banner
Deglobalisasi Di Hadapan? Kebaikan dan Keburukan Reshoring

Deglobalisasi Di Hadapan? Kebaikan dan Keburukan Reshoring

Perdagangan telah menyesuaikan diri dengan kejutan demi kejutan

Perkara tidak mudah dalam dunia perdagangan untuk beberapa waktu sekarang. Perang perdagangan bekas presiden AS Donald Trump memperkenalkan tarif ke atas salah satu aliran perdagangan utama dunia, antara AS dan China, serta menjejaskan kestabilan peraturan perdagangan dunia. Kemudian berlaku gangguan kepada pengeluaran dan penghantaran akibat pandemik Covid-19, yang mengakibatkan kekurangan dan inflasi di seluruh dunia. Di sekeliling kejutan ini, aliran perdagangan telah disesuaikan. Walaupun perdagangan China-AS menurun, kedua-dua negara telah meningkatkan perdagangan dengan rakan kongsi di seluruh Asia untuk mendapatkan input dan sebagai pasaran bagi barangan mereka. Semasa pandemik, pengeluaran global mula beralih untuk memastikan eksport mengalir walaupun Asia, Eropah dan AS telah dikunci.

Corak permintaan semasa wabak adalah berbeza secara drastik berbanding tahun-tahun biasa, dengan lonjakan permintaan untuk peralatan perlindungan, makanan dan produk untuk rumah, termasuk elektronik. Perdagangan dunia bertindak balas, mengubah corak eksport barangan untuk dipadankan. Tetapi terminal yang bergelut di pelabuhan dan kekurangan ketersediaan kontena menyebabkan kelewatan untuk produk ini dan lain-lain apabila wabak itu berkembang, serta kos penghantaran yang jauh lebih tinggi. Kesesakan yang melampau dalam penghantaran kontena telah menghalang barangan daripada sampai ke tempat yang sepatutnya semasa pandemik dan memasuki fasa pemulihan, dengan kelewatan penghantaran dan kos yang lebih tinggi untuk pengirim dan pengguna yang membawa kepada tumpuan baharu sama ada rantaian bekalan global mereka melibatkan terlalu banyak risiko .

Ketidakpastian bekalan yang berterusan mengekalkan tumpuan pada penjejakan semula

Penyelidikan secara konsisten mendapati bahawa, sebagai satu cara untuk mengurangkan risiko, offshore mengalahkan alternatif reshoring bekalan; bagi negara, dan bagi firma, adalah lebih baik untuk mempelbagaikan pembekal. Pengalaman pandemik menunjukkan bagaimana ini boleh menjadi kenyataan, dengan wilayah yang berbeza akan dikurung pada masa yang berbeza. Asia yang dibuka lebih awal menjadi destinasi penting untuk eksport dari semua negara. Walaupun China terus melaksanakan dasar sifar-Covid, mendapatkan sumber dari luar China dan menggunakan pelabuhan di seluruh Asia boleh membantu mengurangkan kelewatan yang tidak dijangka.

Tetapi risiko mendapatkan sumber di luar negara adalah kebimbangan yang kurang serta-merta daripada kos penghantaran yang lebih tinggi, yang mungkin mengurangkan baki yang memihak kepada sumber dari berdekatan.

Dan kos penghantaran bukan satu-satunya kos perdagangan yang meningkat. Semakin hari, dasar menambah kos perdagangan. Mekanisme Penyesuaian Sempadan Karbon EU yang baharu akan menambah setara dengan tarif perdagangan untuk mencerminkan pelepasan yang terkandung dalam import dari luar EU. Dan, secara tidak ketara, subsidi awam kepada firma dan industri yang digunakan secara meluas semasa wabak telah mengubah kos relatif pengeluaran di dalam dan luar negara. Angin telah berubah daripada yang menghembuskan globalisasi pada kadar yang lebih pantas, kepada angin kencang, menjadikan kos jangka pendek sebahagian besar dalam keputusan penyumberan.

