banner
Dolar Kanada Kekal Tenang

Dolar Kanada terus mengalami minggu yang tenang. Dalam sesi Amerika Utara, USD/CAD diperdagangkan sekitar 1.2530.
Jualan Pembuatan Kanada meningkat untuk bulan kedua berturut-turut pada bulan November, dengan keuntungan sebanyak 2.6% yang dicerminkan oleh jualan yang lebih tinggi di seluruh sektor. Ini adalah mengelak daripada konsensus sebanyak 3.1% dan di bawah bacaan Oktober sebanyak 4.6%. Isu rantaian bekalan terus menghalang pengeluaran pembuatan, dan banjir baru-baru ini di British Columbia telah memburukkan keadaan.
Inflasi di Kanada berjalan pada klip 4.7%, jauh melebihi sasaran inflasi BoC sebanyak 2%. Terdapat tekanan yang semakin meningkat ke atas Bank of Canada untuk menaikkan kadar faedah apabila ia bermesyuarat minggu depan. Kebanyakan bank utama meramalkan bahawa bank akan menekan pencetus kadar itu pada mesyuarat itu. BoC mengeluarkan tinjauan pada hari Isnin yang menyatakan bahawa kedua-dua perniagaan dan pengguna menjangkakan inflasi kekal di atas sasaran 2% bank untuk sepanjang tahun 2022. Jangkaan inflasi dipantau dengan teliti kerana kebimbangan bahawa inflasi akan meningkat boleh diterjemahkan kepada inflasi yang lebih tinggi.

Hasil AS meningkat kepada paras tertinggi 2 tahun
Dolar AS telah menerima rangsangan kerana bon AS telah meningkat pada hari Selasa. Hasil 10-tahun AS telah menolak melebihi 1.80% dan mencecah paras tertinggi 2-tahun. Hasil 2-tahun juga mencecah paras tertinggi 2-tahun apabila ia meningkat melebihi 1% pada awal hari itu. Peningkatan itu mencerminkan kebimbangan pasaran bahawa Fed akan menjadi lebih agresif dalam pengetatannya. Ahli FOMC Patrick Harker berkata minggu lalu bahawa Fed boleh menaikkan kadar tiga atau empat kali tahun ini dan Ketua Pegawai Eksekutif JP Morgan, Jamie Dimon, mencadangkan bahawa kita boleh melihat enam atau tujuh kenaikan kadar pada 2022 disebabkan oleh inflasi yang melonjak. Fed kini berada dalam tempoh “blackout” tanpa komen menjelang mesyuarat dasar minggu depan, jadi ia akan menjadi menarik untuk melihat sama ada hasil terus bergerak ke arah tahap 2% yang penting dari segi psikologi apabila kita semakin hampir dengan mesyuarat itu.

Teknikal USD/CAD
• USD/CAD sedang menguji sokongan pada 1.2513. Di bawah, terdapat sokongan pada 1.2396
• Terdapat rintangan pada 1.2762 dan 1.2879

Share Me