banner
Sentimen Perniagaan Jerman jatuh pada bulan Julai
  • GBP/USD terus kehilangan tempat untuk sesi keempat berturut-turut pada hari Rabu.
  • Harapan untuk pengurangan awal Fed menyokong USD dan memberi tekanan.
  • Pelabur menantikan angka inflasi pengguna AS untuk dorongan perdagangan baru.

Pasangan GBP/USD menyaksikan beberapa penjualan semasa sesi awal Eropah dan turun ke paras terendah dua minggu, di sekitar 1.3815-10 pada jam terakhir.
Pasangan ini melanjutkan lagi penurunan baru-baru ini dari sekitar tanda psikologi 1.4000 dan kekal di bawah tekanan penjualan untuk sesi keempat berturut-turut pada hari Rabu. Lintasan menurun ditaja secara eksklusif oleh kenaikan positif dolar AS yang berterusan ke tahap tertinggi sejak awal April.
Laporan Non-Farm Payrolls AS pada hari Jumaat menandakan satu lagi langkah menuju matlamat Fed untuk kemajuan yang lebih besar dalam pemulihan pasaran buruh. Ini memaksa para pelabur untuk mengemukakan kemungkinan masa untuk pengetatan dasar dan memicu spekulasi bahawa Fed akan mula menyunting pembelian bon bulanannya lebih cepat daripada kemudian.
Para pegawai Fed juga telah mulai membimbing pasaran ke arah penurunan yang lebih awal dan kadar faedah yang lebih tinggi pada tahun 2022. Ini terbukti dari peningkatan selanjutnya dalam hasil bon Perbendaharaan AS. Kenyataannya, hasil bon AS 10 tahun yang meningkat menjadi lingkungan 1.37% dan menyokong USD.
Selain daripada itu, kekhuatiran bahawa varian Delta coronavirus yang menyebar dengan cepat dapat menggagalkan pemulihan ekonomi global seterusnya bertindak sebagai angin kencang bagi greenback safe-haven. Ini, pada tahap yang lebih besar, mengimbangi optimisme terhadap trend penurunan kes COVID-19 di UK dan petunjuk BoE mengenai pengetatan sederhana.
Walaupun begitu, dinamik harga USD tetap menjadi pemacu eksklusif momentum pasangan GBP/USD menjelang pengeluaran angka inflasi pengguna AS. Data akan mempengaruhi jangkaan mengenai langkah kebijakan seterusnya oleh Fed, yang akan mendorong USD dan memberikan beberapa dorongan yang bermakna kepada pasangan GBP/USD.

Share Me