banner
Dolar Melonjak Lebih Tinggi dengan Semua Mata Tertumpu Fed

NEW YORK (Dolar) – Dolar melonjak lebih tinggi pada hari Rabu, walaupun para pelabur menahan diri untuk meletakkan taruhan utama menjelang hasil mesyuarat U.S. Federal Reserve, mengekalkan pergerakan mata wang.
Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan enam mata wang, meningkat 0.236% pada 92.68.
Dolar telah menikmati ‘rally’ sepanjang bulan, dengan indeks dolar meningkat sekitar 2.3% sejak mesyuarat Fed pada bulan Jun, setelah pergeseran besar dari bank pusat A.S.
Pelabur ingin melihat sama ada Fed akan memberikan petunjuk mengenai peruncingan masa pembelian asetnya.
“Pada hari-hari seperti ini selalunya ada sedikit keraguan,” kata Minh Trang, peniaga FX kanan di Silicon Valley Bank.
“Ini adalah permainan perlahan sehingga berita keluar,” katanya.
Walaupun penganalisis pertukaran mata wang asing mengatakan bahawa kemungkinan besar Fed tidak akan mengubah dasar, mereka ingin tahu lebih banyak mengenai pemikiran bank mengenai lonjakan inflasi baru-baru ini dan apakah ia berpendapat bahawa kes COVID-19 yang semakin meningkat dapat menggagalkan pemulihan global.
Fed menerbitkan kenyataan pada pukul 2 petang EDT (1800 GMT), diikuti dengan sidang akhbar yang diadakan oleh Pengerusi Jerome Powell pada jam 2:30 petang (1830 GMT).
“Kami masuk ke perbincangan dengan bias dolar positif,” kata Adam Cole, ketua strategi mata wang di RBC Capital Markets.
“Rintangannya cukup rendah untuk Fed dianggap sebagai kesalahan di sisi hawkish, dan itulah bias saya yang akan terjadi.”
Yuan China menarik diri dari paras terendah tiga bulan pada hari Selasa, ketika menyaksikan kerugian harian terbesar sejak Oktober, setelah pasaran saham negara itu stabil setelah beberapa hari teruk.
Namun, lonjakan yuan adalah sederhana, dan dolar Australia dan New Zealand yang sensitif risiko keduanya lemah kerana sentimen kekal rapuh.
Di tempat lain, pound Britain sedikit berubah pada hari itu, kekal dekat dengan kenaikan hampir dua minggu pada hari Selasa, dengan penganalisis mengaitkan nada tegasnya dengan kes COVID-19 di Britain yang menurun dalam tujuh hari terakhir.
Bitcoin hampir tidak berubah pada hari itu, dua hari selepas ia mencecah di atas $ 40,000 untuk pertama kalinya dalam kira-kira enam minggu, penjual pendek berjaya menyelamatkan diri dan peniaga dapat kepercayaan dari komen positif baru-baru ini mengenai mata wang kripto oleh pelabur berprofil tinggi.

Share Me