banner
Dolar Bergerak Kearah Puncak Tahunan Menjelang Ujian Inflasi

SINGAPURA – Dolar berada di bawah paras tertinggi tahun ini berbanding euro pada hari Rabu dan ia mencapai puncak lima minggu berbanding yen menjelang data inflasi AS, dengan jumlah prospek yang kuat dapat menekan Federal Reserve untuk menghentikan sokongan dasar.
Greenback telah menikmati kenaikan dari data pekerjaan AS yang mengagumkan minggu lepas dan dari komen pegawai Fed mengenai pengurangan pembelian bon dan, akhirnya, menaikkan kadar, lebih cepat daripada penggubal dasar di tempat lain.
Enam sesi kenaikan terhadap euro menghantar mata wang bersama ke paras terendah sejak akhir bulan Mac pada hari Selasa. Pada sekitar $1.1718 hingga sesi Asia, kadar terendah tahunan pada $1.1704 kini berada dalam jangkauan. Indeks dolar, pada 92.139, berada di paras tertinggi tiga minggu dan mendekati paras tertinggi 2021 pada 93.439.
Data inflasi dapat menentukan sama ada ia menguji puncak tersebut, dengan bacaannya yang cenderung mendorong jangkaan kenaikan dan memberikan sokongan, sementara kejutan menurun dapat mengejutkan mereka yang masuk.
Yen, yang turun selama lima sesi berturut-turut berbanding dolar, jatuh sedikit ke 110.69 per dolar pada awal perdagangan, terendah sejak pertengahan bulan Julai. Dolar juga mencecah ketinggian dua minggu pada sterling $1.3820 dan dipegang oleh ketinggian satu bulan 0.9234 Swiss francs.
“Cetakan yang lebih kuat daripada yang dijangkakan mungkin menambah sedikit dolar dan (hasil Perbendaharaan),” kata penganalisis di Maybank di Singapura dalam satu catatan.
“Jika cetakan CPI yang tidak disangka-sangka mengejutkan dengan keputusan negatif, maka penurunan dolar dan hasil Perbendaharaan mungkin lebih besar secara asimetris daripada risiko terbalik.”
Ahli ekonomi yang ditemu bual oleh media Reuters menjangkakan kadar inflasi akan sedikit menurun pada bulan Julai, dengan harga pengguna utama meningkat 0.5% untuk bulan tersebut berbanding dengan 0.9% sebulan sebelumnya dan kadar tahunan pada 5.3%.
Dua pegawai Federal Reserve mengatakan pada hari Isnin bahawa inflasi sudah berada pada tahap yang dapat memenuhi satu ujian untuk permulaan kenaikan suku faedah – walaupun sepertiga, Charles Evans, mereda pada hari Selasa.
Pada masa yang sama, sentimen pelabur merosot di Eropah, dengan tinjauan yang menunjukkan kemerosotan bulan ketiga berturut-turut di Jerman, kerana peningkatan kes covid global mengakibatkan pasaran gugup.
“Pelabur harus mempertimbangkan kemungkinan berita mengenai Fed meruncing pada saat covid masih sangat jelas di pelbagai sudut dunia,” kata penganalisis Rabobank Jane Foley.
” Ini mengakibatkan kemungkinan dolar akan lebih kukuh,” tambahnya, terutama jika euro melanggar paras terendah 2021.
Selain data inflasi, yang dijadualkan pada pukul 12:30 GMT, ucapan pada 16:00 GMT oleh Presiden Federal Reserve Bank of Kansas City, Esther George akan diperhati dengan teliti, begitu juga penyebaran global varian coronavirus Delta yang merisaukan.
Korea Selatan melaporkan sejumlah rekod kes Covid-19 pada hari Rabu, sementara wabak di China, melalui Asia Tenggara dan di Australia terus meningkat. Hospital di Texas dan Florida dipenuhi dengan pesakit.
Yuan China menyentuh tahap terendah dua minggu dalam perdagangan ‘offshore’, sebelum mengukuhkan posisi di darat, sementara Won Korea Selatan juga membuat penembusan dua minggu.
Ukuran sentimen pengguna di Australia merosot ke paras terendah satu tahun kerana penurunan di bandar-bandar utama yang membebankan, dan dolar Australia merosot sedikit.
Dolar Australia kali terakhir dibeli pada $0.7338, sementara dolar New Zealand berada pada $0.7003.
Jangkaan Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) akan menaikkan kadar faedah minggu depan yang berada di bawah kiwi.
“Kami cukup yakin terhadap kiwi,” kata Shafali Sachdev, ketua FX di Asia di BNP Paribas Wealth Management, yang mempunyai sasaran harga 12 bulan $0.75 untuk mata wang.
“RBNZ tampak di depan lengkungan, ketika ia mendaki nanti dan telah menunjukkannya dengan jelas. Ini akan mengejar kiwi. ”

Share Me