banner
Dolar Melonjak, Mencapai Tahap Tertinggi dalam Lebih dari 4 Bulan Berbanding Euro

NEW YORK (Reuters) – Dolar AS naik pada hari Selasa, menyentuh ketinggian lebih dari empat bulan berbanding euro, ketika para pelabur berspekulasi lebih lanjut mengenai apakah data pekerjaan yang kuat baru-baru ini dapat mendorong Federal Reserve untuk segera mulai meruncingkan program pembelian bonnya .
Indeks dolar AS, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan mata wang, meningkat untuk sesi ketiga berturut-turut dan mencapai tahap tertinggi dalam kira-kira tiga minggu. Ia bertahan 0.1% pada hari tersebut.
Untuk mata wang kripto, Bitcoin turun 1.7% pada $45,530.05, setelah mencapai paras tertinggi tiga bulan pada $46,759 semalam. Ethereum turun 0.9% pada $3,139.15.
Dolar baru-baru ini meningkat dengan hasil bon A.S. kerana prospek penurunan rangsangan Fed melemahkan harga bon.
“Dolar ditawar dengan baik, dan sudah bagus sejak pertengahan minggu lalu,” kata Marc Chandler, ketua strategi pasaran di Bannockburn Global Forex di New York.
“Gabungan komen hawkish dari beberapa pegawai Federal Reserve dan kenaikan bulanan kedua lebih dari 900,000 pekerjaan telah menegaskan kembali apa yang dicurigai oleh pasaran, dan itu adalah untuk keputusan pengurangan yang akan dibuat tidak lama lagi.”
Pembukaan pekerjaan AS mencapai tahap tertinggi pada bulan Jun sementara pengambilan pekerja juga meningkat, kata Jabatan Tenaga Kerja dalam tinjauan bulanan pada hari Isnin.
Pada hari Jumaat, laporan jabatan ‘non-farm payrolls’ menunjukkan pekerjaan meningkat 943,000 pada bulan Julai, melebihi ramalan 870,000 oleh ahli ekonomi dalam tinjauan Reuters.
Presiden Federal Reserve Atlanta, Raphael Bostic mengatakan pada hari Isnin bahawa ekonomi AS meningkat lebih cepat dari yang dijangkakan, pada masa ketika Fed dapat mulai memperlambat pembelian bonnya dengan cepat.
Pelabur akan mencari isyarat dari Fed pada persidangan tahunan Jackson Hole bank pusat pada bulan ini. Mereka juga menunggu data ekonomi lebih lanjut. Data harga pengguna AS dijadualkan pada hari Rabu.
Euro mendekati tahap utama berbanding dolar pada $1.17, dan tahap kunci seterusnya yang lebih rendah untuk mata wang adalah $1.16, iaitu “di mana kita berada ketika keputusan pilihan raya awal pada bulan November lalu,” kata Chandler, merujuk pada pilihan raya presiden AS.

Berbanding dolar, Euro mengakhiri penurunan 0.1% pada $1.1720.
Berbanding Yen Jepun, dolar meningkat 0.2% kepada 110.575 yen.
Dolar juga meningkat 0.2% berbanding franc Swiss, memperbanyak keuntungan baru-baru ini.
Pelabur terus bimbang dengan pertumbuhan di China dan varian Delta coronavirus yang cepat tersebar.
Tinjauan ZEW Jerman mendapati sentimen pelabur merosot untuk bulan ketiga berturut-turut pada bulan Ogos, kerana kebimbangan bahawa peningkatan jangkitan COVID-19 dapat menahan pemulihan ekonomi terbesar di Eropah.
“Varian Delta semakin meningkat di AS, dan beberapa negeri berada di tahap kritikal. Ini adalah fenomena global, dan negara-negara yang kelihatannya berjaya dalam menanganinya, seperti di Asia Timur, kini dihujani olehnya. Sydney dalam keadaan ‘lockdown’, ”kata Chandler.
Dolar Aussie naik 0.3% berbanding dolar AS.

Share Me