sehingga perang Ukraine membawa pulang sejauh mana benua itu – terutamanya negara seperti Jerman yang telah mengambil kuasa nuklear daripada persamaan – daripada mencapai peralihan tenaga bersih.

Seperti semua jenis inovasi dan pelaburan, pertumbuhan kukuh dalam tenaga hijau memerlukan dasar yang konsisten dan stabil selama beberapa dekad untuk membantu mengurangkan risiko komitmen modal jangka panjang yang besar yang diperlukan. Dan sehingga sumber tenaga alternatif boleh mula menggantikan bahan api fosil sepenuhnya, adalah tidak realistik untuk berfikir bahawa pengundi negara kaya akan memilih semula pemimpin yang membenarkan kos tenaga meletup dalam sekelip mata.

Adalah ketara bahawa penunjuk perasaan yang telah berjaya menekan beberapa universiti untuk melepaskan daripada bahan api fosil nampaknya tidak melobi hampir sama sukar untuk menolak pemanasan dan penghawa dingin. Peralihan tenaga perlu berlaku tetapi ia tidak akan menyakitkan. Cara terbaik untuk menggalakkan pelaburan jangka panjang pengeluar dan pengguna dalam tenaga hijau adalah dengan mempunyai harga karbon tinggi yang boleh dipercayai; gimik seperti inisiatif pelupusan adalah jauh kurang cekap dan jauh kurang berkesan. (Saya juga menyokong penubuhan Bank Karbon Dunia untuk menyediakan ekonomi membangun dengan pembiayaan dan bantuan teknikal supaya mereka juga boleh menghadapi peralihan itu.)
Buat masa ini, harga minyak dan gas nampaknya berkemungkinan kekal tinggi, walaupun terdapat kebimbangan mengenai kemelesetan di AS dan Eropah. Memandangkan musim pemanduan musim panas Hemisfera Utara bermula, dan dengan ekonomi China yang berpotensi pulih daripada sekatan sifar Covid, tidak sukar untuk membayangkan harga tenaga terus meningkat, walaupun jika kadar faedah Rizab Persekutuan meningkat secara mendadak menyekat pertumbuhan AS.

Dalam jangka panjang, harga tenaga nampaknya akan meningkat melainkan pelaburan meningkat dengan mendadak, yang nampaknya tidak mungkin diberikan panduan dasar semasa. Kejutan bekalan dan permintaan berkemungkinan besar akan terus menggegarkan pasaran tenaga dan ekonomi global. Penggubal dasar memerlukan keberanian yang kuat untuk menguruskannya.

Sumber: The Guardian

Share Me