banner
Harga Bitcoin Naik Melebihi $50K Kemudian Berundur

LONDON/CHICAGO (Reuters) – Harga Bitcoin melonjak melebihi $50,000 pada hari Isnin untuk pertama kalinya sejak Mei, tetapi pemulihan dari kemerosotan selama beberapa bulan kemudian kehabisan tenaga.
Mata wang kripto terbesar di dunia turun 0.2% pada $49.201. Ia meningkat setinggi $50,562 kerana para pelabur bertaruh bahawa prospek perbelanjaan rangsangan AS yang lebih banyak akan membawa kepada kenaikan lebih lanjut, dan lebih banyak firma perkhidmatan kewangan arus perdana bergerak di kelas aset yang baru muncul.
Bitcoin telah meningkat 82% sejak mencapai paras terendah tahunan pada $27,700 pada bulan Januari.
Pengunduran harga didorong terutamanya oleh pengambilan untung, menurut Edward Moya, penganalisis pasaran kanan di OANDA di New York, yang juga menunjukkan laporan bahawa beberapa perlombongan bitcoin dari China mungkin tiba-tiba offline di hari Selasa.
Sementara itu, harga saingan mata wang kripto Ethereum meningkat 1.97% pada $3,305. Duit syiling maya itu telah meningkat 91% sejak merosot ke bawah $1,740 bulan lalu.
Pemulihan mata wang kripto berlaku apabila beberapa syarikat perkhidmatan kewangan yang lebih mantap menawarkan pelanggan mereka akses kepada duit syiling maya. PayPal Holdings Inc mengatakan pada hari Isnin bahawa ia akan membolehkan pelanggan di Britain membeli, menjual dan menyimpan bitcoin dan mata wang kripto lain mulai minggu ini.
Moya mengatakan bahawa ketakutan mengenai cukai keuntungan modal menyebabkan sebilangan peniaga memegang mata wang kripto sebagai pelaburan jangka panjang, menghilangkan beberapa turun naik dari pasaran.
“Pelabur baru adalah kunci untuk kenaikan bitcoin yang terbaru ini dan semua tanda menunjukkan mereka selesa dengan risiko tinggi,” katanya dalam e-mel, sambil menambah bahawa bitcoin “dapat melihat apresiasi yang cepat di sini dan mungkin tidak teragak-agak untuk mencuba $ 60,000 jika selera makan kerana aset berisiko tetap utuh. ”
Ramai yang lain juga percaya kenaikan boleh meningkat jika lebih banyak pelabur runcit kembali ke pasaran.
“Kali terakhir bitcoin berada pada $50,000, trend Google jauh lebih tinggi daripada yang ada sekarang,” kata Marcus Sotiriou, seorang peniaga penjualan di broker aset digital GlobalBlock yang berpangkalan di UK.
“Ini menunjukkan bahawa euforia runcit belum memasuki pasaran dan bitcoin mempunyai perjalanan panjang dalam kitaran pasaran ini.”

Share Me