banner
Forex Hari Ini: ‘Taper Talk’ Fed Meningkatkan Dolar, BOE “Super Thursday” Dalam Fokus

Dolar AS telah mendapat dorongan dari beberapa pembicara Fed. Petunjuk Gaji bukan ladang AS telah dicampurkan. Fokusnya adalah pada Bank Of England (BOE), yang akan menahan diri untuk tidak meneruskan “Super Thursday.” Usaha pengawalseliaan China dan berita utama covid-19 diperhatikan. Emas, minyak dan kripto turun.
Taper talk: Naib Ketua Federal Reserve, Richard Clarida mengatakan bahawa dia melihat pengumuman mengenai penurunan pembelian bon akan datang tahun ini dan risiko prospek inflasinya meningkat. Dia juga mengatakan bahawa kenaikan harga berterusan 3% YoY akan dianggap lebih daripada sementara dan kadar pengangguran 3.8% akan menjadi rendah.
Mary Daly dari San Francisco Fed, bergabung dengan Clarida dengan mengatakan bahawa bank itu dapat mengurangkan pembeliannya seawal tahun ini. Jumlah dolar yang dicetak meningkatkan dolar, menghantar EUR/USD dari 1.19 ke bawah 1.1850 dan GBP/USD dari kira-kira 1.3950 hingga di bawah 1.39.
Dolar meningkat seiring dengan hasil bon, dengan pulangan Perbendaharaan 10 tahun melonjak ke arah 1.20%. Pasaran saham merosot pada hari Rabu sebagai tindak balas terhadap komen-komen hawkish tetapi telah stabil pada hari Khamis.
Data AS bercampur-baur, dengan laporan pekerjaan sektor swasta ADP sangat mengecewakan dengan hanya 330,000 jawatan yang diperoleh pada bulan Julai sementara Indeks Pengurus Pembelian Perkhidmatan ISM mengalahkan anggaran dengan 64.1 mata dan peningkatan komponen Pekerjaan. Kedua-dua titik data berfungsi sebagai petunjuk ke arah ‘Friday’s Nonfarm Payrolls’.
Sorotan AS pada hari Khamis adalah tuntutan pengangguran mingguan, akan turun di bawah 400,000 dan ucapan oleh Gabenor Fed Christopher Waller.
Bank of England akan membiarkan dasarnya tidak berubah pada “Super Thursday” di mana ia menerbitkan ramalan ekonomi baru. Walau bagaimanapun, sementara Jawatankuasa Dasar Monetari diunjurkan untuk sebulat suara meninggalkan kadar faedah tidak berubah pada 0.1%, sekurang-kurangnya satu penentang berkemungkinan besar dalam skema pembelian bon BOE.
Michael Saunders dilihat memilih untuk mengurangkan program £895 bilion bank itu. Sekiranya dia disertai oleh Dave Ramsden atau anggota lain, pound boleh meningkat, tetapi jika tidak, berhati-hati jika ia akan membebani sterling.

Coronavirus: China telah mengenakan sekatan perjalanan baru setelah melaporkan penambahan kes COVID-19. Penyebaran virus yang baru ini adalah kebimbangan lain mengenai pertumbuhan ekonomi kedua terbesar di dunia, yang terus menerus mengambil tindakan tegas terhadap peraturan Beijing, yang mungkin merebak dari teknologi ke sektor lain seperti penggunaan alkohol.
Kes koronavirus harian AS hampir mendekati 100,000 dengan kematian dan kemasukan ke hospital juga meningkat. Jangkitan berkurang di UK dan menunjukkan tanda-tanda penstabilan di beberapa negara Eropah. Jepun dan Australia ditetapkan untuk memperketat sekatan.
Emas telah jatuh sebagai tindak balas kepada kenaikan hasil bon AS dan minyak mentah WTI melambung di bawah $70, turun setelah data inventori menunjukkan peningkatan yang besar.
Mata wang kripto: Bitcoin diperdagangkan di bawah $40,000, sedikit lebih rendah, sementara Ethereum menggabungkan keuntungan di bawah $2,700.

Share Me