banner
Dolar Kanada Melanjutkan Penurunan

Dolar Kanada telah memulakan minggu dengan kerugian, meneruskan penurunan yang kita lihat pada hari Jumaat. USD/CAD meningkat lebih 1% sejak Khamis, kerana dolar AS secara amnya lebih tinggi berbanding mata wang utama.
Minggu itu berakhir dengan lemah untuk dolar Kanada, disebabkan oleh data Kanada yang mengecewakan. Jualan runcit November adalah lebih lemah daripada jangkaan. Bacaan masuk pada 0.7% (1.2% exp.) dan teras jualan runcit meningkat 1.1% (1.3% exp.). Selain itu, Indeks Harga Perumahan Baharu susut daripada 0.8% kepada 0.2% dan melepasi ramalan 1.0%.
Jika anda meneka bahawa nombor yang lemah ini akan menghalang Bank of Canada, teka lagi. Pasaran telah menetapkan harga dalam kemungkinan besar 85% kenaikan kadar pada mesyuarat hari Rabu bank. Pemandu di sebalik kenaikan yang dijangkakan adalah suspek biasa, pekerjaan dan inflasi. Pekerjaan berada pada paras rekod 19.4 juta dan kadar pengangguran jatuh di bawah 6% pada bulan Disember, buat pertama kali sejak krisis Covid bermula.
Inflasi sedang hangat dan telah meningkat ke paras tertinggi dalam 30 tahun, apabila CPI Disember meningkat 4.8% pada Disember YoY. Tinjauan BoC baru-baru ini mendapati bahawa pengguna dan perniagaan menjangkakan inflasi kekal tinggi, dan jangkaan inflasi sering nyata menjadi inflasi sebenar. Kenaikan kadar hampir pasti, walaupun BoC dijangka menyemak semula ke bawah ramalan pertumbuhannya untuk suku pertama.
Sorotan minggu ini di luar AS ialah mesyuarat dasar FOMC pada hari Rabu. Dengan inflasi berjalan pada paras tertinggi dalam hampir 40 tahun, Fed bersedia untuk memulakan siri kenaikan kadar, dengan kemungkinan kenaikan Mac pada 88%, menurut FedWatch. Pasaran telah menetapkan harga dalam empat kenaikan kadar tahun ini, tetapi Fed mungkin mempunyai lebih banyak lagi. Goldman Sachs menghantar nota pada hari Sabtu mengatakan bahawa ramalan garis dasarnya berada pada empat kenaikan, tetapi lonjakan inflasi boleh mendorong Fed untuk bertindak balas dengan lebih banyak kenaikan kadar tahun ini.

Teknikal USD/CAD
• Terdapat sokongan pada 1.2495 dan 1.2405
• USD/CAD sedang menguji rintangan pada 1.2632. Di atas, terdapat rintangan pada 1.2679

Share Me