banner
Euro Melompat di tengah-tengah Isyarat ECB yang canggung, Dolar Heavy sebelum CPI AS

Euro Melompat di tengah-tengah Isyarat ECB yang canggung, Dolar Heavy sebelum CPI AS

Dolar AS melahu tidak jauh dari paras terendah dua minggu menjelang data inflasi AS utama minggu ini yang mungkin membenarkan Rizab Persekutuan mempertimbangkan sama ada untuk memperlahankan kadar kenaikan kadar pada mesyuarat dasar 21 September.

Yen Jepun yang sensitif terhadap kadar mendapati kedudukannya di sekitar paras pertengahan 142 setiap dolar apabila hasil Perbendaharaan jangka panjang AS menghentikan kenaikannya di bawah paras tertinggi hampir tiga bulan.

Euro melonjak setinggi $1.0130 pada awal hari Asia sebelum dagangan terakhir 0.19% lebih kukuh daripada Jumaat pada $1.0066.

Sterling meningkat kepada $1.1681, dan terakhir 0.24% lebih tinggi pada $1.1611.

Pembuat dasar ECB melihat peningkatan risiko bahawa kadar utama perlu meningkat kepada 2% atau lebih untuk membendung rekod inflasi, sumber memberitahu Reuters.

Dalam temu bual dengan radio Jerman pada hujung minggu, Presiden Bundesbank Joachim Nagel berkata bahawa jika gambaran untuk harga pengguna tidak berubah, “langkah lebih jelas mesti diikuti.”

Indeks dolar, yang mengukur mata wang berbanding enam mata wang setara utama, sedikit berubah pada 108.82, mengekalkan hampir kepada paras tersebut selepas jatuh ke belakang daripada paras tertinggi dua dekad yang dicapai pada hari Rabu. Ia jatuh ke paras terendah sejak 30 Ogos pada 108.35 pada sesi sebelumnya.

Pelabur berhati-hati menjelang laporan CPI AS Selasa, walaupun pegawai Fed meneruskan retorik hawkish mereka pada hari Jumaat, hari terakhir untuk komen sedemikian sebelum tempoh pemadaman yang membawa kepada perbincangan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan.

Gabenor Fed Christopher Waller berkata beliau menyokong “peningkatan ketara pada mesyuarat kami yang akan datang,” manakala Presiden Fed St. Louis James Bullard mengulangi gesaannya untuk kenaikan 75 mata asas.

“Pegawai telah menyatakan dengan jelas keperluan untuk FOMC untuk terus menaikkan kadar faedah sehingga terdapat bukti kukuh bahawa inflasi jatuh,” kata ahli strategi Commonwealth Bank of Australia Joseph Capurso dalam nota pelanggan.

“Tidak kira apa pun hasil laporan CPI, kami menilai FOMC mempunyai lebih banyak kerja untuk dilakukan,” bermakna lebih tinggi bagi dolar dalam jangka pendek dan sederhana, katanya.

Dolar tidak berubah pada 142.71 yen, berikutan pengundurannya daripada kemuncak 24 tahun pada 144.99 dari hari Rabu.

Itu berlaku apabila penanda aras hasil Perbendaharaan AS 10 tahun, yang sering dijejaki oleh pasangan mata wang itu, memperlahankan kenaikan yang membawanya ke tahap tertinggi sejak pertengahan Jun pada 3.365% minggu lepas. Ia sedikit berubah daripada Jumaat pada sekitar 3.315% dalam dagangan Tokyo.

Sementara itu, pegawai Jepun sekali lagi membayangkan campur tangan, dengan jurucakap kanan kerajaan berkata dalam temu bual televisyen tempatan bahawa pentadbiran mesti mengambil langkah seperti yang diperlukan untuk mengatasi penurunan yen yang berlebihan.

Bagaimanapun, penganalisis meragui langkah sedemikian akan berjaya tanpa sokongan Fed dan bank pusat lain, memandangkan Bank of Japan bersendirian di kalangan pasaran maju dalam berpegang kepada dasar ultra-mudah.

“Usaha yang diselaraskan diperlukan dan sekarang dengan bank pusat utama memerangi inflasi melalui dasar yang lebih ketat, sokongan rasmi global untuk JPY nampaknya tidak mungkin,” Rodrigo Catril, pakar strategi di National Australia Bank, menulis dalam nota.

“Sekiranya BOJ benar-benar mahu menghentikan penurunan JPY, maka mereka perlu membuat perubahan kepada dasar ultra-mudah mereka,” tambahnya. “Tekanan semakin meningkat.”

Di tempat lain, dolar Australia mengenepi 0.04% lebih rendah kepada $0.6844, manakala kiwi New Zealand menambah 0.11% kepada $0.6110.

Bitcoin mata wang kripto terkemuka susut 0.85% kepada $21,650, mendapati kedudukannya di sekitar tahap itu selepas melantun dari paras terendah hampir tiga bulan pada $18,540 minggu lepas.

(Laporan oleh Kevin Buckland; Penyuntingan oleh Shri Navaratnam)

Sumber:FXEMPIRE

Share Me