banner
Filipina: Luar kitaran ialah Kitaran Baharu, Bsp Mengejutkan dengan Kenaikan Kadar Antara Mesyuarat yang Banyak

Filipina: Luar kitaran ialah Kitaran Baharu, Bsp Mengejutkan dengan Kenaikan Kadar Antara Mesyuarat yang Banyak

BSP menukar lagu, meningkat 75bp pada mesyuarat luar kitaran

Selepas berbulan-bulan kekal dovish, Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) melakukan kejutan kenaikan kadar luar kitaran hari ini. Dengan inflasi melonjak melepasi sasaran dan peso menguji kelemahan berbilang tahun, BSP menaikkan kadar dasar sebanyak 75bp, menjadikan kadar belian balik terbalik semalaman kepada 3.25%. Dua kejutan untuk hari ini ialah kenaikan kadar itu lebih kuat daripada unjuran sebelumnya (50bp) dan ia disampaikan lima minggu lebih awal daripada jadual.

Sebelum ini, Gabenor Felipe Medalla telah menunjukkan kemungkinan kenaikan kadar 50bp pada mesyuarat 18 Ogos. Selepas laporan inflasi AS malam tadi dan pengetatan tegas daripada bank pusat di rantau ini (Singapura dan Korea) BSP mungkin merasakan bahawa tindakan tegas diperlukan segera untuk menambat semula jangkaan inflasi dan untuk menstabilkan mata wang yang terjejas.

Lagi dari mana asalnya

BSP pada mulanya telah mengambil pendekatan yang lebih berperingkat kepada kitaran pengetatannya, menaikkan kadar sebanyak 25bp pada dua mesyuarat berasingan sebelum kenaikan luar kitaran hari ini. Bagaimanapun, inflasi dalam negeri telah mempercepatkan melepasi sasaran, didorong oleh kumpulan teg kenaikan harga komoditi dan permintaan dalam negeri yang meningkat semula. Susut nilai PHP yang ketara hanya meningkatkan tekanan harga tambahan memandangkan betapa bergantung Filipina kepada tenaga dan barangan makanan yang diimport. Kemunculan kesan pusingan kedua (kenaikan gaji dan pelarasan tambang pengangkutan) menunjukkan bahawa inflasi akan terus meningkat lebih tinggi dalam tempoh terdekat.

Dengan inflasi dijangka mengekalkan kenaikannya, kami percaya BSP akan sibuk pada beberapa mesyuarat dasar akan datang juga. Gabenor BSP Medalla perlu mengekalkan retorik hawkish baru-baru ini untuk menambat semula jangkaan inflasi dan mewujudkan komitmen Bank untuk memerangi inflasi. Kami menjangkakan BSP akan meningkat semula sekurang-kurangnya sekali lagi dalam 3Q dengan kemungkinan mengetatkan lagi sekiranya inflasi terus kekal tinggi. PHP akan mendapat penangguhan segera dalam jangka pendek tetapi defisit perdagangan kronik boleh bermakna bahawa sebarang rali dalam mata wang mungkin dihadkan.

Sumber: ING
Amaran Risiko d

Share Me