banner
Harga Minyak Berundur Atas Kebimbangan Kemusnahan Permintaan, Penanda Aras dikurangkan 4% Untuk Minggu

Harga Minyak Berundur Atas Kebimbangan Kemusnahan Permintaan, Penanda Aras dikurangkan 4% Untuk Minggu

Harga minyak merosot pada awal dagangan pada hari Jumaat selepas lantunan sedikit pada sesi sebelumnya, menyebabkan mereka akan jatuh untuk minggu kedua berturut-turut berikutan kebimbangan bahawa kenaikan kadar agresif bank pusat dan sekatan COVID-19 China akan menjejaskan permintaan.

Niaga hadapan minyak mentah Brent susut 12 sen, atau 0.1%, kepada $89.03 setong pada 00:51 GMT, selepas meningkat 1.3% pada Khamis.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS turun 19 sen, atau 0.2%, kepada $83.35 setong, selepas meningkat 2% pada sesi sebelumnya.
Kedua-dua penanda aras turun kira-kira 4% untuk minggu ini, dengan pasaran merosot pada satu titik ke paras terendah sejak Januari.

Penurunan itu berlaku walaupun terdapat pengurangan pengeluaran kecil oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutunya, bersama-sama dipanggil OPEC+, ancaman Rusia untuk mengurangkan aliran minyak ke mana-mana negara yang menyokong had harga minyak mentahnya, dan prospek yang lebih lemah untuk Pertumbuhan pengeluaran minyak AS.

Pentadbiran Maklumat Tenaga AS pada Khamis berkata ia menjangkakan pengeluaran minyak mentah AS meningkat sebanyak 540,000 tong sehari kepada 11.79 juta tong sehari pada 2022, turun daripada ramalan awal untuk kenaikan 610,000 tong sehari.

Penganalisis berkata berdasarkan unjuran penawaran, penjualan, yang menghantar purata pergerakan 50 hari di bawah purata pergerakan 200 hari pertengahan minggu dalam apa yang disebut sebagai ‘palang kematian’, mungkin telah keterlaluan, kerana permintaan di China, pengimport minyak terbesar dunia, boleh pulih dengan cepat.

“Permintaan China lebih sukar untuk diramalkan, tetapi pembukaan semula selepas COVID sebelum ini menyaksikan pemulihan yang cepat dan bukannya peningkatan permintaan secara beransur-ansur. Dalam konteks itu asas-asas kelihatan condong berbanding isyarat teknikal terkini,” kata penganalisis National Australia Bank dalam satu catatan.

Buat masa ini, sekatan di China semakin ketat. Bandar Chengdu pada hari Khamis melanjutkan penutupan untuk kebanyakan lebih daripada 21 juta penduduknya, manakala berjuta-juta lagi di bahagian lain di China digesa untuk tidak melakukan perjalanan semasa cuti yang akan datang.

Sumber: Reuters

Share Me