banner
Fed: Pandemik Coronavirus Meninggalkan Legasi Ketakutan Ekonomi, Ketidakpastian

Fed: Pandemik Coronavirus Meninggalkan Legasi Ketakutan Ekonomi, Ketidakpastian

Satu kajian baharu yang dikeluarkan pada persidangan tahunan Federal Reserve Bank of Kansas City minggu lalu menegaskan bahawa pandemik coronavirus global yang berterusan telah menimbulkan ketakutan dalam kalangan orang ramai yang akan melemahkan pengambilan risiko dan pengeluaran ekonomi selama beberapa dekad.

Dijalankan oleh Federal Reserve Bank of St. Louis, penyelidikan yang bertajuk “Scarring Body and Mind: The long-term faith-carring effect of COVID-19″—terus mengatakan bahawa wabak itu hanya akan meningkatkan “perceived probability of kejutan yang melampau dan negatif pada masa hadapan.”

“Walaupun virus itu akhirnya akan berlalu, vaksin akan dibangunkan, dan pekerja akan kembali bekerja, kejadian sebesar ini boleh meninggalkan kesan berpanjangan pada sifat aktiviti ekonomi,” kata akhbar itu.

“Perniagaan akan membuat keputusan masa depan dengan mengambil kira risiko wabak lain.”

Para penyelidik menyatakan bahawa perniagaan akan terus terlalu berhati-hati tentang bukan sahaja satu lagi wabak virus tetapi juga kemungkinan gangguan lain yang tidak dijangka kepada ekonomi.

“Kami belajar bahawa dunia lebih berisiko dan lebih tidak dapat diramalkan daripada yang kami fikirkan,” kata akhbar itu.

“Kejutan yang melanda satu sektor mungkin melanda satu lagi esok, dengan cara yang mustahil untuk diramalkan.”

Penyelidikan itu juga menyerlahkan fakta bahawa wabak itu akan menjadikan “modal” tertentu—seperti peralatan dan bangunan—usang kerana nilainya yang cepat menyusut dalam ekonomi masa depan.

Ini dapat dilihat walaupun hari ini, kerana restoran menutup pintu mereka atau hanya membenarkan pengunjung menggunakan sebahagian kecil ruang mereka. Banyak pejabat kini kosong kerana lebih ramai pekerja bekerja dari rumah.

Selain itu, kertas itu menegaskan bahawa lebih sedikit individu akan mengambil risiko tambahan dan memulakan perniagaan baharu—kerana kemungkiran dan kebankrapan yang meluas semasa akan menghalang mereka daripada berbuat demikian.

Kajian itu telah membayangkan bahawa pandemik coronavirus akan mengakibatkan kerosakan jangka panjang yang lebih mendalam daripada krisis minyak pada akhir 1970-an, kemelesetan awal 1990-an, dan Kemelesetan Besar.

Kerosakan ekonomi sedemikian mungkin termasuk penurunan ketara dalam keluaran dalam negara kasar AS tahun ini—yang boleh sepuluh kali ganda daripada unjuran penurunan 6% hingga 9%.

Selain itu, bergantung kepada sama ada Amerika Syarikat mempunyai satu atau beberapa sekatan, kesan coronavirus mungkin akan mengecutkan pengeluaran ekonomi dalam tempoh tujuh puluh tahun sebanyak 57% hingga 90% daripada KDNK tahunan sebelum wabak itu bermula, kata akhbar itu.

Kini lebih lapan bulan selepas pandemik, terdapat kira-kira 26.1 juta kes koronavirus yang disahkan di seluruh dunia, termasuk sekurang-kurangnya 865,000 kematian berkaitan, menurut data terkini dari Universiti Johns Hopkins.

Sumber: kepentingan negara

Share Me