banner
EU Potong Ramalan Pertumbuhan Zon Euro, Menyemak Tinjauan Inflasi

EU Potong Ramalan Pertumbuhan Zon Euro, Menyemak Tinjauan Inflasi

Suruhanjaya Eropah mengurangkan ramalannya untuk pertumbuhan ekonomi di zon euro untuk tahun ini dan seterusnya dan menyemak semula anggarannya untuk inflasi pada hari Khamis sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan perang di Ukraine.

Dalam ramalan suku tahunannya, Brussels mengesahkan tinjauannya yang lebih suram, yang telah dibincangkan dengan menteri kewangan zon euro pada hari Isnin.

Eksekutif EU kini meramalkan pertumbuhan 2.6% tahun ini untuk blok mata wang 19 negara, kurang sedikit daripada 2.7% yang diramalkan pada bulan Mei.
Tetapi tahun depan, apabila kesan perang Ukraine dan harga tenaga yang lebih tinggi mungkin dirasai dengan lebih teruk, pertumbuhan kini diramalkan menjadi 1.4%, bukannya 2.3% yang dianggarkan sebelum ini.

“Ribut mungkin berlaku, tetapi kami tidak berada di sana pada masa ini,” kata pesuruhjaya ekonomi EU Paolo Gentiloni, sambil menyatakan bahawa kejatuhan euro kepada pariti berbanding dolar adalah kebimbangan utama sebahagian besarnya untuk ekonomi membangun, dan bukannya untuk zon euro. , kerana euro meningkat berbanding mata wang utama lain.

Bagi Kesatuan Eropah 27 negara yang lebih luas, unjuran pertumbuhan tidak berubah pada 2.7% tahun ini, tetapi disemak semula kepada 1.5% pada 2023 daripada 2.3%.

Dalam perubahan besar, Suruhanjaya juga menaikkan anggarannya untuk inflasi zon euro, yang tahun ini dijangka memuncak pada 7.6% sebelum jatuh kepada 4.0% pada 2023.

Pada bulan Mei, Suruhanjaya telah meramalkan harga di zon euro akan meningkat 6.1% tahun ini dan 2.7% pada 2023.

Brussels memberi amaran bahawa inflasi boleh bergerak lebih tinggi jika harga gas melonjak disebabkan oleh Rusia memotong bekalan, yang mungkin membawa kepada semakan pertumbuhan yang lebih rendah.

Risiko terhadap prospek daripada kebangkitan semula pandemik COVID-19 juga tidak boleh diketepikan, kata Suruhanjaya.

Walaupun berisiko tinggi ini, Suruhanjaya menggariskan bahawa zon euro tidak dijangka akan memasuki kemelesetan dan ramalan juga boleh bertambah baik jika penurunan harga minyak dan komoditi baru-baru ini berterusan.

Terima kasih kepada pasaran buruh yang kukuh dengan kadar pengangguran yang rendah dari segi sejarah, Suruhanjaya berkata penggunaan swasta juga boleh membuktikan lebih berdaya tahan terhadap kenaikan harga jika isi rumah menggunakan lebih banyak simpanan terkumpul mereka.

Jerman, ekonomi terbesar EU, akan menyaksikan pertumbuhan perlahan kepada 1.4% tahun ini dan 1.3% pada 2023. Suruhanjaya pada Mei meramalkan pengembangan masing-masing 1.6% dan 2.4%.

Perancis dijangka berkembang sebanyak 2.4% tahun ini, bukannya 3.1% yang diramalkan sebelum ini. Tahun depan, pertumbuhan dianggarkan lebih perlahan kepada 1.4%, berbanding 1.8% yang diramalkan pada bulan Mei.

Antara tiga ekonomi terbesar blok itu, Itali adalah satu-satunya yang dijangka berkembang tahun ini lebih daripada ramalan sebelumnya. Ia kini dilihat berkembang sebanyak 2.9%, berbanding 2.4% yang dianggarkan pada bulan Mei.

Bagaimanapun, negara itu dijangka mengalami kelembapan yang ketara pada tahun depan, apabila pertumbuhan diramalkan pada 0.9%, terendah di zon euro dan turun daripada ramalan sebelumnya sebanyak 1.9%.

Gentiloni berkata bahawa kestabilan politik di Itali amat penting dalam situasi semasa, apabila diminta mengulas mengenai risiko kerajaan Itali tumbang.

Sumber: Reuters

Share Me