banner
Dolar AS Meningkat Berbanding Kebanyakan Mata Wang sementara Fed Taper Talk Mengumpulkan Langkah

NEW YORK – Dolar naik ke puncak dua minggu berbanding sekumpulan mata wang pada hari Isnin, disokong oleh jangkaan bahawa Federal Reserve AS dapat mengurangkan pembelian asetnya pada akhir tahun ini walaupun terdapat peningkatan kes Covid-19.
Namun, dolar AS menurun dengan banyak dalam perdagangan sesi petang.
Indeks dolar lebih awal meningkat kepada 92.887, tertinggi sejak 27 Ogos. Ia naik sedikit pada 92.664.
Satu pusingan data ekonomi AS akan dikeluarkan minggu ini, bermula dengan harga pengguna pada hari Selasa, yang akan memberikan pengemaskinian terbaru mengenai bagaimana inflasi panas menjelang pertemuan Fed minggu depan.
Presiden Philadelphia Fed, Patrick Harker menjadi pegawai terbaru yang mengatakan bahawa dia mahu bank pusat mula meruncing tahun ini, dengan mengatakan dalam wawancara Nikkei bahawa dia berminat untuk mengurangkan pembelian aset.
Tapering talk telah menaikkan dolar, kata Erik Nelson, ahli strategi makro di Wells Fargo Securities di New York.
“Kami perhatikan dari komunikasi Fed bahawa mereka ingin memutuskan kaitan peruncingan dengan kenaikan kadar,” kata Nelson. “Tetapi perlu banyak waktu untuk meyakinkan dan terus terang untuk pasaran mengubah fungsi reaksinya. Buat masa ini, garis masa yang lebih rendah berkait rapat dengan garis masa kenaikan kadar di pasaran. ”
Meruncing biasanya menaikkan dolar kerana ia bermaksud langkah ke arah dasar monetari yang lebih ketat. Ini juga bermaksud Fed akan membeli aset hutang yang lebih sedikit, yang menunjukkan bahawa akan ada sedikit dolar dalam peredaran.
The Wall Street Journal melaporkan pada hari Jumaat bahawa pegawai Fed akan mencari perjanjian untuk memulakan pembelian bon pada bulan November.
Selain inflasi, angka penjualan dan pengeluaran runcit AS juga dijadualkan untuk dikeluarkan pada minggu ini.
“Satu lagi bacaan CPI tinggi (consumer price index) minggu ini dalam menghadapi data ekonomi yang melemah dapat mulai melemahkan Fed ke sudut ketika tekanan meningkat untuk menormalisasikan rangsangan,” kata Christopher Vecchio, penganalisis kanan di DailyFX.com, unit penyelidikan dari broker forex IG.
Euro adalah antara mata wang yang merosot berbanding dolar, merosot ke $1.1770, yang terendah dalam sedikit lebih dari dua minggu, setelah Bank Pusat Eropah mengatakan minggu lalu bahawa ia akan mula mengurangkan pembelian bon kecemasan sendiri. Euro kali terakhir turun 0.1% pada $1.1801.
Berbanding yen, dolar meningkat 0.1% pada 110 yen. Dolar juga naik 0.5% berbanding Swiss franc menjadi 0.9228.
Di pasaran mata wang kripto, bitcoin turun 2.8% pada $44,762.
Litecoin, dengan cap pasaran hampir $12 bilion dan salah satu mata wang digital terawal dalam peredaran, jatuh 2.6% menjadi $180.78, menurut pengesan data kripto CoinGecko, setelah Walmart Inc mengatakan siaran akhbar mengenai perkongsian peruncit dengan mata wang kripto itu palsu.
Litecoin meningkat sebanyak 27.4% pada berita palsu

Share Me