banner
Forex Hari Ini: Dolar Meningkat Dengan Hasil Menjelang ‘Nonfarm Payrolls’ Yang Dinanti-nantikan

Saham, hasil bon dan dolar berada pada tahap tinggi menjelang laporan Nonfarm Payrolls AS pada bulan Julai, yang membawa jangkaan tinggi. Upah menarik di tengah kenaikan inflasi dan kenaikan Fed ke arah penurunan. Laporan pekerjaan Kanada juga diperhatikan, GBP/USD bertahan setelah BOE, sementara emas dan kripto kini berada di prestasi yang tidak baik.
Indeks saham AS ditutup pada atau sekitar paras tertinggi pada hari Khamis semasa keyakinan tertumpu pada pertumbuhan ekonomi AS. Laporan Nonfarm Payrolls ditetapkan untuk menunjukkan peningkatan 870,000 pekerjaan pada bulan Julai, serupa dengan tahap yang dilihat pada bulan Jun, tetapi anggarannya berbeza lebih banyak dari biasa. Petunjuk utama telah dicampur.
Kadar Pengangguran ditetapkan untuk turun dari 5.9% hingga 5.7% dan upah tahunan meningkat dari 3.6% hingga 3.8%. Pelabur melihat gaji dengan lebih dekat setelah Naib Pengerusi Federal Reserve, Richard Clarida mengatakan bahawa dia melihat risiko inflasi meningkat. Dia juga menyokong pengumuman yang meruncing tahun ini.
Fed pada masa ini membeli bon bernilai $120 bilion setiap bulan dan persoalan untuk mengurangkan program ini adalah agenda utama peniaga. Komen Clarida dan komen serupa dari pegawai Fed lain mendorong hasil bon lebih tinggi, dan itu menyokong dolar. EUR/USD melayang di bawah 1.1830, di sekitar paras terendah.
GBP/USD bertahan di atas 1.39 setelah Bank of England mengambil langkah mengetatkan dasar monetari, dengan mengatakan ia boleh berubah secara “sederhana.” Walau bagaimanapun, hanya satu ahli yang menyokong pengurangan pembelian bon sekarang. Gabenor BOE Andrew Bailey mengatakan bahawa dia melihat inflasi semasa hanya sebagai “persinggahan” tetapi dia bimbang akan kesan sekunder.
USD/CAD diperdagangkan sekitar 1.25 menjelang laporan pekerjaan Kanada pada bulan Julai. Peningkatan kedudukan 177,500 dijangka ketika negara memperluas pembukaannya setelah ‘lockdowm’ pada musim bunga. Kadar Pengangguran ditetapkan untuk turun dari 7.8% ke 7.4%.
Pelabur kelihatan lebih santai terhadap tindakan keras China terhadap syarikat teknologi, topik yang menjadi perhatian awal minggu ini. Kes koronavirus juga meningkat dalam ekonomi kedua terbesar di dunia, dengan Beijing mengenakan sekatan. China juga mengatakan akan melepaskan cadangan komoditi untuk mengurangkan tekanan pada harga.
Dewan Negara AS akan bersidang pada hari Sabtu untuk meneruskan perbahasannya mengenai perjanjian infrastruktur kedua-dua parti, setelah percubaan untuk mengubahnya menghadapi jalan buntu. Demokrat merancang pakej $3.5 trilion setelah $1 trilion sekarang.

Emas diperdagangkan sekitar $1,800, jatuh ketika pulangan Perbendaharaan AS meningkat. Logam berharga tidak mempunyai hasil.
Mata wang kripto menggabungkan keuntungan mereka, dengan Bitcoin melambung sekitar $40,000 dan Etthereum berpaut pada $2,800. ETH/USD meningkat pada hari Khamis ketika melaksanakan perubahan teknologi.

Share Me