banner
Fed Powell Akan Mencadangkan Kenaikan Kadar 25 mata asas Pada Mesyuarat Mac

Fed Powell Akan Mencadangkan Kenaikan Kadar 25 mata asas Pada Mesyuarat Mac

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell memberitahu Kongres pada hari Rabu bahawa beliau bercadang untuk mencadangkan kenaikan kadar faedah 25 mata asas pada mesyuarat Mac akan datang bank pusat, ketika ekonomi A.S. bergelut dengan peningkatan inflasi yang tidak dilihat dalam empat dekad.

“Dengan inflasi yang jauh melebihi 2% dan pasaran buruh yang kukuh, kami menjangkakan adalah wajar untuk menaikkan julat sasaran untuk kadar dana persekutuan pada mesyuarat kami akhir bulan ini,” Powell memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan, mengatakan bahawa dia “cenderung untuk mencadangkan dan menyokong kenaikan kadar 25 mata asas” pada perhimpunan Fed pada 15-16 Mac.

Powell menambah bahawa bank pusat itu “bersedia untuk bergerak lebih agresif dengan menaikkan kadar dana persekutuan lebih daripada 25 mata asas” pada mesyuarat akan datang.

Pengerusi Fed juga berkata beliau menjangkakan untuk “membuat kemajuan yang baik ke arah perjanjian mengenai rancangan untuk mengecilkan kunci kira-kira,” tetapi ia tidak akan dimuktamadkan bulan ini.

Pegawai Rizab Persekutuan telah memberi isyarat selama berbulan-bulan bahawa kenaikan kadar faedah akan datang, dan Powell berkata pada hari Selasa bahawa sebelum Rusia menyerang Ukraine dia akan menjangkakan beberapa siri kenaikan dalam masa terdekat tetapi perang kini boleh memberi kesan kepada tindakan bank pusat itu.

“Kesan jangka pendek terhadap ekonomi AS daripada pencerobohan Ukraine, perang yang berterusan, sekatan, dan peristiwa yang akan datang, kekal sangat tidak menentu,” kata Powell dalam ucapannya yang disediakan. “Membuat dasar monetari yang sesuai dalam persekitaran ini memerlukan pengiktirafan bahawa ekonomi berkembang dalam cara yang tidak dijangka. Kita perlu lincah dalam bertindak balas kepada data masuk dan prospek yang berkembang.”

Fed telah membiarkan kadar tidak berubah sejak Mac 2020, tetapi dengan inflasi mencecah paras tertinggi 40 tahun bulan lepas pada 7.5% berbanding tahun sebelumnya, bank pusat telah menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk melaksanakan kenaikan kadar.

Share Me