banner
Harga Bitcoin Meningkat pada Perintah Eksekutif Crypto

Harga Bitcoin Meningkat pada Perintah Eksekutif Crypto, Biden

Harga Bitcoin meningkat selepas Pesiden Biden mengumumkan perintah eksekutif untuk mengkaji mata wang digital, satu langkah yang dialu-alukan oleh industri dan pihak yang ragu-ragu mengecam kerana menangguhkan peraturan yang diperlukan.

Perintah itu, bertajuk “Memastikan Pembangunan Aset Digital yang Bertanggungjawab,” mengarahkan agensi di seluruh kerajaan persekutuan untuk menghasilkan laporan tentang mata wang digital dan mempertimbangkan peraturan baharu. Ia menggariskan risiko yang ditimbulkan oleh mata wang kripto kepada ekonomi, keselamatan negara dan iklim, sambil turut menyatakan kemungkinan manfaatnya.

Ia juga meminta agensi menyemak kemungkinan mengeluarkan versi digital dolar, menugaskan Jabatan Kehakiman untuk menilai sama ada ia memerlukan perundangan baharu dan mungkin menyediakan perundangan sedemikian. Beberapa bank pusat di seluruh dunia telah bereksperimen dengan konsep untuk mengikuti inovasi pembayaran sektor swasta, dan Rizab Persekutuan telah mula menilai kemungkinan itu.

Apabila butiran daripada perintah eksekutif bocor semalaman, harga bitcoin, mata wang kripto terbesar, meningkat hampir 9%. Harga Bitcoin ialah $41,910 petang Rabu, menurut CoinDesk.

Walaupun pengawal selia kewangan telah lama mengambil pandangan berhati-hati terhadap mata wang kripto, perintah eksekutif menandakan kali pertama Rumah Putih menimbang secara rasmi.

Penyokong Crypto mengalu-alukan ketiadaan sebarang tindakan persekutuan yang akan berlaku dalam perintah itu dan pengakuannya terhadap unsur-unsur positif industri, seperti memupuk inovasi dan rangkuman kewangan.

“Kami memuji Rumah Putih kerana mengiktiraf ini sebagai detik penentu bagi inovasi A.S. di pentas dunia,” kata Faryar Shirzad, ketua pegawai dasar di bursa kripto A.S. terbesar, Coinbase Global Inc., dalam satu siri tweet.

“Kami berharap dapat meneruskan kerja kami dengan pengawal selia dan penggubal undang-undang,” katanya.

Ketua eksekutif Valkyrie Funds, Leah Wald, berkata beliau menjangkakan perintah itu akan membawa kepada peraturan yang akan membantu industri berkembang. “Kejelasan merangsang penerimaan, dan penerimaan membawa kepada pertumbuhan,” katanya. Firmanya menjual dana dagangan pertukaran tertumpu kripto.

Industri kripto telah melancarkan kempen melobi yang sengit sepanjang tahun lalu untuk menghalang pengawalan aset digital yang lebih agresif. Laporan minggu ini oleh Public Citizen, kumpulan advokasi progresif, berkata bilangan pelobi mata wang kripto hampir tiga kali ganda dalam beberapa tahun kebelakangan ini, daripada 115 pada 2018 kepada 320 pada 2021. Perbelanjaan melobi sektor itu meningkat kepada $9 juta daripada $2.2 juta.

Kripto skeptis melihat perintah eksekutif sebagai langkah ke belakang.

Lee Reiners, pengarah eksekutif Pusat Pasaran Kewangan Global Sekolah Undang-undang Universiti Duke, berkata ia nampaknya akan menangguhkan sebarang keputusan dasar berbangkit sehingga selepas pilihan raya pertengahan pada bulan November. Dalam kebanyakan kes, Rumah Putih memberi agensi sekurang-kurangnya 180 hari untuk menghasilkan laporan mereka.

“Membawa kepada perintah eksekutif ini, naratif yang telah diedarkan adalah bahawa pentadbiran telah ditetapkan untuk membanteras crypto,” kata Encik Reiners.

“Perintah eksekutif ini adalah lengkap 180 daripada itu,” katanya. “Ini hampir sama dengan rangkulan crypto seperti yang anda harapkan daripada pentadbiran Biden ini, jika anda pro-crypto.”

Pengawal selia kewangan telah pun mengkaji mata wang kripto selama bertahun-tahun. Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan Jabatan Perbendaharaan mengeluarkan panduan pada 2014 mengenai sistem pembayaran mata wang kripto. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa telah mengambil banyak tindakan penguatkuasaan terhadap individu dan entiti dalam sektor tersebut, manakala Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi menyediakan inisiatif untuk mengkaji cryptocurrency dan inovasi teknologi lain pada 2017.

Seorang pegawai kanan pentadbiran menyatakan bahawa Rumah Putih mengadakan beberapa acara “Crypto Sunday” untuk mengumpulkan maklum balas daripada pihak berkepentingan semasa ia menyediakan perintah eksekutif. Jurucakap Rumah Putih tidak segera menjawab soalan tentang acara itu, seperti berapa banyak yang diadakan atau siapa yang mengambil bahagian.

Pengerusi SEC Gary Gensler telah berkata bahawa banyak mata wang kripto harus dikawal selia sebagai sekuriti seperti saham dan bon, sesuatu yang akan melibatkan keperluan pendedahan yang ketat daripada penerbit. Firma Crypto telah mendorong untuk pengawasan CFTC, percaya ia akan lebih mudah untuk dipatuhi.

Matt Kluchenek, rakan kongsi di firma guaman Mayer Brown LLP, berkata perintah eksekutif Encik Biden nampaknya tidak dapat menyelesaikan persoalan sedemikian.

“Daripada memberikan arahan berkenaan dengan siapa yang mengawal apa, perintah itu memerlukan penyelidikan, penilaian dan penyelarasan dalam tarikh akhir yang ditetapkan,” kata Encik Kluchenek. “Ramai peserta pasaran mengharapkan arah yang lebih konkrit.”

Pelobi industri mengatakan bahawa peraturan yang berat akan berisiko mendorong lebih banyak pasaran mata wang kripto di luar negara. Beberapa pegawai penguatkuasa undang-undang dan keselamatan negara keberatan untuk tidak menggalakkan penggunaan mata wang kripto seperti bitcoin, dengan mengatakan bahawa mereka membenarkan transaksi dikesan lebih mudah daripada wang tunai.

“Memastikan bahawa AS kekal sebagai peneraju dalam infrastruktur kewangan global untuk generasi akan datang tidak pernah menjadi yang paling penting untuk kepentingan ekonomi dan keselamatan negara,” kata Sigal Mandelker, bekas pegawai Perbendaharaan dalam pentadbiran Trump yang kini menjadi rakan kongsi umum di Ribbit Capital , firma modal teroka yang melabur dalam crypto. “Pengiktirafan presiden tentang itu adalah langkah penting ke arah itu.”
Tetapi penyokong pelabur bimbang bahawa perintah eksekutif akan memberi peluang untuk mencairkan peraturan sedia ada.

“Lembah Silikon dan tentera pelobi baharu mereka mungkin bimbang yang paling teruk, dan sebaliknya Rumah Putih melancarkan tikar selamat datang,” kata Tyler Gellasch, pengarah eksekutif Persatuan Pasaran Sihat, sebuah kumpulan perdagangan pelabur. “Ahli politik dan pelobi berkemungkinan menggunakan ini sebagai garis pembuka untuk cuba menulis semula undang-undang sekuriti, komoditi dan perbankan di bawah samaran crypto yang mengawal selia yang lebih baik.”

Share Me