banner
Dolar Ditimbang oleh Sentimen Pengguna Soggy; Data Cina Membebankan Aussie

TOKYO (Dolar) – Dolar bertahan pada paras terendah satu minggu berbanding harga utama pada hari Isnin kerana penurunan keyakinan pengguna AS merosakkan pertaruhan untuk pengukuhan Federal Reserve awal sementara data ekonomi China yang mengecewakan melemahkan Yuan dan mata wang Australia.
Indeks dolar, yang mengukur dolar AS terhadap enam saingan, sedikit berubah pada 92.561, jatuh 0.50% pada akhir minggu lalu.
Ia merosot sejauh 109.335 Yen untuk pertama kalinya sejak 4 Ogos pada hari Isnin, sebelum diperdagangkan 0.16% lebih lemah pada 109.42, kerana penanda aras hasil Perbendaharaan 10 tahun merosot pada sesi Asia.
Berbanding euro, dolar kebanyakannya tidak berubah pada $1.1789, hampir dengan paras terendah satu minggu pada $1.18045 yang dicapai pada hari Jumaat.
Tinjauan University of Michigan yang dikeluarkan pada akhir minggu lalu menunjukkan sentimen pengguna merosot ke tahap terendah sejak 2011 di tengah peningkatan jangkitan Covid-19.
“Adakah tinjauan menunjukkan perubahan segera dalam ekonomi AS? Kami meragukan bahawa keberkesanan vaksin masih tinggi dan kesan terhadap sentimen mungkin lebih banyak orang akan mendapat vaksin,” tulis Tapas Strickland, seorang penganalisis di National Australia Bank, dalam catatan pelanggannya. “Sebaliknya, lonjakan Delta di AS adalah lebih kepada kes kelewatan daripada tergelincir dalam pemulihan.”
Data penjualan runcit AS yang dijadualkan pada Selasa akan diperhatikan dengan teliti untuk petunjuk lebih lanjut mengenai tingkah laku pengguna.
Dolar telah bergegas dengan aliran data ekonomi, dengan momentum dari pemulihan pasaran pekerjaan yang mendorongnya ke puncak empat bulan minggu lalu, hanya untuk melihatnya dihancurkan oleh tekanan inflasi yang menyejukkan.
Kedudukan jangka panjang dolar bersih meningkat ke tahap tertinggi sejak awal Mac tahun lalu pada minggu yang berakhir 10 Ogos.
Pedagang terus melihat ke arah persidangan perbankan pusat Fed di Jackson Hole, Wyoming, menjelang akhir bulan ini, untuk petunjuk mengenai langkah seterusnya.
Menjelang itu, Ketua Fed Jerome Powell mengadakan dewan bandar maya dengan pendidik dan pelajar pada hari Selasa. Pada hari Rabu, Fed melepaskan minit mesyuarat dasar bulan Julai.
Pakar strategi Commonwealth Bank of Australia, Kim Mundy memberi amaran agar tidak terlalu banyak menurunkan keyakinan pengguna dan masih meramalkan pengumuman untuk mengurangkan rangsangan bulan depan.
“Data satu bulan tidak akan membentuk trend tetapi penurunan terus ditonton,” tulisnya dalam catatan penyelidikan.
“USD boleh meningkat minggu ini jika minit FOMC menunjukkan ahli jawatankuasa mempertimbangkan untuk mengurangkan pembelian aset paling cepat bulan depan.”
Di Asia, dolar Australia jatuh 0.54% menjadi $0,7336 setelah data ekonomi dari rakan dagang terbesarnya, China, mengecewakan, dan ketika ‘lockdown’ Covid-19 diperketatkan.
Pertumbuhan kilang dan penjualan runcit China bergerak perlahan pada bulan Julai, apabila wabak Covid-19 baru dan banjir mengganggu operasi perniagaan, menambahkan tanda pemulihan ekonomi semakin lemah.
Data membebani yuan, yang turun dari puncak 10 hari pada 6.4733 per dolar di darat.
Minit dari mesyuarat terakhir Reserve Bank of Australia dijadualkan pada hari Selasa.
Dolar kiwi 0.21% lebih lemah pada $0.70235 menjelang mesyuarat dasar Reserve Bank of New Zealand pada hari Rabu, di mana para ahli ekonomi menjangkakan kenaikan pertama dalam kadar faedah penanda aras sejak 2014.
Ringgit Malaysia jatuh ke paras terendah satu tahun pada 4.2415 per dolar ketika perdana menteri negara itu bersedia untuk mengundurkan diri dan meletakkan jawatannya, menurut laporan media.
Dalam mata wang kripto, bitcoin naik lebih tinggi kepada sekitar $47,500, mendekati paras tertinggi tiga bulan pada $48,190 pada hujung minggu.
Ethereum saingan yang lebih kecil naik ke paras tertinggi tiga bulan pada $3,340.06 sebelum diperdagangkan sedikit pada $3,286.75.

Share Me