Beberapa kos yang lebih tinggi adalah sementara. Dalam perkapalan, sejumlah besar kapal kontena baharu sedang dibina, kapasiti pelabuhan baharu yang sedang dibina akan datang secara onstream yang menimbang pada kadar tambang, dan subsidi pandemik sedang dibatalkan. Sebaliknya, beberapa angin kencang akan kekal di sini. Ketidakpastian dasar yang meningkat semasa perang perdagangan semakin reda memihak kepada era baharu dasar perdagangan yang lebih defensif yang mungkin menjadikan tarif dan sekatan lebih mudah digunakan. Ulasan di EU dan AS tentang rantaian bekalan ‘strategik’, seperti untuk peralatan perlindungan, boleh menyebabkan kapasiti pengeluaran domestik dan inventori meningkat, dan dalam jangka panjang, kurang perdagangan barangan ini.

Apabila satu pintu ditutup, satu lagi terbuka – lebih banyak kepelbagaian di hadapan

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai krisis yang telah kita lihat sejak beberapa tahun kebelakangan ini – perang perdagangan, wabak, perang di Ukraine – peluang perdagangan yang benar-benar baharu telah dibuka yang seterusnya boleh meningkatkan lagi perdagangan global. Walaupun berita utama tentang penyusunan semula semakin meningkat, masih belum banyak bukti syarikat membawa pulang pengeluaran. Sebaliknya, terdapat bukti lebih banyak kepelbagaian.

Di AS, sebagai contoh, syarikat meningkatkan bahagian import barangan perkilangan mereka dari negara Asia pada 2021 untuk tahun kedua berturut-turut, membalikkan penurunan pada 2019 berikutan pertikaian perdagangan AS-China, menurut Indeks Reshoring Kearney. Walaupun perang di Ukraine merupakan faktor tambahan untuk syarikat mempertimbangkan semula cara mereka menjalankan perniagaan, Covid sepatutnya cukup sebagai pemacu untuk mengalihkan operasi memandangkan peningkatan kos yang mendadak. Nampaknya, bagaimanapun, ia tidak mencukupi untuk membawa perniagaan AS di landasan reshoring secara besar-besaran. Walaupun aktiviti pembinaan untuk kemudahan pembuatan semakin meningkat di AS, ia menumpukan pada kawasan yang dianggap kritikal, seperti mikrocip atau komoditi tertentu, dan mungkin tidak muncul dalam nombor perdagangan buat masa ini.

Apabila kita juga melihat perdagangan dalam barangan perantaraan, eksport dunia meningkat sebanyak 21% tahun ke tahun pada suku keempat, meneruskan aliran menaik selepas penurunan pada separuh pertama 2020 disebabkan oleh krisis Covid-19.

Angka-angka itu, bagaimanapun, hanya menyumbang sebahagian besar krisis Covid-19 dan belum mencerminkan kesan ke atas rantaian bekalan daripada perang di Ukraine. Kita tidak tahu lagi bagaimana sebenarnya perang di Ukraine akan mengubah perdagangan global dan ke arah mana. Kami percaya, bagaimanapun, ia akan membawa kepada perubahan kekal dalam aliran perdagangan. Kami menjangkakan aliran perdagangan dari Rusia ke negara-negara Barat yang telah membenarkan Rusia dihentikan secara kekal, dengan beberapa negara Asia, Afrika dan Amerika Selatan membayar pampasan bagi kehilangan eksport Barat. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan di atas, ini mungkin membuka peluang perdagangan baharu, yang akhirnya membawa kepada rangsangan dalam perdagangan global.

Tambahan pula, pelaburan infrastruktur tidak menyokong pengurangan pengantarabangsaan. Sebaliknya, dengan G7 cuba meletakkan respons pelaburan $600bn yang dirancang terhadap Inisiatif Belt and Road China, jurang infrastruktur di negara membangun sepatutnya dikurangkan, seterusnya memudahkan perdagangan dengan negara tersebut. Seperti yang dinyatakan oleh IMF, menaik taraf dan memodenkan infrastruktur pelabuhan pada laluan perkapalan global utama – dan infrastruktur utama secara amnya – akan mengurangkan titik tercekik global. Bagi Terusan Suez, misalnya, beberapa projek pembangunan sedang dijalankan, turut memfokuskan kepada pelaburan hijau, menjadikan terusan itu sebagai ‘terusan hijau’ setakat tahun depan. Perjanjian kerjasama yang ditandatangani baru-baru ini antara Terusan Suez dan Terusan Panama adalah satu lagi contoh menyokong rantaian bekalan global yang lancar. Jalan pengangkutan baharu seperti Koridor Pengangkutan Utara-Selatan Antarabangsa (INSTC) yang memudahkan perdagangan antara India, Iran dan Rusia adalah contoh bagaimana peluang perdagangan baharu masih dicari. Perjanjian perdagangan serantau seperti RCEP dalam kawasan Asia-Pasifik atau AfCFTA yang menggalakkan perdagangan intra-Afrika akan terus menggalakkan perdagangan antara dan dalam wilayah.

