banner
Fed Memberi Signals Pengurangan Bond-Buy Akan Datang ‘Tidak Lama Lagi,’ Kenaikan Kadar pada tahun 2022

WASHINGTON – Federal Reserve pada hari Rabu menyatakan untuk mengurangkan pembelian bon bulanannya “tidak lama lagi” dan isyarat kenaikan kadar faedah mungkin berlaku lebih cepat daripada yang dijangkakan, dengan sembilan dari 18 penggubal dasar bank pusat AS mengunjurkan kos pinjaman perlu meningkat 2022.
Pergerakan itu, yang termasuk dalam pernyataan dasar terbaru The Fed dan unjuran ekonomi yang terpisah, mewakili kecenderungan hawkish oleh bank pusat yang menyaksikan inflasi berjalan pada tahun ini pada 4.2%, lebih dari dua kali ganda kadar sasarannya, dan memposisikan dirinya untuk bertindak menentangnya.
Tindakan itu dapat dijalankan dengan perlahan, dengan kadar faedah meningkat menjadi 1% pada tahun 2023, lebih cepat daripada yang diunjurkan oleh Fed dalam unjurannya pada bulan Jun, dan kemudian menjadi 1,8% pada tahun 2024, yang masih akan dianggap sebagai sikap dasar monetari yang longgar.
Inflasi sepanjang masa itu akan dibenarkan berjalan sedikit di atas sasaran 2% Fed, selaras dengan pendekatan baru yang lebih bertolak ansur terhadap kadar kenaikan harga, sementara pengangguran dilihat kembali ke tahap pra-pandemik 3.5%. Penggubal dasar juga menurunkan harapan mereka untuk pertumbuhan ekonomi tahun ini, dengan keluaran dalam negara kasar dijangka tumbuh 5.9% berbanding dengan 7.0% yang diunjurkan pada bulan Jun.
Namun, pergeseran ini menunjukkan pergerakan di kalangan penggubal dasar yang terbahagi sama ada kesan berterusan wabak coronavirus terhadap ekonomi atau ancaman pelarian inflasi merupakan risiko yang lebih besar.
Walaupun tidak ada keputusan yang dibuat mengenai kecepatan dan waktu yang tepat tentang bagaimana bank pusat akan mengurangkan pembelian asetnya, Ketua Fed Jerome Powell mengatakan nampaknya “tepat” bahwa pengurangan dapat dimulai “tidak lama lagi” dan diselesaikan pada pertengahan 2022.
“Peserta pada umumnya berpendapat bahawa selagi pemulihan tetap berada di landasan yang betul, proses pengurangan secara beransur-ansur yang berakhir sekitar pertengahan tahun depan mungkin sesuai,” katanya dalam sidang media selepas berakhirnya mesyuarat dua hari dasar Fed yang terkini
Powell memberitahu wartawan keadaan kewangan akan tetap akomodatif walaupun setelah Fed berhenti membeli Perbendaharaan dan sekuriti yang disokong gadai janji dan menekankan bahawa keputusan mengenai program pembelian bon itu terpisah dari tindakan apa pun mengenai kadar faedah.
The Fed pada hari Rabu mengekalkan kadar faedah sasaran semasa dalam lingkungan 0% hingga 0.25%.

“Ini mungkin sedikit lebih buruk daripada yang disangka oleh banyak orang pada dasarnya mengakui bahawa sekiranya ekonomi terus berkembang seperti yang kita lihat, ia akan memerlukan pengurangan,” kata Sam Stovall, ketua strategi pelaburan CFRA Research di New York. “Anda boleh mengatakan bahawa ini adalah pengumuman pengurangan sementara walaupun mereka menurunkan ramalan GDP 2021.”
Saham AS melonjak naik setelah penyataan dikeluarkan sebelum berundur sedikit semasa sidang akhbar Powell, dengan indeks S&P 500 naik 1.2% pada hari tersebut. Dolar naik sementara hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun AS turun lebih rendah.

Share Me