banner
Dolar Mereda Dari Hampir 1 Bulan Tinggi Sementara Fed dan Evergrande Dalam Tumpuan

NEW YORK – Dolar AS turun sedikit dari paras tertinggi dalam satu bulan ketika pasaran global sedang menguat sedikit pada hari Selasa sehari setelah suasana risiko yang dikuasai oleh ketidakpastian keselesaan Evergrande China, sementara para pelabur menunggu hasil dari mesyuarat dua hari dasar Federal Reserve.
Setelah mencapai tahap tertinggi sejak 23 Ogos pada hari Isnin, dolar melonjak di sekitar tanda yang tidak berubah pada hari itu, secara ringkasnya bergerak lebih tinggi apabila kenaikan awal pada indeks ekuiti penanda aras Wall Street semakin pudar.
Pelabur sedang menantikan pengumuman dasar Fed pada hari Rabu untuk mengetahui tanda-tanda bilakah bank pusat akan mulai mengurangkan program pembelian bonnya secara besar-besaran, dalam minggu yang dipenuhi dengan pernyataan dasar yang diharapkan dari sebilangan besar bank pusat di seluruh dunia.
“Pasaran cuba memahami apakah perubahan hari selasa ini akan bertahan, dan jika kita mengalami peningkatan selera risiko yang berterusan, dolar akan turun lebih banyak lagi di sini,” kata Edward Moya, penganalisis pasaran kanan di OANDA di New York.
“Tetapi ada banyak ‘wait-and-see’ sejauh mana yang akan terjadi dengan Fed, apa yang akan terjadi dengan Evergrande. Dan sekarang jika anda ingin membuat pertaruhan dolar, anda benar-benar hanya mahu menunggu sehingga anda mengetahui apa yang akan berlaku dengan Evergrande dan apa yang akan dilakukan oleh kerajaan China. ”
Indeks dolar jatuh 0.019% setelah mencapai paras tertinggi pada 93.455 pada hari Isnin, sementara euro turun 0.01% kepada $1.1724.
Greenback menguat pada hari Isnin, bersama dengan mata wang safe-haven lain seperti yen dan Swiss franc, kerana kebimbangan mengenai kejatuhan kemungkinan kegagalan pasaran kewangan China Evergrande.
Keprihatinan itu dibayangi usaha oleh ketua Evergrande untuk meningkatkan kepercayaan pada firma yang diperjuangkan pada hari Selasa, kerana Beijing tidak menunjukkan tanda-tanda akan campur tangan untuk membendung kesan domino di seluruh ekonomi global.
Yuan China luar pesisir melemah berbanding dolar AS kepada 6.4817 per dolar.
Sebelum krisis hutang Evergrande menggegarkan pasaran, dolar telah disokong menjelang pertemuan Fed minggu ini, dengan para ahli ekonomi yang disurvei dalam tinjauan pendapat Reuters mengharapkan penggubal dasar memberi isyarat jangkaan rancangan peruncingan akan diturunkan kembali ke bulan November.
Yen Jepun mengukuh 0.13% berbanding dolar AS, kepada 109.23 per dolar, sementara Sterling terakhir kali diperdagangkan pada $1.3658, meningkat 0.01% pada hari tersebut.

Dolar Kanada bersedia menghentikan penurunan tiga hari berturut-turut berbanding dolar AS, setelah Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau dipilih semula untuk penggal ketiga tetapi gagal memperoleh majoriti dalam pilihan raya parlimen.
Dolar Kanada naik 0.06% berbanding dolar AS pada 1.28 setiap dolar.
Dalam mata wang kripto, bitcoin kali terakhir jatuh 2.01% kepada $42,172.11.

Share Me