banner
Dolar Mencecah Tahap Tertinggi 9-Bulan Semasa Fed Diatas Landasan Untuk Meruncing Tahun Ini

TOKYO – Dolar naik ke paras tertinggi sembilan-bulan berbanding harga utama pada hari Khamis, dengan jangkaan bahawa Federal Reserve akan mula meruncingkan rangsangannya yang besar tahun ini.
Indeks dolar, yang mengukur mata wang AS berbanding enam saingan, naik setinggi 93.502, paling kuat sejak 5 November, sebelum diperdagangkan 0.26% lebih tinggi pada 93.464.
Euro jatuh serendah $1.16655 untuk pertama kalinya sejak 4 November, sementara Aussie merosot ke $0.7198, tahap yang tidak dilihat sejak 5 November, dan kiwi merosot ke $0.68465, yang paling lemah sejak 13 November.
Dolar AS naik setinggi 110.225 yen.
Dalam beberapa minit mesyuarat Federal Open Market Committee’s 27-28 Julai yang dikeluarkan pada hari Rabu, para pegawai Fed melihat potensi untuk meringankan rangsangan pembelian bon tahun ini jika ekonomi terus meningkat seperti yang diharapkan, walaupun keadaan ” kemajuan lebih lanjut ” ke arah pekerjaan maksimum belum dapat dicapai.
“Perlu diingatkan pertemuan FOMC pada bulan Julai berlangsung sebelum bumper laporan ‘non-farm payrolls’ bulan Julai,” tulis Joseph Capurso, ahli strategi di Commonwealth Bank of Australia, dalam sebuah catatan penyelidikan.
“Kami mengekalkan panggilan kami, FOMC akan mengumumkan pengurangan pada bulan September diikuti dengan pelaksanaan pada bulan Oktober atau mungkin November.”
Pengurangan pembelian hutang biasanya positif bagi dolar kerana Fed tidak akan membanjiri sistem kewangan dengan wang tunai yang banyak.
Fokus untuk pemerhati Fed sekarang adalah Jackson Hole, Wyoming symposium, yang berlangsung pada 26 hingga 28 Ogos.
“Pembacaan kami adalah bahawa para pegawai Fed akan terus memberi isyarat langkah-langkah yang sedang berjalan ke arah menormalkan dasar, memberikan USD dengan sokongan asas yang berterusan,” tulis ahli strategi Westpac dalam catatan pelanggannya.
“AUD kekal dalam aliran menurun empat-bulan yang kuat, dan mungkin turun menjadi $0.70, sementara dolar New Zealand turun ke $0.68, walaupun akan naik pada akhir tahun ini.” tulis mereka.
Kiwi kehilangan sokongan pada hari Rabu setelah Reserve Bank of New Zealand menangguhkan untuk menjadi bank pusat G10 pertama yang menaikkan kadar faedah semasa wabak itu, sehari setelah wabak baru mendorong negara itu ke dalam kebuntuan.
Pada hari Khamis, Gabenor RBNZ, Adrian Orr memberitahu parlimen dia masih melihat kadar tunai rasmi meningkat secara beransur-ansur ke tahap yang lebih neutral selama 18 bulan akan datang.
Kes Covid-19 New Zealand melonjak menjadi 21 pada hari Khamis, walaupun pihak berkuasa mengatakan virus itu mungkin tidak ada di kalangan masyarakat kerana mereka mengaitkan asal usulnya dengan pemulangan baru dari Sydney.
Negeri New South Wales di Australia, rumah bagi Sydney, melaporkan terdapat jangkitan pada hari kedua pada hari Khamis, walaupun ada ‘lockdown’ yang ketat.
Penurunan kadar pengangguran negara yang tidak dijangka ke paras terendah 12-tahun pada 4.6% pada bulan Julai hanya menaikkan Aussie sebentar, dengan data yang dikaburkan oleh sekatan dan larangan wabak coronavirus mendorong beberapa orang untuk keluar dari tenaga kerja.
Sterling mencecah paras terendah empat-minggu pada $1.3712. Loonie Kanada juga mencapai paras terendah empat-minggu iaitu C$1,2699 per dolar AS.
Yuan China merosot ke paras terendah tiga minggu dalam perdagangan ‘offshore’ dengan 6.4996 per dolar.

Share Me