banner
GBP/USD Mempertahankan 1.3700 Di Tengah Suasana Pasaran Yang Suram
  • GBP/USD mendapat sokongan hampir 1.3700 di tengah suasana risiko.
  • BOE mengisyaratkan kenaikan kadar yang berpotensi, Brexit dan Evergrande membimbangkan kelembapan.
  • Penyediaan teknikal menunjukkan lebih banyak kelemahan di masa hadapan.

GBP/USD kini memudarkan pemulihan yang mengagumkan yang disusun dari sokongan penting, kerana mencatat kerugian kecil pada hari Jumaat ini.
Pada masa penulisan, pasangan ini diperdagangkan pada 1.3733, turun 0.06% pada hari itu, terganggu oleh kembalinya perdagangan risiko, kerana ketidakpastian mengenai pembayaran hutang China Evergrande Group pada bulan depan melemahkan keyakinan para pelabur.
Lebih-lebih lagi, dolar AS mencuba kenaikan selepas penurunan mendadak sebelumnya, bekerjasama dengan penarikan semula di situ. Tambahan lagi, kebimbangan Brexit yang berterusan terus membatasi cubaan kenaikan pound.
Dalam kemas kini Brexit terbaru, European Union (EU) takut bahawa warganya akan dilarang untuk penerbangan ke UK kerana peraturan tempat tinggal yang rumit.
GBP/USD menguat pada hari Khamis dan menguji halangan psikologi 1.3750 setelah Bank of England (BOE) mengisyaratkan peningkatan kes kenaikan kadar kerana inflasi akan tetap tinggi untuk jangka masa yang lebih lama. UK central bank, bagaimanapun, mengekalkan tetapan dasar monetari tidak berubah.
Perhatian kini beralih kepada ucapan UK CBI Realized Sales dan Pengerusi Fed Jerome Powell untuk insentif perdagangan baru.

GBP/USD: Tinjauan Teknikal
Setelah menghadapi penurunan pada 1.3750, GBP/USD telah membelok ke selatan tetapi kenaikan berjaya mendapat sokongan pada 1.3700.
Sekiranya bulls kembali stabil, maka kenaikan baru menuju 21-Daily Moving Average (DMA) mendatar pada 1.3772. Walau bagaimanapun, kenaikan harga pertama perlu dikurangkan pada hari Khamis.
14-hari Relative Strength Index (RSI) telah berubah rata di bawah garis tengah, menunjukkan bahawa momentum penurunan dapat kembali ke hadapan.
Penembusan harga terendah harian di 1.3697 dapat menguatkan minat menurun, membuka lantai ke arah garis sokongan harian kritikal berhampiran 1.3610.

Share Me