banner
Ekonomi Mena Akan Berkembang 5.2% pada 2022 Tetapi Pemulihan Akan Tidak Sekata, Bank Dunia Kata

Ekonomi Mena Akan Berkembang 5.2% pada 2022 Tetapi Pemulihan Akan Tidak Sekata, Bank Dunia Kata

Ekonomi Timur Tengah dan Afrika Utara dijangka berkembang 5.2 peratus pada 2022, kadar terpantas sejak 2016, berikutan harga minyak yang lebih tinggi, tetapi perang Ukraine dan varian Covid-19 menambah ketidakpastian kepada prospek, kata Bank Dunia pada Khamis.

Pemberi pinjaman yang berpangkalan di Washington itu juga meramalkan pemulihan tidak sekata di seluruh rantau ini dengan lonjakan harga minyak dan kadar vaksinasi yang tinggi menguntungkan pengeksport minyak mentah.

“Pengeluar minyak akan mendapat manfaat daripada harga minyak yang lebih tinggi dan kadar vaksinasi apabila negara-negara yang rapuh ketinggalan. Tetapi dasar monetari global yang lebih ketat, ketidakpastian perjalanan pandemik, gangguan rantaian bekalan yang berterusan dan kenaikan harga makanan meningkatkan risiko inflasi bagi seluruh rantau ini,” Bank Dunia berkata dalam laporan mengenai rantau Mena.

Harga minyak, yang meningkat 68 peratus tahun lepas di tengah-tengah pemulihan ekonomi yang lebih pantas daripada jangkaan, sangat tidak menentu tahun ini, digegarkan oleh konflik Rusia-Ukraine.

Brent naik lebih 30 peratus sejak awal tahun ini selepas jatuh daripada paras tertinggi 14 tahun apabila penanda aras hampir mencecah AS$140 setong bulan lepas.

Pertumbuhan keluaran dalam negara kasar dalam ekonomi GCC dijangka pada 4.5 peratus tahun ini, dirangsang oleh kenaikan harga minyak, tetapi tidak akan pulih ke paras pra-pandemi sehingga 2023, anggaran Bank Dunia.

Pengeksport minyak berpendapatan sederhana, sebaliknya, akan berkembang 3 peratus dan pengimport minyak 2.4 peratus “kedua-duanya hampir tidak meningkatkan taraf hidup di atas paras pra-pandemi”, kata pemberi pinjaman itu.

“Realiti yang pahit ialah tiada siapa yang keluar dari hutan lagi. Ancaman varian Covid-19 kekal dan perang di Ukraine telah meningkatkan risiko, terutamanya bagi golongan miskin yang menanggung beban kenaikan harga makanan dan tenaga,” kata Ferid Belhaj, naib presiden Bank Dunia untuk Mena.

Bank Dunia juga berkata tekanan inflasi yang ditimbulkan oleh wabak itu telah diburukkan lagi oleh perang Ukraine kerana banyak negara di rantau ini sangat bergantung pada import makanan, termasuk gandum, dari Rusia dan Ukraine.

“Kenaikan harga makanan dan risiko ketidakamanan makanan yang lebih tinggi berkemungkinan paling merugikan keluarga miskin, kerana golongan miskin cenderung membelanjakan lebih banyak belanjawan isi rumah mereka untuk makanan dan tenaga berbanding isi rumah kaya,” kata laporan itu.

Peperangan Rusia di Ukraine boleh mengurangkan KDNK global sebanyak 1 peratus menjelang 2023, atau kira-kira $1 trilion, dan menambah sehingga 3 peratus kepada inflasi global pada 2022 dan kira-kira 2 mata peratusan pada 2023, Institut Kebangsaan untuk Ekonomi dan Penyelidikan Sosial berkata.

Tabung Kewangan Antarabangsa juga bersedia untuk menurunkan unjuran keluaran ekonomi untuk 2022 apabila ia membentangkan Tinjauan Ekonomi Dunia minggu depan.

Negara seperti Mesir sangat bergantung pada bekalan gandum dari Rusia dan Ukraine. Negara Afrika Utara itu ialah pengimport gandum terbesar di dunia, dengan Rusia dan Ukraine menyumbang 86 peratus daripada import gandum bernilai $2.7 bilion pada 2020. Mesir telah menghubungi Perancis dan India untuk membantunya mendapatkan bekalan gandum.

Sekutu Teluk Mesir telah pun berjanji $22bn untuk membantu negara itu menghadapi kesan tidak langsung perang.

Menambah ketidakpastian berkaitan wabak, hanya satu pertiga daripada negara Mena berpendapatan sederhana mempunyai kadar vaksinasi yang lebih tinggi dengan negara Teluk, tidak termasuk Oman, yang mempunyai kadar purata 75.7 peratus kadar vaksinasi.

Algeria dan Iraq, sebaliknya, telah memberi vaksin sekitar 13 peratus hingga 17 peratus daripada populasi mereka. Yaman dan Syria mempunyai kadar vaksinasi dalam satu digit, menjadikan mereka lebih terdedah kepada akibat ekonomi dan kesihatan Covid-19 dalam masa terdekat.

Tahap penuh akibat perang masih belum ditentukan, tetapi tanda-tanda awal menunjukkan peningkatan kesukaran ekonomi yang sudah melanda ekonomi Mena, terutamanya negara pengimport minyak berpendapatan sederhana.

“Ekonomi yang menghadapi kelemahan fiskal dan hutang mungkin akan menghadapi lebih banyak cabaran apabila mereka melancarkan hutang sedia ada, atau mengeluarkan hutang baharu di tengah-tengah keadaan pembiayaan yang lebih ketat kerana bank pusat global menyasarkan untuk membendung jangkaan inflasi,” kata Bank Dunia.

Berdasarkan ramalan, 11 daripada 17 ekonomi di Mena dijangka tidak pulih ke tahap pra-pandemi menjelang akhir 2022, katanya.

Sumber: Berita Nasional

Share Me