banner
EU Cadangkan Langkah Krisis untuk Menangani Kenaikan Harga Tenaga

EU Cadangkan Langkah Krisis untuk Menangani Kenaikan Harga Tenaga

Kesatuan Eropah akan mencadangkan langkah untuk mengehadkan pendapatan daripada penjana elektrik kos rendah dan memaksa firma bahan api fosil berkongsi keuntungan yang mereka peroleh daripada harga tenaga yang melambung tinggi, kata Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen pada hari Rabu.

Kerajaan Eropah telah membajak ratusan bilion euro untuk pemotongan cukai, pemberian dan subsidi untuk cuba membendung krisis tenaga, didorong oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang memacu inflasi, memaksa industri menutup pengeluaran dan menaikkan bil menjelang musim sejuk.

“Pada masa ini adalah salah untuk menerima rekod pendapatan dan keuntungan yang luar biasa yang mendapat manfaat daripada peperangan dan di belakang pengguna kami. Pada masa ini, keuntungan mesti dikongsi dan disalurkan kepada mereka yang paling memerlukannya,” kata von der Leyen kepada Parlimen Eropah di Strasbourg.

Beliau berkata blok itu juga membincangkan had harga tenaga dan berusaha untuk mewujudkan harga “penanda aras yang lebih mewakili” bagi gas daripada Kemudahan Pemindahan Hakmilik Belanda (TTF), di mana harga gas telah melonjak lebih tinggi.

Draf cadangan Suruhanjaya, dilihat oleh Reuters, akan mengurangkan lebihan hasil daripada loji janakuasa bukan gas di Eropah dan meminta kerajaan membelanjakan wang tunai untuk membantu perniagaan dan pengguna runcit dengan bil mereka.

Ladang angin dan suria serta loji nuklear akan menghadapi had 180 euro ($180) setiap megawatt jam (MWj) pada hasil yang mereka terima untuk menjana elektrik, menurut draf itu, yang masih boleh berubah sebelum ia dijadualkan diterbitkan pada hari Rabu tengah hari.

Itu akan mengehadkan pendapatan penjana pada kurang daripada separuh daripada harga pasaran semasa. Harga elektrik tahun hadapan Jerman mencecah rekod tertinggi lebih daripada 1,000 euro/MWj bulan lepas dan didagangkan hanya di bawah 500 euro/MWj pada hari Rabu.

Firma bahan api fosil juga akan menghadapi levi durian runtuh untuk menarik balik keuntungan daripada kenaikan harga minyak dan gas yang dicetuskan oleh Rusia mengurangkan penghantaran gas berikutan pencerobohannya ke atas Ukraine.

Firma minyak, gas, arang batu dan penapisan dikehendaki menyumbang 33% daripada keuntungan lebihan bercukai mereka dari tahun fiskal 2022, kata draf itu.

Von der Leyen berkata Suruhanjaya juga akan mencadangkan langkah untuk negara EU mengurangkan penggunaan elektrik secara keseluruhan, dalam usaha untuk menjimatkan bahan api.

Gua simpanan gas negara EU kini 84% penuh – tahap sebelum musim sejuk yang sihat – tetapi penganalisis berkata Eropah masih memerlukan pemotongan yang mendalam dalam penggunaan bahan api sepanjang musim sejuk untuk mengelakkan kekurangan.

Suruhanjaya telah berundur daripada rancangan awal untuk mengehadkan harga gas Rusia, bagaimanapun, dan negara-negara EU berpecah sama ada had harga yang lebih luas akan membantu atau menjejaskan usaha Eropah untuk mendapatkan bekalan tenaga musim sejuk.

Brussels juga sedang mengusahakan rancangan untuk meminda keperluan cagaran dalam pasaran tenaga untuk membantu syarikat yang menghadapi tekanan kecairan.

Secara berasingan, Von der Leyen berkata EU sedang merancang untuk membaik pulih pasaran elektriknya yang lebih mendalam untuk mengurangkan harga tenaga daripada kos gas yang melambung tinggi.

Negara-negara EU perlu merundingkan cadangan Suruhanjaya dan bersetuju dengan undang-undang muktamad. Dengan had harga gas yang menimbulkan perbalahan – sekurang-kurangnya, buat masa ini – diplomat dari beberapa negeri optimis bahawa perjanjian boleh dicapai pada mesyuarat menteri tenaga EU pada 30 September.

($1 = 1.0004 euro)

Sumber: Reuters

Share Me