banner
Harga Bitcoin Melantun Setelah Menguji Sokongan Yang Lebih Rendah Hampir $44k Sementara Ethereum Dengan Prestasi Yang Memberangsangkan

Bitcoin naik lebih dari $500 pada asas 4 jam setelah menguji sokongan rendah hampir $44,000 pada waktu perdagangan lewat pagi di Asia.
Lantunan dari paras terendah 24 jam $44,248 mengikuti tempoh pengambilan untung, yang dilihat pada hari Selasa, berikutan kelesuan jangka pendek, seperti yang dilaporkan CoinDesk. Bitcoin kini bertukar tangan dengan harga sekitar $45,000 dan turun 2.9% dari paras tertinggi 24 jam $47,157.
Bitcoin terus mereda apabila terdapat banyak percubaan pada tanda harga $50,000, membangkitkan momen tindakan harga yang berlalu, walaupun itu mungkin menjadi perhatian sekarang memandangkan permintaan dari pemain yang lebih besar, menurut beberapa orang.
“Jika dibandingkan dengan kenaikan harga pada 2017 dan 2018, pergerakan saat ini mengambil trend yang lebih matang,” kata Cynthia Wu, ketua penjualan di firma perkhidmatan aset digital Matrixport yang berpangkalan di Singapura. “Lanskap pasaran telah lebih banyak dilembagakan – di mana sekarang anda mempunyai pedagang proprietari dalam dana lindung nilai kripto, penawaran kripto dari broker dan institusi pertukaran asing – yang bertransaksi pada skala institusi.”
Trend harga bitcoin yang berterusan (BTC, -0.93%) dan penggabungan faedah runcit dan institusi adalah tanda bahawa pencarian hasil oleh pelabur, besar atau kecil, telah berkembang menjadi krtipo dan “akan berjalan lancar,” tambah Wu.
Tindakan harga harian Bitcoin tetap tidak berubah dengan berat purata bergerak 200-hari yang dibincangkan sebelum ini dengan menurunkan harga hampir $45,500, tanda tekanan penjualan yang lebih jauh mungkin akan tersembunyi di sekitar sudut.
Walaupun pasaran altcoin terus kukuh dengan sebahagian besar dalam top 20 teratas oleh cap pasaran tetap hijau ketika melihat tempoh 7-hari.
“Secara keseluruhan, pasaran telah melihat trend positif berterusan minggu ini; altcoin naik sementara bitcoin telah berubah,” kata Byron Goldberg, pengurus negara Australia di crypto exchange Luno. “Menariknya, kita melihat Ethereum (ETH, -2.62%) sedikit mengatasi bitcoin minggu ke minggu.”
Data Messari menunjukkan, dalam tempoh 30 hari, Ethereum meningkat 67.6% berbanding dengan bitcoin 46.3% dalam tempoh yang sama.
Goldberg menunjukkan Ethereum’s London hard fork sebagai pemangkin kemungkinan untuk mendorong kenaikan harga untuk kripto kedua terbesar di dunia dengan permodalan pasaran.
Malah, ‘futures premium’ pada Ethereum berada pada kadar 7.36% kepada bitcoin yang sedikit sebanyak 2.8%, yang bermaksud pasaran kripto menjangkakan Ethereum akan meningkat lebih tinggi daripada bitcoin dalam tempoh tiga bulan akan datang dengan peralihan faedah institusi, tambah Goldberg.
Semua kripto utama dalam top 20 teratas mencatatkan graf merah dalam jangka masa 24 jam, dengan dogecoin (DOGE, -7.06%) mengalami penurunan sementara uniswap (UNI, -7.72%), dan chainlink (LINK, -5.44%) mengikuti di belakang.

Share Me