banner
GBP/USD: Beri Perhatian Kepada 1.34363 Dalam Jangka Pendek

GBP/USD: Beri Perhatian Kepada 1.34363 Dalam Jangka Pendek

Inflasi utama UK dan inflasi teras kedua-duanya berada pada rekod tertinggi. Dijejaskan oleh harga tenaga, harga komoditi kini berada dalam tahap pertumbuhan pesat, dan jangkaan inflasi jangka panjang telah meningkat ke puncaknya antara 2015 dan 2020. Kesan keadaan semasa di Ukraine terhadap harga tenaga adalah jelas, dan harga minyak berterusan untuk memanjat. Semalam, minyak mentah Brent dan minyak mentah AS kedua-duanya menguji $110 setong. Alasannya ialah walaupun AS dan sekutunya masih belum menyetujui sektor tenaga Rusia, peniaga minyak mentah enggan berurusan dengan Rosneft kerana kekeliruan tentang perkara yang dibenarkan oleh undang-undang, kebimbangan tentang kesan menjalankan perniagaan dengan Rosneft, atau takut akan perkara berikutnya. sekatan. Bukti paling langsung ialah pada hari Selasa (1 Mac) minyak mentah utama Rusia dijual pada harga diskaun sebanyak $18.6 setong. Walaupun pada ini banyak kali diskaun biasa, terdapat sedikit pembida. Kini AS sedang mempertimbangkan untuk membawa industri tenaga Rusia di bawah sekatan, yang boleh mencetuskan boikot yang lebih meluas terhadap minyak Rusia oleh pedagang mentah.

Berdasarkan keadaan ini, inflasi UK mungkin terus meningkat pada masa hadapan. Seperti yang dikatakan oleh Bank of England, ahli dasar monetari Saunders dalam ucapan pada 1 Mac, pengukuhan harga tenaga baru-baru ini mungkin meningkatkan lagi inflasi IHP dalam beberapa bulan akan datang. Dan berdasarkan ucapan baru-baru ini oleh tiga ahli jawatankuasa dasar monetari (Ramsden, Trello, Saunders), mereka semua berkata bahawa inflasi akan terus meningkat dan akan menaikkan kadar. Ini juga satu-satunya faktor yang menyokong pound sekarang.
Dengan kadar kenaikan kadar Fed yang akan mengejar Bank of England, ditambah pula dengan kesan penghindaran risiko, pound masih berada di bawah tekanan.

Analisis Teknikal

GBP/USD kini berada dalam saluran menurun, dengan rintangan berat melebihi harga semasa. Ditindas oleh 100 EMA (hitam) dan bahagian atas saluran lain. Pada masa yang sama, perhatikan garis rintangan 1.3500. Garis ini adalah titik rendah selepas tercetusnya krisis kewangan pada tahun 2008. Hanya sehingga tercetusnya referendum Brexit pada Jun 2016, paun jatuh di bawah garisan ini. Garis ini boleh dianggap sebagai garis aliran panjang dan pendek GBP/USD. Tiga garisan rintangan yang disebutkan di atas pada dasarnya berada dalam kedudukan yang sama dan boleh dianggap sebagai rintangan yang kuat.

Pada masa ini, harga sterling disokong buat sementara waktu oleh bahagian bawah saluran menurun (Oren), yang tidak menolak ujian 1.3500.
Selain itu, dalam carta 1 jam, paun berada dalam julat kejutan yang sempit. Dalam jangka pendek boleh memberi perhatian kepada sama ada bahagian atas julat akan diuji.

Share Me