banner
Dolar Menurun Seiring Kenaikan Minyak, Mata Wang Komoditi Meningkat

NEW YORK/LONDON (Reuters) – Dolar mereda lebih banyak pada hari Selasa kerana mata wang berkaitan risiko mendapat keuntungan dari kenaikan harga komoditi dan pasaran mengetepikan kebimbangan mengenai penyebaran varian coronavirus Delta untuk mengukur data yang menunjukkan ekonomi AS dalam mod pemulihan yang kuat.
Selera risiko di pasaran global bertambah kuat setelah US Food and Drug Administration pada hari Isnin memberikan kelulusan penuh terhadap vaksin Covid-19 yang dikembangkan oleh Pfizer dan BioNTech dalam langkah yang dapat mempercepat vaksinasi AS.
Lonjakan sektor teknologi China juga menyumbang kepada sentimen risiko yang membantu meningkatkan dolar Kanada, Australia dan New Zealand.
“Mata wang euro, Kanada dan Aussie menurun pada tahap terendah baru untuk tahun ini minggu lalu, dan dolar mengukuh dan momentum kenaikannya terhenti,” kata Marc Chandler, pengarah urusan di Bannockburn Global Forex.
Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan enam mata wang yang lain, jatuh 0.091% kepada 92.903.
Euro naik 0.08% pada $1.1752, sementara yen diperdagangkan turun 0.01% pada $109.6700.
Peningkatan jangkitan Covid-19 yang disebabkan oleh varian Delta yang sangat menular telah menimbulkan kebimbangan mengenai pemulihan dari wabak tersebut. Tetapi sebahagian besar pasaran telah mengabaikannya minggu ini, dengan penganalisis menyebut kecairan tipis sebagai faktor yang mendorong perubahan selera risiko.
Perhatian pasaran tertumpu pada persidangan Jackson Hole Federal Reserve pada hari Jumaat, di mana sebilangan pelabur mengharapkan Ketua Fed Jerome Powell memberi petunjuk mengenai jangka masa yang mungkin untuk mengurangkan rangsangan monetari pembelian bon bank pusat AS.
“Kami fikir pelabur ingin menunggu untuk mendengar mengenai perkara ini dari Jerome Powell pada hari Jumaat sebelum meneruskan pusingan utama pembelian berisiko, penjualan dolar,” tulis ahli strategi ING dalam catatannya kepada pelanggan.
Jumlah kes Covid-19 juga diperhatikan dengan teliti, terutama di China dan New Zealand. Wabak di China nampaknya terkendali sementara di New Zealand, di mana dasar monetari ditangguhkan minggu lalu kerana langkah-langkah untuk menahan varian Delta, ‘lockdown’ masih berlaku.
Dolar Australia dilihat sebagai proksi cecair untuk selera risiko, meningkat 0.7% pada $0.7264.
Dolar New Zealand naik 0.9% pada paras tertinggi satu minggu pada $0.6954, didorong oleh komen dari penolong gabenor Reserve Bank of New Zealand, yang mengatakan para pembuat dasar telah secara aktif mempertimbangkan untuk menaikkan kadar minggu lalu.
RBNZ membiarkan kadar ditahan pada paras terendah 0.25% tetapi menunjukkan pengetatan sebelum akhir tahun.
Mata wang Norway naik 0.9% berbanding euro, dengan pasangan bertukar tangan pada 10.3796, sementara dolar Kanada naik 0.4% berbanding dolar AS.
Harga minyak melanjutkan kenaikan pada hari Isnin, didorong oleh prospek permintaan yang meningkat setelah persetujuan penuh vaksin Pfizer-BioNTech dan Mexico mengalami gangguan pengeluaran yang besar.
Brent crude oil futures meningkat 3.2% kepada $70.94 setong.
Kenaikan harga minyak telah menghilangkan beberapa penurunan harga yang berlebihan terhadap Kanada, kata Chandler.
Dolar Kanada mencecah paras terendah lapan-bulan minggu lalu. Daripada mata wang perdagangan utama, Kanada adalah antara yang paling sensitif terhadap pasaran ekuiti, kata Chandler.
Di tempat lain, bitcoin berada di bawah $50,000, yang dilanggar untuk pertama kalinya sejak bulan Mei pada hari Isnin. Mata wang digital turun 2.2% pada harga sekitar $48.456.

Share Me