‘Friendshoring’ – tekanan politik sebagai pemacu utama untuk aktiviti reshoring?

Trend ‘friendshoring’ yang muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini berkemungkinan berterusan, dengan tindakan usaha wajar rantaian bekalan disediakan oleh EU, sebagai contoh, bercakap menyokong konsep ini. Tekanan politik atau awam mungkin meningkat, yang boleh menyebabkan syarikat memindahkan operasi mereka walaupun kos meningkat dan mengurangkan kelebihan daya saing, yang perlu diimbangi oleh insentif kerajaan untuk menyokong pembiayaan semula secara kewangan, menawarkan layanan cukai keutamaan atau melaksanakan sekatan perdagangan. Kecaman awam kerana menjalankan perniagaan di negara ‘tidak wajar’ boleh membawa kepada lebih banyak hubungan perdagangan dengan rakan kongsi perdagangan ‘mesra’ yang berkongsi nilai dan etika yang sama. Walau bagaimanapun, ‘friendshoring’ berfungsi dalam kedua-dua cara, bermakna Rusia, sebagai contoh, juga sudah mencari ‘mesra’ yang lain.

Secara keseluruhannya, ini lebih memihak kepada lebih banyak kepelbagaian. Kurangkan sumber dari satu negara, lebihkan sumber dari negara lain. Juga, jangan lupa bahawa komoditi penting, khususnya, amat sukar untuk diganti. Walaupun selera untuk komponen buatan sendiri semakin meningkat, contohnya di zon euro, AS dan China, dan walaupun lebih baik untuk kurang bergantung pada produk import tertentu, seperti nadir bumi untuk EU, contohnya, hanya mempunyai minimum sumber yang perlu diekstrak dengan kos yang besar tidak mencukupi untuk menjadi berdikari dan menghentikan import komoditi sepenuhnya.

Pada akhirnya, ia masih bermuara kepada kelebihan daya saing

Mengapakah kita berkemungkinan melihat kepelbagaian dan bukannya menyusun semula? Penempatan semula operasi perniagaan masih bergantung kepada sama ada syarikat mempunyai kelebihan daya saing dalam penempatan semula atau tidak. Jika penyumberan pengeluaran lebih dekat dengan rumah meningkatkan kos pengeluaran, tetapi tidak mendatangkan kelebihan, syarikat akan keberatan untuk menempatkan semula operasi perniagaan mereka secara besar-besaran. Sebaliknya, wajar bagi syarikat untuk mempelbagaikan pembekal di lebih daripada satu lokasi untuk merangkumi aspek keselamatan.

Dengan kekurangan pekerja mahir yang ketara di seluruh dunia, perpindahan bukanlah perkara yang paling mudah untuk dilakukan dalam amalan, walaupun peraturan pejabat di rumah memudahkan peralihan pekerjaan untuk beberapa pekerjaan dan industri. Tetapi kadar inflasi yang tinggi membina tekanan ke atas upah. Di AS, khususnya, tekanan gaji adalah sangat besar, melebarkan jurang gaji dengan negara lain. Pada masa lalu, jurang gaji mengecil antara AS, EU dan China, menjadikan kos buruh sebagai faktor yang kurang relevan untuk pertimbangan penempatan semula ke negara-negara ini. Walau bagaimanapun, dengan tekanan inflasi yang membawa kepada melebarnya jurang gaji, gaji sekali lagi akan memainkan peranan yang lebih besar dalam pertimbangan semula.

Walaupun bahagian kos pengangkutan dalam jumlah nilai barangan telah meningkat dengan ketara
– meningkat daripada beberapa peratus daripada jumlah kos secara purata bagi setiap muatan kontena – dan tidak dijangka akan kembali ke tahap sebelumnya, ia masih bukan faktor besar dalam kebanyakan kes selain daripada kesan kelewatan. Perbezaan kos buruh selalunya akan mempengaruhi keputusan dengan lebih kuat.

Sumber: ING

Share Me