banner
Dengan Dunia dalam ‘Kekacauan’, ‘Quad’ Baharu Diwujudkan

Dengan Dunia dalam ‘Kekacauan’, ‘Quad’ Baharu Diwujudkan

Mesyuarat pertama ketua-ketua negara dan kerajaan India, Israel, Amerika Syarikat dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) — digelar Asia Barat “Quad mungkin melihat pengumuman perkongsian usaha sama mengenai kemudahan penyimpanan tenaga daripada tenaga boleh diperbaharui dan satu lagi. mengenai penubuhan koridor makanan.

Juga dikenali sebagai “I2U2,” mesyuarat pada hari Khamis akan menghimpunkan perdana menteri India dan Israel (I2) – Narendra Modi dan Yair Lapid — serta presiden AS dan UAE (U2), Joe Biden dan Mohammed bin Zayed al Nahyan. Penjajaran baharu itu berlatarbelakangkan risiko ekonomi dan politik dalam dunia yang semakin tidak menentu dengan inflasi yang tinggi, harga makanan dan bahan api yang melambung tinggi serta wabak yang mengubah cara menjalankan perniagaan yang sedia ada.

Menyertai West Asia Quad adalah sebahagian daripada strategi “lindung nilai” yang diguna pakai oleh sebilangan besar negara, Talmiz Ahmed, bekas duta India ke Arab Saudi, Oman dan UAE, memberitahu Al Jazeera. “Dengan dunia yang bergolak, tiada siapa yang tahu apa yang akan berjaya. Jadi, negara melindung nilai pertaruhan mereka” dan menyertai serta membentuk kumpulan yang mereka fikir akan sesuai untuk mereka, kata Ahmed.

Mesyuarat sidang kemuncak itu akan berlangsung pada hari kedua lawatan tiga hentian Biden pada 13-16 Julai di Israel, Tebing Barat yang diduduki dan Arab Saudi. Ini merupakan lawatan pertama Biden ke wilayah itu sejak beliau memegang jawatan pada Januari tahun lalu. Modi akan mengambil bahagian dalam pertemuan itu secara maya.

I2U2 bertujuan untuk “menggalakkan pelaburan bersama” dalam enam bidang yang dikenal pasti bersama seperti air, tenaga, pengangkutan, ruang, kesihatan dan keselamatan makanan, menurut kenyataan kerajaan India pada hari Selasa. Ia berhasrat untuk menggerakkan modal dan kepakaran sektor swasta untuk membantu memodenkan infrastruktur, membangunkan tenaga bersih untuk industri, meningkatkan kesihatan awam, dan menggalakkan pembangunan teknologi baru muncul dan hijau yang kritikal, kata kenyataan itu, sambil menambah bahawa “projek boleh berfungsi sebagai model kerjasama ekonomi dan menawarkan peluang kepada ahli perniagaan dan pekerja kita”.

Memberi taklimat kepada pemberita bulan lalu di Washington, DC, Jurucakap Jabatan Negara AS Ned Price juga telah menggariskan agenda ekonomi perkumpulan itu.

“Setiap negara ini adalah hab teknologi,” katanya manakala India juga “pasaran besar-besaran. Ia adalah pasaran pengguna besar-besaran”.

Jangkaan daripada Sidang Kemuncak

Dengan semua pemimpin mengambil bahagian dalam sidang kemuncak Khamis, ia dilihat sebagai satu langkah untuk menginstitusikan apa yang dipanggil Kuad Asia Barat yang, seterusnya, menyediakan rangka kerja yang akan membantu menukar “cita-cita kerajaan kepada kerajaan kepada program konkrit yang akan membolehkan perniagaan -kepada-interaksi perniagaan,” kata Pramit Pal Chaudhuri, felo di badan pemikir Pusat Ananta Aspen yang berpangkalan di New Delhi.

Sebagai contoh, potensi pengumuman usaha niaga dalam penyimpanan tenaga boleh diperbaharui.

