banner
Data Pekerjaan UK Berkemungkinan Membahagikan Pendapat di Bank of England

Data Pekerjaan UK Berkemungkinan Membahagikan Pendapat di Bank of England

Pasaran pekerjaan tidak lagi mengetatkan

Pasaran pekerjaan UK kekal agak ketat dalam semua perkara yang dipertimbangkan, walaupun ia tidak lagi mengetatkan secara aktif. Kadar pengangguran kekal pada 3.8%, walaupun kita mula melihat peningkatan bilangan orang yang menganggur kurang daripada enam bulan.

Masa akan menentukan sama ada itu adalah permulaan kemerosotan dalam pasaran pekerjaan, apatah lagi kerana buat masa ini, bilangan pemberhentian yang dirancang oleh syarikat tidak menunjukkan tanda meningkat sejak beberapa minggu kebelakangan ini. Apa yang boleh kami katakan dengan lebih pasti ialah bilangan kekosongan kerja yang tidak diisi nampaknya telah memuncak, dan sememangnya data yang lebih tepat pada masanya daripada Adzuna mencadangkan ini akan beransur-ansur berkurangan.

Namun buat masa ini, firma masih jelas sukar untuk mengisi jawatan – tinjauan bulanan Bank of England menunjukkan bahawa kira-kira dua pertiga daripada syarikat mendapati ia ‘lebih sukar’ daripada biasa untuk mencari kakitangan, dan lebih penting lagi peratusan ini mempunyai hanya terus meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Sungguh memberangsangkan, bilangan orang yang dikelaskan sebagai tidak aktif (iaitu tidak dalam pekerjaan atau mencari secara aktif) telah terus berkurangan, walaupun masih terdapat kira-kira satu perempat juta orang tambahan keluar daripada pasaran pekerjaan kerana sakit jangka panjang berbanding kepada pra-pandemik. Itu, dan tahap imigresen dalaman yang lebih rendah, mencadangkan kekurangan pekerja boleh kekal sebagai isu untuk sekurang-kurangnya beberapa bulan akan datang.

Pasaran buruh tidak diragukan lagi merupakan penunjuk yang ketinggalan, walaupun buat masa ini walaupun tekanan yang semakin meningkat terhadap margin syarikat, firma mempunyai insentif yang kuat untuk mengekalkan kakitangan di tengah-tengah kebimbangan pengambilan semula. Jadi, walaupun kebimbangan pertumbuhan ekonomi semakin meningkat, tidak ada jaminan kami melihat peningkatan mendadak dalam pengangguran dalam beberapa bulan akan datang. Korporat lebih cenderung untuk menangani tekanan margin dan permintaan dengan mengurangkan jam kakitangan.

Data ini tidak mungkin mempengaruhi Bank of England

Akhirnya, data pasaran pekerjaan ini tidak – dengan sendirinya – akan mengubah sebarang fikiran mengenai jawatankuasa dasar Bank of England. Mereka yang telah mendesak untuk lebih agresif, kenaikan 50 mata asas bimbang bahawa kekurangan dalam pasaran pekerjaan akan berterusan, mengekalkan tekanan ke atas gaji. Mereka dalam majoriti yang setakat ini menyokong lebih stabil, kenaikan kadar 25bp, akan menumpukan pada hakikat bahawa pasaran pekerjaan tidak lagi mengetatkan.

Mesyuarat Ogos kekal sebagai panggilan yang sukar, tetapi hakikat bahawa pasaran menetapkan harga penuh kenaikan 50bp, berlatarbelakangkan tekanan sterling dan prospek kenaikan 75bp lagi daripada Fed minggu depan, menunjukkan kepada kami bahawa jawatankuasa itu mungkin akan meneruskan peningkatan kadar yang lebih agresif.

Sumber: ING

Share Me