banner
Dolar Meningkat Sementara Menunggu Ketidakpastian Evergrande

NEW YORK – Dolar naik pada hari Jumaat dan bersedia untuk kenaikan minggu ketiga berturut-turut berbanding sekumpulan mata wang utama, kerana ketidakpastian mengenai pemaju hartanah China yang dikendalikan Evergrande membantu dolar AS bangkit dari penurunan mendadak pada sesi sebelumnya.
China Evergrande Group berhutang $305 bilion dan kini kekurangan wang tunai, terlepas tarikh akhir pada hari Khamis untuk membayar $83.5 juta dan membuat pelabur mempertanyakan sama ada ia akan membuat pembayaran sebelum tempoh 30-hari berakhir. Kejatuhan syarikat boleh menimbulkan risiko sistemik terhadap sistem kewangan China.
Dolar safe-haven mengalami penurunan peratusan satu hari terbesar dalam kira-kira sebulan pada hari Khamis setelah Beijing menyuntikkan wang tunai baru ke dalam sistem kewangan dan Evergrande mengumumkan akan membuat pembayaran faedah pada bon darat, meningkatkan sentimen risiko.
Yuan China offshore melemah berbanding dolar AS pada 6.4641 per dolar.
Penurunan itu berlaku sehari setelah dolar AS ditarik balik oleh pengumuman hari Rabu dari Federal Reserve AS bahawa ia kemungkinan akan mula mengurangkan pembelian bon bulanannya pada bulan November dan kenaikan kadar faedah yang ditanda mungkin akan berlaku lebih cepat daripada yang dijangkakan ketika bank pusat menjauhkan diri dari dasar krisis pandemiknya.
“Kami berada dalam salah satu situasi, dan ini tidak selalu berlaku, di mana dolar adalah penerima pelbagai idea,” kata Joseph Trevisani, penganalisis kanan di FXStreet.com.
“Ekonomi AS kelihatan lebih baik daripada kebanyakan pesaingnya, ada ketakutan yang berterusan di luar Evergrande dan apa lagi yang ada di dalam sistem ekonomi dan politik China yang agak tidak telus, ditambah Fed akhirnya siap.”
Indeks dolar meningkat 0.237%, dengan euro turun 0.2% kepada $1.1713.
Presiden Fed Kansas City, Esther George berkata, pasaran buruh AS telah memenuhi ujian bank pusat untuk membuat pembelian bon bulanannya, dan perbincangan sekarang harus beralih kepada bagaimana pegangan bonnya yang besar dapat merumitkan keputusan mengenai bilakah kenaikan kadar.
Presiden Fed Cleveland, Loretta Mester menyuarakan sentimen untuk meruncing tahun ini, dan mengatakan bank pusat dapat memulakan kenaikan suku bunga pada akhir tahun depan sekiranya pasaran pekerjaan terus meningkat seperti yang diharapkan.
Dalam ucapan yang disiapkan dalam sesi pendengaran dengan sejumlah besar pemain ekonomi, Ketua Fed Jerome Powell tidak menghuraikan tinjauan dasar ekonomi atau monetari sendiri, yang telah digariskannya pada penutupan mesyuarat Fed dua hari pada hari Rabu.
Sterling menurun sehari selepas komen buruk dari Bank of England pada hari Khamis mendorong pound ke kenaikan peratusan terbesar harian sejak 23 Ogos.
Yen Jepun melemah 0.43% berbanding dolar AS pada 110.77 per dolar, sementara Sterling kali terakhir diperdagangkan pada $1.3666, turun 0.36% pada hari tersebut.
Mata wang kripto merosot setelah pengawal selia paling berkuasa di China meningkatkan tindakan keras negara terhadap aset digital, dengan larangan menyeluruh untuk semua transaksi kripto dan perlombongan kripto.
Bitcoin, mata wang kripto terbesar di dunia, jatuh 5.89% kepada $42.256.47.
Duit syiling yang lebih kecil, yang biasanya bergerak seiring dengan bitcoin, juga jatuh. Ether kali terakhir jatuh 8.08% kepada $2,899.10 sementara XRP kali terakhir jatuh 7.2889413% kepada $0.93.

Share Me