banner
Euro Merosot Walaupun Data Pembuatan Kukuh

Euro telah menurun lebih rendah pada awal minggu dan menurun di bawah garisan 1.13 dalam sesi Eropah. EUR/USD diperdagangkan pada 1.1315 dalam sesi Amerika Utara, turun 0.25% pada hari itu, kerana dolar AS secara amnya lebih tinggi.

PMI Jerman mengatasi prestasi
Minggu bermula dengan data Jerman yang kukuh, kerana PMI menunjukkan pengembangan yang lebih pantas dalam pembuatan dan perkhidmatan untuk Januari. PMI pembuatan meningkat daripada 57.4 kepada 60.5 (57.0 exp.), paras tertinggi dalam tempoh lima bulan. PMI Perkhidmatan naik semula ke wilayah pengembangan, dengan bacaan 52.2, selepas paras terendah 18 bulan pada Disember 48.7. Konsensus berada pada 48.0 mata. PMI Pembuatan Eropah juga bertambah baik, dengan bacaan 59.0, walaupun PMI Perkhidmatan kurang berprestasi. Peningkatan dalam PMI pembuatan adalah hasil daripada gangguan bekalan yang berkurangan, walaupun tekanan harga kekal tinggi.
Angka Jerman memberangsangkan, dengan ekonomi terbesar zon euro menunjukkan daya tahan pada permulaan 2022, walaupun gelombang Omicron yang telah menghalang aktiviti ekonomi.
Dengan inflasi di zon euro meningkat, pasaran telah menetapkan harga dalam kenaikan kadar sederhana sebanyak 10 mata asas pada bulan Oktober. ECB, bagaimanapun, tidak memberikan sebarang isyarat peralihan daripada dasar ultra-akomodatifnya dan terus menegaskan bahawa inflasi yang tinggi adalah “sementara”. Pengerusi Fed Powell mematuhi frasa ini selama berbulan-bulan dalam menghadapi inflasi yang melonjak, tetapi dengan berat hati “memberhentikannya” daripada leksikon Fed pada akhir November. Adakah Presiden ECB Christine Lagarde, yang telah menolak inflasi zon euro, akan dipaksa untuk membuat pusingan U juga?
Pelabur sedang menunggu mesyuarat dasar FOMC pada hari Rabu. Dengan inflasi berjalan pada paras tertinggi dalam hampir 40 tahun, Fed bersedia untuk memulakan beberapa siri kenaikan kadar, dengan kemungkinan kenaikan Mac pada 88%, menurut FedWatch. Pasaran telah menetapkan harga dalam empat kenaikan kadar tahun ini, tetapi adakah akan berlaku lagi? Goldman Sachs menghantar nota pada hari Sabtu mengatakan bahawa ramalan garis dasarnya berada pada empat kenaikan, tetapi lonjakan inflasi boleh mendorong Fed untuk bertindak balas dengan lebih banyak kenaikan kadar.

Teknikal EUR/USD
• EUR/USD meletakkan tekanan pada sokongan pada 1.1285. Di bawah, terdapat sokongan pada 1.1226
• Terdapat rintangan pada 1.1359 dan 1.1418

Share Me