banner
Filipina Melihat Lebih Luas Defisit C/A 2022, 2023 pada Risiko Global

Filipina Melihat Lebih Luas Defisit C/A 2022, 2023 pada Risiko Global

MANILA: Bank pusat Filipina pada Jumaat menyemak lebih tinggi unjuran 2022 dan 2023 untuk defisit akaun semasa negara, memetik risiko yang semakin meningkat kelembapan pertumbuhan global apabila inflasi dan kadar faedah meningkat.

Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) kini menjangkakan baki akaun semasa tahun ini mencatatkan defisit sebanyak $20.6 bilion, atau 5.0 peratus daripada keluaran dalam negara kasar, berbanding ramalan sebelumnya sebanyak $19.1 bilion, atau 4.6 peratus daripada KDNK.

Bagi 2023, defisit dilihat pada $20.1 bilion, bersamaan dengan 4.5 peratus daripada KDNK. Itu berbanding dengan unjuran sebelumnya sebanyak $20.5 bilion, bersamaan dengan 4.4 peratus daripada KDNK.

Imbangan pembayaran (BOP) tahun ini diramalkan menunjukkan defisit sebanyak $8.4 bilion, atau 2 peratus daripada KDNK, lebih besar daripada anggaran sebelumnya sebanyak $6.3 bilion, atau 1.5 peratus daripada KDNK.

BOP tahun depan dijangka mencatat defisit $2.5 bilion, atau 0.6 peratus daripada KDNK, berbanding ramalan sebelumnya defisit $2.6 bilion, juga bersamaan dengan 0.6 peratus daripada KDNK.

“Risiko semakan menurun selanjutnya dalam prospek pertumbuhan global…dijangka melemahkan keadaan permintaan global secara meluas, dan oleh itu, sektor luar negara,” kata BSP dalam satu kenyataan.

BSP menurunkan ramalan akhir tahun untuk rizab antarabangsa kasar kepada $99 bilion tahun ini, daripada $105 bilion sebelumnya, dan kepada $100 bilion untuk 2023, daripada $106 bilion.

Bagaimanapun, ia berkata asas makroekonomi negara yang “teguh” boleh mengimbangi tekanan luar, memetik momentum pemulihan yang kukuh pada separuh pertama didorong oleh pelonggaran sekatan COVID-19 dan liputan vaksinasi yang diperluaskan.

Sokongan tambahan boleh dijangka daripada aliran masuk seperti kiriman wang oleh warga Filipina di luar negara dan hasil penyumberan luar proses perniagaan, katanya.

BSP menjangkakan kiriman wang akan berkembang 4 peratus tahun ini dan seterusnya.

Sumber: channelnewsasia

Share Me