banner
Ekonomi Global Hari Ini Sangat Sama Seperti Tahun 1970-an, Tetapi Kerajaan Masih Boleh Terlepas dari Episod Stagflasi

Ekonomi Global Hari Ini Sangat Sama Seperti Tahun 1970-an, Tetapi Kerajaan Masih Boleh Terlepas dari Episod Stagflasi

Ekonomi global berada di tengah-tengah kelembapan mendadak disertai dengan peningkatan mendadak dalam inflasi global ke paras tertinggi berbilang dekad. Perkembangan ini menimbulkan kebimbangan tentang stagflasi—kebetulan pertumbuhan yang lemah dan inflasi yang tinggi—sama seperti yang dialami dunia pada 1970-an. Pengalaman itu sepatutnya memberi amaran tentang kerosakan yang boleh ditimbulkan oleh pasaran baru muncul dan ekonomi membangun (EMDE). Stagflasi era itu berakhir dengan kemelesetan global dan beberapa siri krisis kewangan dalam EMDE. Memandangkan pengajaran episod stagflasi itu, ekonomi ini perlu memikirkan semula dasar dengan pantas untuk menghadapi akibat daripada keadaan pembiayaan global yang semakin ketat.

Inflasi Dan Pertumbuhan: Bergerak dalam Arah Bertentangan

Pada Mei 2022, inflasi global (8.1 peratus) dan inflasi EMDE (9.4 peratus) berada pada paras tertinggi sejak 2008. Inflasi dalam ekonomi maju mencapai paras tertinggi yang dicatatkan dalam tempoh empat dekad yang lalu. Memandangkan kejutan baru-baru ini dalam harga tenaga dan makanan surut, kesesakan bekalan berkurangan, dan keadaan kewangan semakin ketat, inflasi global dijangka menurun kepada kira-kira 3 peratus tahun depan. Tetapi ini masih kira-kira 1 mata peratusan di atas puratanya pada 2019, sebelum wabak itu mengubah dunia terbalik.

Selepas runtuh semasa kemelesetan global 2020, pertumbuhan global melantun semula kepada 5.7 peratus pada 2021, disokong oleh kemudahan dasar fiskal dan monetari yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Walau bagaimanapun, pertumbuhan kini dijangka perlahan kepada 2.9 peratus pada 2022 dengan sedikit perubahan pada 2023-24 kerana perang di Ukraine, permintaan yang semakin pudar dan penarikan sokongan dasar di tengah-tengah inflasi yang tinggi. Melangkaui jangka masa terdekat, pertumbuhan global dijangka kekal lemah sepanjang 2020-an, mencerminkan trend yang melemahkan pemacu asas pertumbuhan.

Kelembapan Pertumbuhan Lebih Curam, Inflasi Meningkat Tidak Seburuk Itu (Belum)

Persimpangan semasa menyerupai awal 1970-an dalam tiga aspek utama:

· Inflasi yang tinggi dan pertumbuhan yang lemah. Ekonomi global telah muncul daripada kemelesetan global yang berkaitan dengan pandemik pada tahun 2020, seperti yang berlaku semasa tempoh stagflasi selepas kemelesetan global pada tahun 1975. Inflasi global pada tahun 1973-83 berpurata 11.3 peratus setahun, lebih daripada tiga kali lebih tinggi daripada purata 3.6 peratus setahun dalam tempoh 1962-72. Walaupun kenaikan inflasi sejak kemelesetan global 2020 yang dicetuskan oleh pandemik COVID-19 adalah kurang curam berbanding selepas kemelesetan 1975, unjuran kelembapan pertumbuhan adalah lebih curam. Antara 2021 dan 2024, pertumbuhan global dijangka perlahan sebanyak 2.7 mata peratusan, lebih dua kali ganda berbanding antara 1976 dan 1979 (Rajah 1).

· Kejutan bekalan selepas penetapan dasar monetari yang berpanjangan. Gangguan bekalan yang didorong oleh wabak dan kejutan bekalan baru-baru ini berkaitan dengan harga tenaga dan makanan global oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine menyerupai kejutan minyak pada 1973 dan 1979-80. Kenaikan harga tenaga pada tahun 1970-an dan dalam tempoh 2020-22 telah membentuk perubahan terbesar dalam harga dalam tempoh 50 tahun yang lalu. Dahulu dan sekarang, dasar monetari secara amnya adalah sangat akomodatif menjelang kejutan ini, dengan kadar faedah negatif dari segi sebenar selama beberapa tahun.

· Kelemahan yang ketara dalam pasaran baru muncul dan ekonomi membangun (EMDE). Pada 1970-an dan awal 1980-an, seperti sekarang, hutang yang tinggi, inflasi yang tinggi, dan kedudukan fiskal yang lemah menjadikan EMDE terdedah kepada pengetatan keadaan kewangan. Stagflasi pada tahun 1970-an bertepatan dengan gelombang pengumpulan hutang global pertama dalam setengah abad yang lalu. Kadar faedah sebenar global yang rendah dan perkembangan pesat pasaran pinjaman bersindiket menggalakkan lonjakan hutang EMDE, terutamanya di Amerika Latin dan banyak negara berpendapatan rendah. Tahun 2010 menampilkan gelombang keempat (dan semasa) pengumpulan hutang global yang melibatkan peningkatan terbesar, terpantas dan paling meluas dalam hutang kerajaan oleh EMDE dalam tempoh 50 tahun yang lalu. Sebilangan LIC sudah pun mengalami masalah hutang atau hampir. Magnitud dan kelajuan pengumpulan hutang yang tinggi meningkatkan risiko yang berkaitan.