“Penyimpanan tenaga yang dijana daripada tenaga boleh diperbaharui adalah paling kritikal. Pada masa ini tiada teknologi untuk ini,” kata seorang pegawai kementerian tenaga India yang tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media, sambil menambah bahawa tenaga elektrik yang dijana daripada sumber boleh diperbaharui dipautkan serta-merta ke grid tanpa menyimpannya. Usahasama perniagaan baharu itu akan melihat kepada teknologi penyimpanan kritikal, tambah pegawai itu.

Ini boleh menyumbang kepada usaha India untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2070, matlamat yang diumumkan oleh Perdana Menteri Modi di Glasgow, Scotland, tahun lepas. Pada masa itu, India juga mengumumkan rancangan untuk meningkatkan kapasiti tenaga boleh diperbaharui tiga kali ganda kepada 500 gigawatt (GW) menjelang 2030 daripada 157GW pada Mac 2022.

“Teknologi storan tenaga mempunyai peranan penting dalam memajukan penyahkarbonan sektor kuasa dan mobiliti. Dengan membantu menguruskan intermittency penjanaan tenaga boleh diperbaharui [RE], storan boleh memudahkan penembusan RE yang lebih mendalam ke dalam grid elektrik,” kata Arjun Dutt, peneraju program untuk Kewangan Tenaga di badan pemikir Majlis Tenaga, Alam Sekitar dan Air. “Di tengah-tengah landskap geopolitik yang rumit, desentralisasi rantaian bekalan teknologi utama yang lebih besar adalah keutamaan bagi banyak negara.”

Sidang kemuncak itu juga dijangka menghasilkan pengumuman mengenai koridor makanan antara India dan UAE. Koridor bersama berkisar tentang rancangan pelabur UAE seperti Emaar Group yang berpangkalan di Dubai untuk melabur sehingga $5 bilion dalam taman makanan mega di India dan $2 bilion lagi dalam perladangan kontrak, sumber komoditi agro dan infrastruktur berkaitan. Walaupun idea koridor itu dicetuskan tiga tahun lalu dan bertujuan untuk memastikan keselamatan makanan untuk UAE, ia telah menjadi lebih penting sekarang memandangkan krisis makanan global, didorong sebahagiannya oleh bijirin yang tersekat di pelabuhan di belakang perang Rusia-Ukraine. .

Peperangan di Ukraine dan kenaikan inflasi dan harga makanan adalah antara perkara di atas meja untuk para pemimpin pada sidang kemuncak itu, selain perjanjian nuklear Iran.

Idea koridor makanan bersama untuk keselamatan makanan UAE diilhamkan oleh rizab petroleum strategik India di Padur di selatan India yang bekerjasama dengan Syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi. Begitu juga, UAE boleh mempunyai rizab makanan di India, pegawai India yang dikaitkan dengan projek koridor makanan.

“Koridor makanan antara India dan UAE bermanfaat untuk kedua-dua negara,” kata Siraj Hussain, bekas setiausaha pertanian.

Pada tahun 2020, India mengeksport makanan termasuk bijirin, gula, buah-buahan, sayur-sayuran, teh, daging dan makanan laut, antara lain, bernilai $1.89 bilion dan barangan makanan import untuk $363 juta.

Dengan perdagangan dua hala $59bn, UAE sudah pun menjadi rakan dagang ketiga terbesar India selepas China dan AS untuk 2019-20, mengikut data kerajaan terkini.

Dengan adanya pakatan perdagangan bebas India-UAE, perdagangan barangan antara kedua-dua negara dijangka mencatatkan lebih daripada $100 bilion dan perdagangan dalam perkhidmatan kepada lebih daripada $15 bilion dalam tempoh lima tahun. India juga sedang meninjau untuk memuktamadkan pakatan perdagangan bebas dengan Israel, yang kesemuanya berkemungkinan memberi rangsangan tambahan kepada Quad serantau.

“Perjanjian rasmi dengan India boleh menyediakan jaminan makanan jangka panjang kepada UAE untuk beberapa barangan makanan,” tambah Hussain.
Asia Barat “Quad”

Kedua-dua pengumuman itu – apabila dibuat – akan bertujuan untuk memberikan tahap kepercayaan tertentu kepada kumpulan yang telah dibuang oleh pengkritiknya sebagai “tiada logik” dan “tiada nilai strategik”.

