banner
Di Israel, Biden akan Menandatangani Ikrar Bersama untuk Mencegah Iran Menjalankan Nuklear

Di Israel, Biden akan Menandatangani Ikrar Bersama untuk Mencegah Iran Menjalankan Nuklear

Presiden AS Joe Biden dan Perdana Menteri Israel Yair Lapid akan menandatangani ikrar bersama untuk menafikan senjata nuklear Iran pada hari Khamis, menutup barisan selepas pertikaian lama antara sekutu berhubung diplomasi global dengan Tehran.

Biden, yang sedang melawat Baitulmaqdis, memberitahu TV Israel pada hari Rabu bahawa dia terbuka untuk menggunakan kekerasan “pilihan terakhir” terhadap Iran – satu langkah jelas ke arah menampung gesaan Israel terhadap kuasa dunia untuk mengemukakan “ancaman tentera yang boleh dipercayai”.
Amerika Syarikat dan Israel secara berasingan membuat kenyataan terselubung mengenai kemungkinan perang awal dengan Iran – yang menafikan mendapatkan senjata nuklear – selama bertahun-tahun. Menyatakan retorik secara formal boleh meningkatkan rasa menghalang dan menyelesaikan.

Pertunjukan komitmen Israel-AS juga mungkin menawarkan Biden rangsangan apabila dia meneruskan perjalanan ke Arab Saudi pada hari Jumaat. Riyadh mempunyai kebimbangan Irannya sendiri, dan Biden berharap dapat menyamakannya ke dalam hubungan Arab Saudi-Iran di bawah naungan AS.

“Saya fikir apa yang anda akan lihat dalam deklarasi bersama itu adalah ikrar dan komitmen untuk tidak membenarkan Iran memperoleh senjata nuklear dan kami bersedia menggunakan semua elemen kuasa negara kami untuk memastikan keputusan itu,” seorang pegawai AS. berkata.

Tiada ulasan segera mengenai deklarasi Baitulmaqdis yang dirancang dari Tehran.

Pada 2015, ia menandatangani perjanjian antarabangsa yang mengehadkan projek nuklear Iran dengan potensi membuat bom. Pada 2018, Presiden AS Donald Trump ketika itu keluar dari pakatan itu, menganggapnya tidak mencukupi, penarikan diri dialu-alukan oleh Israel.

Iran sejak itu telah meningkatkan beberapa aktiviti nuklear, meletakkan masa yang berdetik pada usaha kuasa dunia untuk kembali kepada perjanjian dalam rundingan Vienna. Israel kini berkata ia akan menyokong perjanjian baharu dengan peruntukan yang lebih ketat. Iran telah menolak untuk menyerahkan kepada sekatan selanjutnya.

“Satu-satunya perkara yang lebih teruk daripada Iran yang wujud sekarang ialah Iran dengan senjata nuklear dan jika kita boleh kembali kepada perjanjian itu, kita boleh menahannya dengan erat,” kata Biden dalam wawancara TV Israel.

Beberapa pegawai Israel serta Arab Teluk percaya pelepasan sekatan perjanjian itu akan memberikan Iran lebih banyak wang untuk menyokong pasukan proksi di Lubnan, Syria, Yaman dan Iraq. Mereka juga ragu-ragu sama ada pentadbiran Biden akan berbuat banyak untuk menentang aktiviti serantau Iran.

Pegawai AS itu, bertanya sama ada pengisytiharan Khamis adalah mengenai membeli sedikit masa dengan Israel ketika Washington meneruskan rundingan dengan Iran, berkata: “Jika Iran mahu menandatangani perjanjian yang telah dirundingkan di Vienna, kami telah menjelaskan dengan jelas bahawa kami bersedia untuk melakukannya. Itu. Dan, pada masa yang sama, jika mereka tidak, kami akan terus meningkatkan tekanan sekatan kami, kami akan terus meningkatkan pengasingan diplomatik Iran.”

Seorang pegawai kanan Israel menyifatkan ancaman tindakan ketenteraan sebagai cara mengelak peperangan.

“(Ia) adalah jaminan bahawa usaha diplomatik, ekonomi dan undang-undang terhadap Iran akan berkesan,” kata ketua pengarah Kementerian Pertahanan Amir Eshel kepada radio Kan Israel. “Iran telah menunjukkan kepada semua orang bahawa apabila ia tertekan, ia tahu bagaimana untuk berhenti dan mengubah caranya.”

Sumber: Reuters

Share Me