banner
Dolar; Tumpuan Pasaran Kepada Jackson Hole

SINGAPURA (Dolar) – Dolar melonjak pada hari Selasa berikutan kejatuhan satu hari yang paling laju sejak Mei, walaupun para peniaga berwaspada untuk mengejar pergerakan yang didorong oleh mood lebih rendah menjelang Federal Reserve symposium yang dapat mengakhiri rangsangan dan pembelian asset.
Dolar menyusut pada hari Isnin dengan kerugian 1% atau lebih berbanding dolar Australia, mahkota Norway, mahkota Sweden dan dolar Kanada dan kejatuhan hampir sama besar pada kiwi setelah kenaikan komoditi menekan kedudukan pendek dalam mata wang yang terdedah kepada perdagangan.
Penjualan dolar tidak melambung pada sesi Asia, menjadikan Aussie stabil pada $0.7217, kiwi pada $0.6895 dan sterling sedikit lebih rendah pada $1.3717.
Euro, yang naik 0.4% pada hari Isnin, turun sedikit menjadi $1.1738 dan indeks dolar, yang turun sekitar 0.5% pada hari Isnin, naik dari paras rendah satu minggu ke 93.038.
“Latar belakang risiko positif telah mendorong aliran keluar dolar,” kata Chris Weston, ketua penyelidikan di broker Pepperstone di Melbourne, sambil menambah bahawa kenaikan saham dan komen penganalisis positif mengenai permintaan minyak juga membantu suasana yang luas.
“Tetapi saya tidak akan mendapat dolar pendek hanya kerana ini … dengan mudah boleh masuk ke Jackson Hole,” tambahnya, merujuk pada simposium Fed’s Friday.
Yen Jepun dan Swiss franc kedua-duanya berada tepat di atas purata pergerakan 20-hari, dengan yen pada 109.76 per dolar dan franc pada 0.9131 per dolar.
Sebilangan peniaga menunjukkan pernyataan pada hari Jumaat dari anggota Fed hawkish, Robert Kaplan, yang mengatakan bahawa dia mungkin perlu membetulkan pandangannya memandangkan keadaan daya tarikan varian Delta terhadap ekonomi, sebagai tanda penundaan untuk meruncing dan menambah tekanan terhadap dolar.
Data pada hari Isnin juga menunjukkan pertumbuhan aktiviti perniagaan di Amerika Syarikat perlahan untuk bulan ketiga berturut-turut.
Namun, Perbendaharaan dan dana futures Fed, yang mengesan jangkaan dasar, sedikit bergerak.
“Pasar mungkin menggunakan komen Robert Kaplan sebagai alasan untuk mengambil untung dolar,” kata penganalisis di OCBC Bank di Singapura.
“Tidak ada perubahan yang jelas dalam jangkaan Fed – (kami) lebih memilih untuk mengalihkan perhatian kepada pemacu yang lebih lestari dan stabil- kebimbangan makro dan perbezaan dasar monetari – kedua-duanya akan menguntungkan dolar,” kata mereka, dengan penurunan menunjukkan peluang membeli .
Selain Jackson Hole, pasaran sedang menunggu tinjauan perumahan dan pembuatan AS yang dijadualkan pada hari Selasa dan data GDP pada hari Khamis.
Jumlah kes Covid-19 juga diperhatikan secara teliti, terutamanya di China di mana wabak nampaknya terkawal dan di New Zealand di mana dasar monetari ditangguhkan minggu lalu sementara negara itu sedang melaksanakan ‘lockdown’ untuk mencegah penularan varian Delta.
New Zealand mencatatkan kenaikan harian tertinggi dalam kes Covid-19 sejak April 2020, tetapi pihak berkuasa mengatakan bahawa ia yakin bahawa jumlah itu tidak meningkat secara eksponen.
Kemungkinan kenaikan kadar pada bulan Oktober, yang jatuh di bawah 40% pada hari Isnin, bahkan pada hari Selasa.
“Keseimbangan pasaran nampaknya seperti condong ke arah pandangan bahawa NZ akan mengalahkan Delta, dan jika itu yang terjadi, ia seharusnya akan meletakkan (kadar faedah) meningkat dan terus berjalan kembali pada akhir tahun ini,” kata penganalisis di ANZ Bank .
“Pasaran telah menyaksikan kiwi melonjak $0.68 ketika semua cip menurun, dan itu mungkin akan menjadi asas sokongan yang kuat buat masa ini.”
Bitcoin stabil, tetapi tidak dapat bertahan di atas $50,000, pembelian terakhir pada $49,360.

Share Me