“Kami percaya bahawa akan ada banyak lagi projek yang akan muncul untuk mengukuhkan kelayakan kumpulan itu. Ini akan menjadi usaha praktikal yang akan menunjukkan bahawa I2U2 adalah lebih daripada kedai bercakap,” kata pegawai kementerian tenaga India yang dipetik di atas.

Pertemuan pertama kumpulan I2U2 berlangsung pada 18 Oktober tahun lepas semasa lawatan ke Israel oleh Menteri Luar India S Jaishankar, yang menyertai rakan sejawatannya Lapid untuk rundingan itu, dengan Menteri Luar UAE Abdullah Bin Zayed Al Nahyan dan Setiausaha Negara AS Antony Blinken menyertai dari ibu kota masing-masing.

Pembacaan Israel mengenai perbincangan Oktober berkata empat negara telah “memutuskan untuk menubuhkan forum antarabangsa untuk kerjasama ekonomi” meneroka “kemungkinan untuk projek infrastruktur bersama dalam bidang pengangkutan, teknologi, keselamatan maritim, dan ekonomi dan perdagangan, serta untuk projek bersama tambahan”.

I2U2 bersatu di belakang momentum yang dicipta oleh Abraham Accords – diuruskan oleh pentadbiran Trump dua tahun lalu untuk menormalkan hubungan antara Israel dan negara Arab termasuk Bahrain, UAE dan Maghribi.

India, bersama-sama dengan AS, Australia dan Jepun, sudah pun menjadi sebahagian daripada Quad sekarang yang dilaksanakan pada 2017 menentang China, dilihat sebagai berperang di rantau Indo-Pasifik.

Penganalisis berbeza pendapat sama ada China adalah faktor untuk I2U2 berkumpul di Asia Barat.

Akshobh Giridharadas, penganalisis di badan pemikir Yayasan Penyelidikan Pemerhati (ORF) yang berpangkalan di New Delhi, mengatakan bahawa Quad Asia Barat “mencerminkan ketegasan pentadbiran Biden terhadap dasar pembendungan China”.

“Bagi Washington, terdapat pengkategorian musuh: yang bersejarah di Iran; yang kitaran di Rusia; dan yang strategik baharu di China,” tulisnya dalam artikel untuk ORF sambil menambah bahawa ketika Beijing meningkatkan penglibatannya dengan UAE. dan Israel, Washington mahu “menafikan” kehadiran China di rantau itu, sama ada melalui cara ketenteraan atau politik, atau perdagangan. “Walaupun pakatan bersejarah dan lama dengan Abu Dhabi dan Tel Aviv, terdapat kebimbangan terhadap pengaruh Beijing di rantau ini.”

Chaudhuri dari Anantha Aspen tidak bersetuju. UAE, katanya, adalah “pemandu utama” I2U2 dengan keinginannya untuk membentuk masa depan pasca-Amerika dan pasca-minyak Teluk Parsi. “Ia ingin menjadi hab ekonomi dan teknologi, itulah sebabnya India, Israel dan AS penting dalam usaha itu,” katanya kepada Al Jazeera.

PR Kumaraswamy, seorang profesor di Universiti Jawaharlal Nehru di New Delhi dan pakar dalam hal ehwal Asia Barat, bersetuju.

“India mempunyai hubungan baik di peringkat dua hala dengan Israel, AS dan UAE. Ini kini telah dinaikkan kepada kumpulan serantau. Ini baru untuk Israel dan India kerana Israel tidak pernah menjadi sebahagian daripada kumpulan serantau di rantau ini sebelum ini. [Perjanjian Abraham],” kata Kumaraswamy.
Sebelum perjanjian itu, India terpaksa mengekalkan hubungannya dengan Israel dan negara-negara Arab berasingan. Kini dengan pakatan diwujudkan, India boleh memasuki pakatan serantau yang merupakan “perubahan besar dari masa lalu,” kata Kumaraswamy, sambil menambah bahawa I2U2 melengkapkan keinginan India untuk peranan yang lebih besar di pentas global. “Ia bukan kumpulan anti-Iran atau anti-China,” tambahnya.

Sumber: Al Jazeera

Share Me