banner
[Fed] Presiden Fed Chicago: Kadar Kenaikan melebihi Tahap Neutral Dapat Mengekang Inflasi Tinggi

[Fed] Presiden Fed Chicago: Kadar Kenaikan melebihi Tahap Neutral Dapat Mengekang Inflasi Tinggi

Jika Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah utamanya di atas paras neutral dan berhenti di situ, itu akan membantu menurunkan inflasi daripada paras tinggi semasa, kata Presiden Federal Reserve Bank of Chicago Charles Evans.

Jika kita menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas atau 75 mata asas melebihi itu, maka penetapan dasar yang menyekat itu sepatutnya berfungsi untuk menurunkan inflasi, kata Evans dalam temu bual dengan Michael McKee dari Bloomberg pada hari Rabu.

“Kami tidak perlu terus menaikkan kadar dana persekutuan ke tahap yang menekan ekonomi. Kami boleh menonton seketika selepas kami sampai ke tahap itu,” kata Evans.

Pegawai Fed dengan pantas menaikkan kadar faedah sebagai tindak balas kepada inflasi yang telah meningkat ke paras tertinggi dalam 40 tahun dalam beberapa bulan kebelakangan ini. IHP AS meningkat

8.3% pada April berbanding tahun sebelumnya, menurut data yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh AS pada 11 Mei.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell pada hari Selasa mengulangi jangkaan bahawa Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) mungkin menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas setiap satu pada mesyuarat Jun dan Julai.

“Seperti kata Pengerusi Powell, kami akan segera melaraskan kadar dana persekutuan ke arah yang lebih ‘neutral’. Saya rasa julat ‘kadar neutral’ ialah julat 2.25%-2.5%,” kata Evans.

“Saya menjangkakan menjelang akhir tahun ini, kita berkemungkinan berada pada tahap neutral dan harus bersedia untuk menangani tekanan inflasi pada 2023,” katanya. “Inflasi dijangka turun sedikit daripada paras semasa yang sangat tinggi, tetapi ia akan mengambil sedikit masa.”

Share Me