Perbezaan Kritikal dari 1970-an

Walaupun persamaan yang digariskan di atas membimbangkan, terdapat perbezaan kitaran dan struktur yang penting antara tahun 1970-an dan keadaan semasa. Ini bermakna bahawa ekonomi global masih boleh mengelakkan pengulangan episod stagflasi itu.

· Kejutan yang lebih kecil. Sekurang-kurangnya setakat ini, magnitud lonjakan harga komoditi adalah lebih kecil daripada pada tahun 1970-an. Buat masa ini, inflasi global pada tahun 2022 masih kurang luas berbanding tahun 1970-an, dan inflasi teras kekal sederhana di banyak negara, walaupun ia baru-baru ini meningkat.

· Rangka kerja dasar monetari yang lebih boleh dipercayai. Rangka kerja dasar monetari telah menjadi semakin tertumpu pada kestabilan harga dari semasa ke semasa. Pada tahun 1970-an, bank pusat sering menghadapi objektif yang bersaing
—mensasarkan kedua-dua keluaran dan pekerjaan yang tinggi, serta untuk kestabilan harga. Sebaliknya, bank pusat dalam ekonomi maju dan banyak EMDE kini mempunyai mandat yang jelas untuk kestabilan harga, biasanya dinyatakan sebagai sasaran inflasi yang jelas (Rajah 2). Hasil daripada penambahbaikan dalam rangka kerja dasar dan jangkaan inflasi yang lebih baik, inflasi—khususnya inflasi teras—telah menjadi kurang sensitif terhadap kejutan inflasi.

· Ekonomi yang lebih fleksibel. Tahun 1970-an adalah masa yang sangat tegar struktur ekonomi, kebanyakannya telah berkembang sejak itu. Fleksibiliti ekonomi yang lebih besar hari ini, dengan penetapan gaji yang kurang berpusat dan penindasan kewangan yang lebih sedikit, membolehkan respons penawaran dan permintaan yang lebih pantas dalam sektor di mana harga meningkat terutamanya dengan pantas dan mengurangkan kemungkinan lingkaran harga-gaji menjadi berakar umbi. Di samping itu, keamatan tenaga KDNK telah menurun dengan ketara sejak 1970-an, menjadikan ekonomi lebih berdaya tahan terhadap kejutan harga tenaga.

· Kurang penginapan fiskal. Tahun 1960-an dan 1970-an ditandai dengan dasar fiskal mengembang. Sebaliknya, pengetatan dasar fiskal dijangka pada tahun-tahun akan datang apabila kerajaan menarik balik sokongan fiskal yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang diberikan semasa wabak.

Sambutan Lembap terhadap Risiko Serius

Kebimbangan tentang inflasi yang berterusan melebihi sasaran telah mendorong bank pusat dalam kebanyakan ekonomi maju dan banyak EMDE untuk mengetatkan dasar monetari di tengah-tengah kelembapan pertumbuhan yang mendadak. Walaupun pengetatan ini, sehingga Mei 2022, kadar dasar benar (diselaraskan dengan inflasi sebenar) kekal sangat negatif dalam purata ekonomi maju (-5.2 peratus) dan dalam purata EMDE (-3.2 peratus).

Jika jangkaan inflasi tidak bertunjang, seperti yang mereka lakukan pada tahun 1970-an, kerana inflasi yang terus meningkat dan kejutan inflasi yang berulang, kenaikan kadar faedah yang diperlukan untuk membawa inflasi kembali ke sasaran dalam ekonomi maju akan lebih besar daripada yang dijangkakan oleh pasaran kewangan pada masa ini. Ini menimbulkan momok kenaikan mendadak dalam kadar faedah yang menyebabkan inflasi terkawal tetapi juga mencetuskan kemelesetan global pada tahun 1982. Kemelesetan global itu juga bertepatan dengan rentetan krisis kewangan dan menandakan permulaan tempoh pertumbuhan lemah yang berlarutan dalam banyak EMDE. .

Jika tekanan stagflasi semasa meningkat, EMDE berkemungkinan akan menghadapi bahaya ekonomi sekali lagi kerana jangkaan inflasi yang kurang berlabuh lemah, kelemahan kewangan yang tinggi dan prospek pertumbuhan yang semakin berkurangan. Ini menyebabkan kerajaan mereka mendesak untuk meningkatkan penampan fiskal dan luaran mereka untuk mengelakkan potensi penularan, mengukuhkan rangka kerja dasar monetari mereka untuk mengurangkan ketidaktentuan dasar, dan melaksanakan dasar struktur untuk menggiatkan semula pertumbuhan.

Sumber: Brookings

Share Me