banner
GBPUSD: Fokus Jangka Panjang pada Kelemahan, Fokus Jangka Pendek pada Kembali ke Jangka Sederhana

GBPUSD: Fokus Jangka Panjang pada Kelemahan, Fokus Jangka Pendek pada Kembali ke Jangka Sederhana

Asas

Dengan inflasi British berjalan pada kadar terpantas sejak awal 1980-an, ditambah pula dengan kemerosotan kronik dalam produktiviti, kerajaan British yang baru berkuasa akan menghadapi pilihan yang sukar. Sama ada Setiausaha Luar Truss atau bekas Canselor Exchequer Sunac memenangi pencalonan, kuasa di sebalik penurunan GBP akan berada di luar jangkauan mereka.

Harga tenaga yang tinggi dan pasaran buruh yang ketat telah menyebabkan pembuat dasar Bank of England(BoE) goyah antara kenaikan kadar yang agresif dan harga yang melambung tinggi. Dengan ekonomi terbuka dan defisit akaun semasa yang besar, UK terdedah kepada konflik global. Inflasi dijangka mengatasi mana-mana ekonomi utama Eropah dalam tempoh dua tahun akan datang.

Sejak Brexit, GBP telah menjadi komponen yang lebih “marginal” dalam pegangan mata wang pelabur. Ini menjadikannya sangat terdedah kepada sentimen pelabur global yang semakin merosot apabila pencerobohan Rusia ke atas Ukraine berterusan dan dasar toleransi sifar COVID-19 China.

Secara kebetulan, Indeks Pengurus Pembelian Global (PMI) S&P yang dikeluarkan minggu lalu menunjukkan bahawa sektor pembuatan UK berkembang sebanyak 52.2, turun daripada 52.8 pada bulan Jun. PMI jatuh buat kali pertama dalam tempoh dua tahun lalu, mencerminkan keyakinan pelanggan yang rendah dan permintaan yang lemah. Di samping itu, jualan runcit UK jatuh 0.1% bulan ke bulan pada bulan Jun, berikutan penurunan 0.8% yang disemak naik pada bulan Mei dan di bawah jangkaan pasaran untuk penurunan 0.3%. Memandangkan rakyat Britain merasakan tekanan susut nilai BBP apabila membeli barangan yang dihantar dari luar negara, pegawai BoE memerhatikan kesan ke atas pertumbuhan harga.

Dengan GBPUSD turun lebih daripada 11% tahun ini, adalah selamat untuk mengandaikan bahawa GBP bukanlah satu-satunya mata wang yang menghadapi lonjakan dalam USD. Faktor-faktor yang melanda BBP juga tidak unik di UK. Bulan ini EURUSD jatuh kepada pariti buat kali pertama dalam tempoh 20 tahun, manakala Bank Pusat Eropah hanya kini melaksanakan kenaikan kadar faedah pertama sejak 2011. Defisit yang besar, inflasi yang tinggi dan kegawatan politik adalah nasib banyak negara, terutamanya dalam Eropah dan zon Euro.

Turun naik ini mungkin mendapat sedikit asas untuk GBP berbanding mata wang biasa, tetapi kami menjangkakan EURGBP meningkat kepada 0.91 daripada tahap semasa sekitar 0.85 dalam tempoh enam hingga sembilan bulan.

Analisis Teknikal

GBPUSD telah mengesahkan bahawa harga jangka pendek telah turun ke bawah (1.1759) di bawah keadaan konvergensi kenaikkan MACD dalam carta 4H selepas menembusi rintangan 1.2055. Sisihan urusniaga harian daripada SMA 55 hari berada di atas semula. Dagangan yang mampan di atas tahap kenaikkan ini akan membuka jalan untuk menembusi 1.2405 dan ke atas. Dan dagangan yang mampan di bawah 1.1888 berkemungkinan akan menguji semula tahap rendah kepada 1.1759. Adalah disyorkan untuk membeli dips.

Cadangan Dagangan

Arah Dagangan: Panjang
Harga Kemasukan: 1.1990
Harga Sasaran: 1.2280
Henti Kerugian: 1.1760
Sah Sehingga: 2022-08-08 20:00:00
Sokongan: 1.1980, 1.1913
Rintangan: 1.2163, 1.2190

Share Me