banner
[Fed] Waller: Sanggup Melakukan Apa Yang Diperlukan untuk Menurunkan Inflasi

[Fed] Waller: Sanggup Melakukan Apa Yang Diperlukan untuk Menurunkan Inflasi

Gabenor Rizab Persekutuan Christopher Waller menyampaikan ucapan pada 9 September mengenai prospek ekonomi dan dasar monetari AS, yang kandungan utamanya adalah seperti berikut.

Pertama , inflasi adalah terlalu tinggi, dan terlalu awal untuk mengatakan sama ada inflasi bergerak secara bermakna dan berterusan ke bawah. Kedua, kebimbangan kemelesetan bermula pada separuh pertama tahun ini telah hilang kerana pasaran buruh AS yang teguh. Atas sebab itu, saya menyokong peningkatan yang ketara pada mesyuarat kami yang seterusnya pada 20 dan 21 September. Akhirnya, panduan ke hadapan menjadi kurang berguna pada peringkat kitaran pengetatan ini. Keputusan masa depan mengenai saiz kenaikan kadar tambahan hendaklah ditentukan semata-mata oleh data masuk dan implikasinya terhadap aktiviti ekonomi, pekerjaan dan inflasi .

Inflasi meluas, didorong oleh permintaan kukuh yang hanya mula sederhana, oleh ketinggalan berterusan dalam penyertaan tenaga buruh, dan oleh masalah rantaian bekalan yang mungkin bertambah baik di beberapa kawasan tetapi masih ketara.

Ini adalah tanda-tanda kesederhanaan dalam aktiviti ekonomi, yang mana Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) cuba capai dengan mengetatkan dasar monetari. Kadar faedah yang lebih tinggi tahun ini adalah aktiviti yang semakin perlahan dalam pasaran perumahan yang merupakan saluran penting untuk dasar monetari. Saya akan memerhati sektor ini dengan teliti.

Pengangguran meningkat pada bulan Ogos, sebahagiannya mencerminkan peningkatan dalam kadar penyertaan tenaga buruh. Kita menghadapi kekurangan pekerja dalam banyak sektor ekonomi. Pembukaan pekerjaan kekal sangat tinggi. Data ini mengesahkan bahawa Fed mencapai mandat pekerjaan penuhnya, jadi semua perhatian saya adalah untuk menurunkan inflasi (menunjukkan bahawa Fed bersedia untuk membendung inflasi dengan mengorbankan pasaran pekerjaan).

Memandang ke hadapan, inflasi pasaran perumahan dijangka terus meningkat, yang seterusnya akan menjejaskan inflasi utama tetapi kesannya akan mula reda awal tahun depan. Inflasi harga barangan dijangka terus menjadi sederhana kerana dasar monetari memperlahankan kadar peningkatan permintaan agregat dan masalah bekalan berkurangan. Dari segi inflasi harga perkhidmatan, kami melihat penurunan harga tambang penerbangan dan perkhidmatan berkaitan perjalanan lain bulan lepas, tetapi saya tidak pasti tentang bagaimana perkhidmatan ini, serta perkhidmatan makanan, dan harga perkhidmatan bukan pasaran akan berkembang pada masa hadapan.

Gaji nominal telah berkembang dengan cepat, dan saya akan memerhatikan dengan teliti untuk melihat bagaimana pertumbuhan upah berkembang. Saya tidak menjangkakan kenaikan gaji akan berkurangan . Satu cara untuk menjangka pertumbuhan gaji masa depan adalah melalui kadar berhenti, dan saya akan memerhatikan dengan teliti. Satu lagi faktor yang saya akan perhatikan dengan teliti ialah jangkaan inflasi jangka panjang. Ini bermakna orang ramai mengekalkan keyakinan bahawa Fed akan dapat mengekang inflasi dalam jangka sederhana.

Saya masih belum melihat bukti yang meyakinkan bahawa inflasi bergerak secara bermakna dan berterusan ke bawah. Pengalaman setahun yang lalu mengajar kita bahawa jika kita mudah percaya dengan penyederhanaan inflasi , kita lebih berkemungkinan terpedaya dengannya. Jadi, sehingga saya melihat penyederhanaan kenaikan harga teras yang bermakna dan berterusan, saya akan menyokong mengambil langkah selanjutnya yang ketara untuk mengetatkan dasar monetari.

Saya menyokong satu lagi peningkatan ketara (iaitu 75 mata asas) dalam kadar dasar dalam mesyuarat kami yang akan datang pada bulan September. Julat puncak dan berapa pantas kami akan bergerak ke sana bergantung pada data. Semasa kami terus menaikkan kadar, kami perlu melihat, bulan demi bulan, cara isi rumah dan perniagaan menyesuaikan diri dengan keadaan kewangan yang lebih ketat, dan bagaimana pelarasan itu mempengaruhi inflasi. Kita tidak sepatutnya menganggarkan tahap puncak julat sasaran dan berapa cepat kita akan sampai ke sana. Ini bukan bermaksud bahawa saya menjangkakan kenaikan kadar akan berhenti tidak lama lagi. Saya menjangkakan bahawa kadar perlu terus meningkat sekurang-kurangnya sehingga awal tahun depan.

Jika inflasi teras PCE jatuh kepada 4.3% pada suku keempat 2022 , saya akan menyokong kadar dasar kami memuncak hampir 4%. Jika inflasi tidak menjadi sederhana atau meningkat lagi tahun ini , kadar dasar mungkin perlu bergerak jauh melebihi 4 % . Jika inflasi tiba-tiba menurun, kadar dasar mungkin memuncak pada kurang daripada 4 % .

Walau apa pun, saya sanggup melakukan apa yang perlu untuk menurunkan inflasi.

Ucapan Waller

Share Me