banner
Fed: Kitaran Kembara Pantas Diteruskan

Fed: Kitaran Kembara Pantas Diteruskan

Dua persoalan besar berlarutan sebelum mesyuarat FOMC minggu depan selepas inflasi teras-CPI lebih tinggi daripada jangkaan pada bulan Ogos. Bolehkah Fed menaikkan 100bp minggu depan dan bolehkah rentetan kenaikan kadar yang besar (75bp atau lebih tinggi) berterusan selepas mesyuarat September?

Kami meragui Fed menaikkan 100bp minggu depan. Pada pandangan kami, data inflasi baru-baru ini tidak menjamin kenaikan kadar yang lebih tinggi, tetapi kami akan berhati-hati terhadap sebarang kebocoran media saat akhir untuk membetulkan jangkaan pasaran. Kami mendapati peluang kenaikan keempat sebanyak 75bp pada bulan November, kemungkinan kenaikan 75bp kelima pada bulan Disember dan kadar terminal tahun depan jauh melebihi 4% lebih berkemungkinan.

Melangkah ke hadapan, Fed akan semakin menumpukan pada momentum pertumbuhan dalam ekonomi dan pasaran buruh. Seperti yang kami hujahkan dalam Penyelidikan AS -Fed terus membimbing ekonomi AS ke arah kemelesetan, 1 September, Fed perlu memaksa kemelesetan sederhana, atau sekurang-kurangnya tempoh panjang pertumbuhan di bawah aliran untuk membawa permintaan agregat kembali ke keseimbangan dengan bekalan . Walau bagaimanapun, pemulihan dalam kuasa beli menunjukkan lantunan semula dalam KDNK semasa S3, mengukuhkan kes bahawa Fed tidak akan ‘pivot’ dalam masa terdekat.

Jangkaan inflasi berasaskan pasaran jangka pendek telah meningkat pada minggu lalu dan sementara tinjauan NY Fed mengenai jangkaan inflasi 1Y ke hadapan berkurangan pada bulan Ogos, ia kekal pada paras yang sangat tinggi hampir kepada 6%. Fed perlu merapatkan jurang kepada jangkaan inflasi jangka pendek untuk mencapai kadar faedah sebenar yang positif dan menjadikan dasar monetari menguncup dan itu boleh bermakna kadar terminal sehingga 5% tahun depan.

Pada masa yang sama, Fed perlu mengimbangi kesan ketinggalan daripada pengetatan dalam keadaan kewangan yang telah kita lihat. Komunikasi hawkish sejak Jackson Hole telah mendorong peningkatan dalam hasil sebenar yang lebih lama, yang akan mempengaruhi pertumbuhan menjelang 2023, dan giliran dalam kitaran pesanan-inventori menunjukkan bahawa risiko penurunan kepada pertumbuhan sudah meningkat.

Pada masa ini kami meramalkan kenaikan 125bp sepanjang tahun, diskaun pasaran kira-kira 210bp kenaikan menjelang akhir Q1 tahun depan. Kami bercadang untuk menyemak unjuran kami selepas mesyuarat FOMC minggu depan, tetapi secara seimbang, kami berkemungkinan memandang rendah sejauh mana kadar faedah akan meningkat.

Kami tidak menjangka Fed akan menggerakkan harga pasaran pada ufuk 1Y pada mesyuarat itu, iaitu mengekalkan kadar terminal hampir 4.5% pada musim bunga akan datang, tetapi pasaran mungkin akan menilai semula pengagihan kenaikan pada mesyuarat berikut. Pasaran memberi diskaun kira-kira 80bp kenaikan minggu depan. Itu adalah 5bp terlalu banyak pada pandangan kami dan pasaran akan mengalihkan lebihan mata asas kepada harga November dan Disember dan menolak kebarangkalian tinggi kenaikan 75bp pada bulan November dan 50bp pada bulan Disember.

Sumber:Danske Bank

Share Me