banner
Dollar Tidak Menentu Selepas Pernyataan Fed, Evergrande Meningkatkan Mata Wang Sensitif Risiko

NEW YORK – Dolar AS tidak stabil pada pengumuman dasar terbaru oleh Federal Reserve pada hari Rabu, sementara mata wang sensitif risiko seperti dolar Australia dan yuan China menguat setelah Evergrande China mengatakan akan membuat pembayaran kupon bon.
Federal Reserve pada hari Rabu menyatakan untuk mengurangkan pembelian bon bulanannya “tidak lama lagi” dan isyarat kenaikan kadar faedah mungkin berlaku lebih cepat daripada yang dijangkakan, dengan separuh daripada 18 penggubal dasar bank pusat AS mengunjurkan kos pinjaman perlu meningkat pada tahun 2022.
“Pengurangan pelonggaran kuantitatif nampaknya kemungkinan besar sekarang pada bulan November tetapi ini adalah sesuatu yang tertentu dan tetap dijelaskan dalam banyak kriteria kelayakan sekiranya berbagai risiko muncul, sama ada debat hutang siling, pandangan COVID, campur tangan pasaran harta tanah China, ”kata Steven Violin, pengurus portfolio di FLPutnam Investment Management Company di Wellesley, Massachusetts.
Indeks dolar meningkat 0.094%, bergantian antara keuntungan dan penurunan selepas pengumuman, dengan euro turun 0.1% kepada $1.1711.
Syarikat gergasi harta tanah dan penerbit bon sampah terbesar di Asia, Evergrande, mengatakan bahawa ia “menyelesaikan” satu pembayaran yang akan dijelaskan pada hari Khamis melalui rundingan swasta, mengurangkan masalah risiko penularan dan kemungkinan penularan, sementara People’s Bank of China memasukkan 90 miliar yuan ke dalam sistem perbankan untuk menyokong pasaran.
“Mampu membuat pembayaran kupon bon esok, yang pasti meningkatkan sentimen risiko dalam semalaman dan anda melihat reaksi tindak balas khas dalam mata wang berisiko, sehingga dolar Kanada tinggi, dolar Australia lebih tinggi, dolar Kiwi lebih tinggi – itu adalah semacam reaksi yang dapat difahami, “Kata Erik Bregar, seorang penganalisis FX bebas di Toronto.
Namun, masih ada ketidakpastian sama ada pemaju akan dapat membayar kupon pada bon dolar luar pesisirnya, yang dijadualkan pada hari Khamis.
Dolar Australia naik 0.33% berbanding dolar AS kepada $0.726 setelah meningkat sebanyak 0.49% kepada $0.7268 sementara dolar Kanada naik 0.58% berbanding dolar AS semula menjadi 1.27 per dolar.
Yuan China luar pesisir mengukuh berbanding dolar AS kepada 6.4628 setiap dolar.
Yen Jepun yang selamat melemah 0.50% berbanding dolar AS kepada 109.78 per dolar berikutan keputusan Bank of Japan untuk mengekalkan polisi.
Sterling kali terakhir diperdagangkan pada $1.3637, turun 0.16% pada hari menjelang pengumuman dasar oleh Bank of England pada hari Khamis, dengan jangkaan kenaikan harga akan diturunkan oleh pelabur.

Dalam mata wang kripto, Bitcoin terakhir meningkat 6.93% menjadi $43,409,48 berikutan penurunan tiga hari berturut-turut.

Share Me