banner
Empat Makanan Ruji Mendahului Kenaikan Harga Makanan di Bulan Ramadan

Empat Makanan Ruji Mendahului Kenaikan Harga Makanan di Bulan Ramadan

Ketua Pengarah Perdagangan Dalam Negeri Kementerian Perdagangan Indonesia, Oke Nurwan, berkata pada hari Rabu bahawa harga gandum, gula, daging lembu dan kacang soya telah menyaksikan kenaikan paling ketara tahun ke tahun ini akibat kenaikan harga komoditi global dan gangguan rantaian bekalan, terutamanya berikutan perang Rusia-Ukraine.

Harga mungkin naik lebih tinggi apabila sekatan wabak yang dilonggarkan, perayaan Idul Fitri dan bulan puasa Ramadan pada bulan April, meningkatkan permintaan makanan domestik.

“Kementerian Perdagangan akan memantau harga komoditi antarabangsa dan situasi geopolitik memandangkan konflik Rusia-Ukraine, yang telah mengganggu bekalan, terutamanya makanan ruji import seperti kacang soya dan gandum,” katanya pada pendengaran bersama Suruhanjaya VI Dewan Perwakilan Rakyat yang menyelia perdagangan, industri dan pelaburan pada hari Rabu.

Inflasi tahunan berada pada 2.64 peratus bulan lalu, tertinggi sejak April 2020, berikutan kenaikan harga cili, minyak masak, telur, bahan bakar isi rumah dan barang kemas emas, menurut Statistik Indonesia (BPS).

Data rasmi menunjukkan bahawa, pada 25 Mac, harga gandum mencecah AS$399 setan, meningkat 93.6 peratus daripada $188 setan tahun lepas. Harga lembu makanan pada 22 Mac mencecah $4.28 sekilogram, meningkat 72 peratus tahun ke tahun (yoy) daripada $2.49 sekilogram.

Harga kacang soya dan gula pada 25 Mac naik 95.6 peratus dan 51.6 peratus yoy masing-masing kepada Rp 8,875 (62 sen AS) dan Rp 7,802 sekilogram.

Harga global untuk pelbagai komoditi dan tenaga telah meningkat ke tahap yang tidak pernah dilihat selama bertahun-tahun, mengancam bekalan tanaman ruji dan menimbulkan risiko inflasi makanan global, ahli ekonomi Bank Mandiri milik kerajaan Faisal Rachman menulis dalam artikel yang diterbitkan oleh The Jakarta Post pada 16 Mac.Harga gula itu berada pada harga Rp 14,500 sekilogram, meningkat 2.84 peratus daripada bulan sebelumnya dan 11.54 peratus daripada tempoh Idul Fitri sebelumnya, disebabkan oleh kenaikan harga gula mentah import kepada Rp 10,436 sekilogram, data Kementerian Perdagangan menunjukkan pada hari Rabu.

Penggunaan gula terhablur putih di Indonesia berjumlah 2.66 juta tan pada 2020, manakala pengeluaran tempatan sekitar 2.13 juta tan. Ini akan meninggalkan kekurangan kira-kira 500,000 tan gula import sedia digunakan jika pengeluaran serupa tahun ini.

Oke berkata kementerian menjangka bekalan cili pada bulan Ramadan adalah terjamin, mengatakan bahawa kenaikan harga cili awal tahun ini disebabkan oleh musim hujan pada bulan Februari dan awal Mac, tetapi harga telah mula menurun sebanyak 5 hingga 8 peratus minggu ini berbanding minggu lepas .

Di kawasan Jakarta, cili merah kerinting dan cili merah dijual pada harga Rp 46,085 dan Rp 55,622 sekilogram pada Khamis, turun 8 peratus dan 2 peratus, masing-masing daripada Rp 50,404 dan Rp 56,711 sekilogram minggu lepas.

Sumber: The Jakarta Post.

Share Me