banner
Dolar AS Jatuh Pada Kekuatan Euro

Dolar AS Turun Lebih Rendah
Tidak banyak yang berubah di pasaran mata wang malam semalam, kerana hasil ikatan AS hampir tidak berubah dalam sesi malam semalam. Indeks dolar turun 0.30% kepada 92.62, didahului oleh kekuatan EUR/USD. Indeks mempunyai sokongan sementara tepat di bawah 99.55, dan kegagalan setiap penutupan hari akan menandakan penurunan lebih jauh ke 92.00 pada awalnya. Hasil teknologi AS yang kuat boleh menjadi pemangkin.
Euro mengatasinya malam semalam, EUR/USD meningkat 0.30% kepada 1.1805. Sepertinya ia tidak sabar, dimulakan setelah ECB yang kuat minggu lalu, telah jatuh dan pemerasan pendek yang dihasilkan telah mengangkat mata wang tunggal keluar dari zon bahaya buat masa ini — julat 1.1750 hingga 1.1850 nampaknya menjadi cerita untuk minggu ini. Dengan kes Covid-19 jatuh dengan cepat di United Kingdom, GBP/USD terus diperdagangkan secara membina, meningkat 0.50% menjadikan ia 1.3825 malam semalam. Sebarang penurunan ke tahap 1.3750 mesti menarik minat pembeli yang aggresif sekarang. Sterling kelihatan akan menguji semula 1.3900 minggu ini selagi situasi Covid-19 mengekalkan penampilan yang terkawal dan membolehkan UK dibuka semula dengan lancar.
USD CNY masih terdampar dalam julat 6.4500 hingga 6.4900, dengan penutupan harian di atas atau di bawah tahap tersebut menandakan pergerakan arah berikutnya. Bahagian atas tetap lemah, dengan pihak berkuasa secara senyap-senyap menarik perhatian terhadap kenaikan yuan beberapa waktu yang lalu.
Walaupun dolar Australia dan Selandia Baru terus meningkat lebih tinggi dalam masa malam semalam, penutupan harian di atas 0.7400 dan 0.7000 masing-masing diperlukan untuk menandakan lanjutan ke ‘rally’. Kedua-duanya tetap berkorelasi dengan masalah Asia serantau, dengan lima wang ringgit, baht, rupee, ringgit dan rupiah yang masih rapuh masih berada di rahsia situasi delta-varian Covid-19 rantau ini. Mereka juga rentan terhadap gangguan saraf FOMC, menjaga mata wang ASEAN yang ditawarkan sehingga FOMC berlalu. Namun, semua mungkin mendapat tangguhan sementara setelah kehancuran pasaran saham China ketika pelabur memindahkan modal keluar dari China dan menempatkan semula ke bahagian lain di Asia.
Secara keseluruhan, dolar AS sepertinya akan menyusut lebih rendah dalam jangka masa terdekat, tetapi ketakutan berlanjutan dari pernyataan yang meruncing dari FOMC akan merendahkan tekanan penjualan. Sekiranya FOMC berlalu tanpa insiden, dolar AS akan berada di bawah tekanan hingga akhir minggu.

Share Me