banner
Dengan Tumpuan China, India Melancarkan Pengangkut Pesawat Kedua INS Vikrant

Dengan Tumpuan China, India Melancarkan Pengangkut Pesawat Kedua INS Vikrant

India menugaskan kapal pengangkut pesawat buatan sendiri yang pertama pada hari Jumaat kerana ia berusaha untuk menentang saingan serantau armada China yang jauh lebih besar dan berkembang, dan mengembangkan keupayaan pembinaan kapal aslinya sendiri.

INS Vikrant, yang namanya adalah perkataan Sanskrit untuk “berkuasa” atau “berani,” ialah kapal pengangkut pesawat operasi kedua India, menyertai INS Vikramaditya era Soviet yang dibelinya dari Rusia pada 2004 untuk mempertahankan Lautan Hindi dan Teluk Benggala.

Kapal pengangkut baharu sepanjang 262 meter (860 kaki), yang direka oleh tentera laut India dan dibina di limbungan kapal Cochin di selatan India, dilancarkan oleh Perdana Menteri Narendra Modi sebagai sebahagian daripada peringatan 75 tahun kemerdekaan negara itu daripada pemerintahan British.

Lebih daripada sekadar menambah keupayaan tentera laut negara, Modi menekankan kepentingan India kini hanya satu daripada segelintir negara yang mempunyai program pengangkut pribumi.

Ia adalah hari bersejarah dan pencapaian penting,” kata Modi. “Ia adalah contoh teras kerajaan untuk menjadikan sektor pertahanan India berdikari.”

Kapal pengangkut itu adalah kapal perang terbesar yang akan dibina di negara ini, dan boleh membawa kru kira-kira 1,600 dan mengendalikan armada 30 pesawat, termasuk jet pejuang dan helikopter, kata tentera laut.

Lebih 75 peratus komponen kapal induk baharu India diperoleh secara asli, dengan setengah dozen firma perindustrian utama dan lebih 100 perniagaan kecil menyediakan peralatan dan jentera, menurut kementerian pertahanan.

Kelewatan selama enam tahun menyebabkan kenaikan harga enam kali ganda kepada 200 bilion rupee (AS$2.5 bilion) pada masa ini, menurut pakar pertahanan.

Kapal perang seberat 47,400 tan itu akan beroperasi sepenuhnya pada penghujung 2023 selepas pertama kali menjalani ujian pendaratan dengan pesawat pejuang MiG-29K buatan India.

India merancang untuk melengkapkan syarikat penerbangan itu dengan lebih daripada dua dozen pesawat pejuang baharu, dengan Rafale-M dari Dassault Perancis dan F/A-18 Block III Super Hornet yang dibina oleh Boeing sedang dipertimbangkan.

Sehingga itu ia akan bergantung pada pesawat Rusia yang dipinjam daripada satu-satunya syarikat penerbangan India yang lain, kata Rahul Bedi, seorang pakar pertahanan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China telah meluaskan kehadirannya ke Lautan Hindi, Pasifik Barat dan seterusnya.

Pada bulan Ogos, ia melayari sebuah kapal tentera laut ke pelabuhan yang dibina oleh China di Sri Lanka walaupun terdapat kebimbangan keselamatan dari New Delhi mengenai panggilan pelabuhan sedemikian di luar pantai India sendiri. Beijing memanggil kapal itu sebagai kapal penyelidikan, tetapi ia dipercayai secara meluas sebagai kapal pengintip dwi-guna yang dikhuatiri India boleh digunakan untuk mengawasi wilayah itu.

Sebagai tindak balas kepada kebimbangan mengenai ketegasan China yang semakin meningkat, tentera laut India tahun lepas menghantar empat kapal perang ke Asia Tenggara, Laut China Selatan dan Indo-Pasifik untuk latihan dengan anggota kumpulan negara “Quad” yang lain – Amerika Syarikat, Jepun dan Australia , menurut kementerian pertahanan India.

Modi berkata pada hari Jumaat bahawa kebimbangan keselamatan di rantau Indo-Pasifik dan Lautan Hindi telah diabaikan terlalu lama.

“Tetapi, hari ini kawasan ini menjadi keutamaan pertahanan negara yang besar bagi kami. Jadi, kami berusaha dalam setiap arah, daripada meningkatkan bajet untuk tentera laut kepada meningkatkan kapasitinya,” katanya.

Wilayah maritim yang luas telah menjadi tegang kerana pertikaian China dengan jirannya, termasuk Taiwan, Filipina, Indonesia, Vietnam, Jepun dan Korea Selatan. Terdapat tuntutan bersaing untuk semua atau sebahagian daripada laluan air yang penting secara strategik yang menyimpan deposit minyak dan gas bawah laut yang ketara.

Tentera Laut Tentera Pembebasan Rakyat China, atau PLAN, telah memodenkan selama lebih sedekad untuk menjadi lebih seperti pasukan “air biru” – yang mampu beroperasi secara global dan bukannya dihadkan untuk kekal lebih dekat dengan tanah besar China, yang mana pengangkutnya sangat kritikal .

PLAN kini mempunyai kira-kira 355 kapal, termasuk kapal selam, menurut Jabatan Pertahanan AS, yang menganggarkan pasukan itu akan berkembang kepada 420 kapal menjelang 2025 dan 460 kapal menjelang 2030.

Ia memiliki dua kapal pengangkut pesawat dan pada Jun melancarkan ketiganya dipercayai dengan sistem elektromagnet seperti yang digunakan Amerika Syarikat dalam syarikat penerbangan baharunya. Syarikat penerbangan India itu menggunakan sistem jenis “lompat ski” tradisional untuk melancarkan pesawatnya.

Armada India kini termasuk dua kapal pengangkut pesawat, 10 kapal pemusnah, 12 kapal frigat dan 20 kapal korvet, menurut tentera lautnya.
Kapal pengangkut pesawat India yang lebih tua, INS Vikramaditya, dibina di Kesatuan Soviet pada tahun 1987.

Ia berkhidmat dengan tentera laut Soviet di bawah nama Laksamana Gorshkov, dan kemudian dengan tentera laut Rusia sebelum ditamatkan perkhidmatannya pada 1996. India membelinya pada 2004 dengan harga AS$2.35 bilion.

Sumber: scmp

Share Me