banner
Dolar Meningkat Selepas Harga Pengeluar AS Melonjak

NEW YORK – Dolar AS naik berbanding sekumpulan mata wang pada hari Khamis, setelah data menunjukkan harga pengeluar mencatatkan kenaikan tahunan terbesar dalam lebih dari satu dekad dalam 12 bulan hingga Julai, menunjukkan tekanan inflasi tetap kuat.
Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan enam saingan, meningkat 0.1% pada 93.019.
Harga pengeluar A.S. meningkat lebih dari yang dijangkakan pada bulan Julai, laporan Jabatan Tenaga Kerja yang dikeluarkan pada hari Khamis, menunjukkan bahawa inflasi akan kekal tinggi kerana permintaan yang kuat yang dipicu oleh pemulihan terus merugikan rantaian bekalan.
Producer Price Index (PPI) untuk permintaan akhir meningkat 1.0% bulan lalu setelah meningkat 1.0% pada bulan Jun. Dalam 12 bulan hingga Julai, PPI melonjak 7.8%, rekod tertinggi sejak pengukuran diperkenalkan lebih dari satu dekad yang lalu.
Secara berasingan, data menunjukkan jumlah rakyat Amerika yang mengemukakan tuntutan untuk pengangguran menurun lagi minggu lalu ketika pemulihan ekonomi dari pandemik Covid-19 berlanjutan.
Pelabur tetap berwaspada terhadap sebarang tanda inflasi yang terlalu hangat kerana berpotensi mendorong Federal Reserve untuk menarik masa untuk mengurangkan pembelian aset serta kenaikan kadar faedah.
“Dolar A.S. berada di paras tertinggi dalam julat malam semalam yang ketat ketika data baru memberi tekanan kepada Fed untuk beralih dari dasar kadar rendah,” kata Joe Manimbo, penganalisis pasaran kanan di Western Union Business Solutions di Washington.
Greenback telah meluas sejak pertengahan Jun – mencapai paras tertinggi sejak 1 April pada 93.195 sebelum data hari Rabu – ketika Federal Reserve AS menandakan bahawa ia sedang bersiap sedia untuk kenaikan kadar lebih awal daripada yang dijangkakan dan semasa bukti bahawa pelepasan ‘pent-up demand’ dalam ekonomi yang pulih memicu kenaikan harga.
Data pada hari Khamis membantu dolar AS melepaskan beberapa kelemahan dari sesi sebelum ini apabila data menunjukkan kenaikan harga pengguna AS pada bulan Julai, meredakan kebimbangan bahawa Federal Reserve akan segera mengumumkan penurunan pembelian bon.
“Kejutan kenaikan besar PPI hari ini berikutan kenaikan CPI yang kukuh tetapi sederhana semalam, meninggalkan campuran yang akan membuat kebimbangan inflasi tetap hidup walaupun para ahli ekonomi akan terus mengharapkan kenaikan harga bulanan hingga akhir tahun,” kata Action Economics’ Mike Englund dan Kim Rupert dalam sebuah nota.
Sterling jatuh 0.5% pada hari ini berbanding dolar AS yang lebih kuat kerana penganalisis menjangkakan Bank of England tidak akan bergerak dalam dasar monetari setelah data rasmi menunjukkan ekonomi Britain berkembang sejajar dengan jangkaan pada suku kedua.
Bitcoin merosot 2.6% kepada $44.348.59, sehari selepas mencapai paras tertinggi hampir 3 bulan.

Share Me